ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

«Στο κόκκινο» δέκα ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου
Μόνο με ευνοϊκή αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας τους πληρούν τα κριτήρια επάρκειας

Δέκα ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 6, που επιτρέπει την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων και των μετοχών για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας.

Πρόκειται για εταιρείες κυρίως του κλάδου αυτοκινήτου, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου από την εποπτική αρχή, καθώς η πλειονότητά τους έχει αξιοποιήσει την ίδια διάταξη και κατά την περυσινή χρήση. Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο επιτρέπει τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για το περιθώριο φερεγγυότητας, αναπροσαρμοσμένης έως και 30%, καθώς και την αποτίμηση των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων με βάση τον μέσο όρο των ημερήσιων τιμών ή την τρέχουσα τιμή.


Ο έλεγχος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για τα αποθέματα και τη φερεγγυότητα του κλάδου συνεχίζεται εν μέσω της μεταφοράς της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά έως την 1η Δεκεμβρίου και, όπως διαμηνύεται, η λογική της εξυγίανσης της αγοράς δεν έχει ατονίσει. Εντούτοις, έντονος είναι ο προβληματισμός που διατυπώνεται για τη σκοπιμότητα των ανακλήσεων κατ’ αυτή την περίοδο που το επικουρικό κεφάλαιο καλύπτει τις ζημίες των εταιρειών που κλείνουν, αν μπορεί να αντέξει νέα λουκέτα.

Το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων αποτελεί στην παρούσα φάση εφιαλτικό σενάριο για την ασφαλιστική αγορά, που χρηματοδοτεί κατά ένα μέρος τον φορέα. Ηδη η διοίκηση του επικουρικού κεφαλαίου επεξεργάζεται σχέδιο για προσφυγή σε δανεισμό τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες για την καταβολή αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων που εξετάζονται είναι ο δανεισμός με ενέχυρο τις μελλοντικές απαιτήσεις του φορέα από τις εισφορές των μελών, στον βαθμό που το ποσό του δανείου δεν είναι δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί. Ως αντίδοτο στην πολιτική των ανακλήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των εγγυητικών μηχανισμών, προβάλλει η δυνατότητα διορισμού επόπτη, αντίστοιχου αυτού που προβλέπεται για τις τράπεζες. Η δυνατότητα τοποθέτησης επόπτη στην περίπτωση που μια ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει το περιθώριο φερεγγυότητας και τα απαιτούμενα αποθέματα, παρά τη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6, προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου. Η προοπτική αυτή συζητείται ήδη για τη VDV Leben, στην περίπτωση που ο μέτοχος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση για κάλυψη του ελλείμματος που έχει διαπιστωθεί στα αποθέματα της εταιρείας και το οποίο ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ. Η ΕΠΕΙΑ, η οποία προχώρησε στη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας και την αναστολή νέων εργασιών, έχει θέσει διορία στη διοίκηση της VDV Leben να καλύψει τα άνοιγμα στα αποθέματα. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα αποκαλύφθηκε μετά τον έλεγχο που έφερε στο φως πλαστά έγγραφα της Deutsche Bank που η εταιρεία είχε προσκομίσει για κάλυψη των αποθεμάτων με αντίστοιχες επενδύσεις. Η δυνατότητα τοποθέτησης επόπτη στην περίπτωση της VDV Leben εξυπηρετεί στην παρούσα φάση και την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος για τη σύσταση του εγγυητικού κεφαλαίου. Το Εγγυητικό είναι ο φορέας που έχει συσταθεί για να καλύψει τις απαιτήσεις όσων έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής από εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Στην περίπτωση της VDV Leben, ο νόμος δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί ουσιαστικά, καθώς μια σειρά θέματα, με κρισιμότερο τα έσοδα του φορέα, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί। Τα έσοδά του θα προκύψουν μέσα από την εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία -σύμφωνα με τον νόμο- μπορεί να επιβαρύνει σε ποσοστό έως και 1,5% την ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής, ποσοστό που οι εταιρείες θεωρούν εξαιρετικά υψηλό.

Της Ευγενιας Tζωρτζη
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ