ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕ 3 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Εφάπαξ... διαφορετικών ταχυτήτων λαμβάνουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα ενιαίο καθεστώς για τον υπολογισμό του βοηθήματος, αλλά οι ρυθμίσεις ποικίλλουν ανάλογα με την τράπεζα (ή ακόμα και μεταξύ των υπαλλήλων της ίδιας τράπεζας).

 

Το «τοπίο» αναμένεται να αλλάξει εκ νέου τον επόμενο μήνα, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα το κυβερνητικό σχέδιο για τα εφάπαξ. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξουν παρεμβάσεις, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι καλύπτονται από οικονομικά εύρωστα Ταμεία.
Κυβερνητικό σχέδιο
Συγκεκριμένα, το σχέδιο για το εφάπαξ θα περιλαμβάνει τρία σημεία:
  • Μείωση του καταβαλλόμενου βοηθήματος σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο». Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Σημειώνεται πως ήδη από τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 30% το εφάπαξ που παίρνουν οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της Εμπορικής.
  • Αύξηση των καταβαλλόμενων εισφορών σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σενάριο που καλούνται να εξετάσουν οι διοικήσεις των φορέων, προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση του βοηθήματος. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνδυαστούν τα δύο μέτρα: δηλαδή να υπάρξει μείωση του εφάπαξ και αύξηση των εισφορών.
  • Χορήγηση του εφάπαξ κατά προτεραιότητα σε άτομα που πληρούν κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια (π.χ. ασφαλισμένους με προβλήματα υγείας). Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε Ταμεία που έχουν μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή του βοηθήματος.
Σημειώνεται πως το ύψος του καταβαλλόμενου εφάπαξ είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη υπηρεσίας και τον μισθό. Σε γενικές γραμμές το καταβαλλόμενο βοήθημα διαμορφώνεται στις 50.000 ευρώ.

Οσον αφορά τον χρόνο έκδοσης του εφάπαξ, δεν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για την πλειονότητα των τραπεζικών υπαλλήλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η έκδοση... της πολυπόθητης απόφασης βγαίνει μέσα σε ένα δίμηνο.
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για το εφάπαξ που δικαιούνται οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Οι συντελεστές στην Αγροτική

Στα 55.000 - 60.000 ευρώ κυμαίνεται το μεσοσταθμικό εφάπαξ για όσους αποχωρούν με 30 χρόνια και πάνω από την Αγροτική Τράπεζα. Οι υπάλληλοι λαμβάνουν το βοήθημα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, όταν δικαιωθούν κύριας σύνταξης ή με τη συμπλήρωση 15ετίας. Ο διοικητής ή ο υποδιοικητής δικαιούνται εφάπαξ με 48 μήνες υπηρεσίας στην Τράπεζα, αν δεν επανεκλεγούν ή αποχωρήσουν. Το εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής: Συντάξιμες αποδοχές * χρόνος ασφάλισης * συντελεστής Β * συντελεστής Α. Συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος όρος των ακαθάριστων αποδοχών της τελευταίας 3ετίας (για τους παλαιούς ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από την 1/1/1993) ή 5ετίας (για τους νέους ασφαλισμένους) χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας και ισολογισμού. Μετά τα 33 χρόνια ασφάλισης εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,5 για κάθε χρόνο. Ο συντελεστής Α ισούται με 1, ενώ ο συντελεστής Β ποικίλλει:
  • Για ασφαλισμένους μέχρι το 1979 είναι 0,900
  • Για ασφαλισμένους το 1980 είναι 0,893
  • Για ασφαλισμένους το 1981 είναι 0,886
  • Για ασφαλισμένους το 1982 είναι 0,880
  • Για ασφαλισμένους το 1983 είναι 0,873
  • Για ασφαλισμένους το 1984 είναι 0,866
  • Για ασφαλισμένους το 1985 είναι 0,860
  • Για ασφαλισμένους το 1986 είναι 0,840
  • Για ασφαλισμένους το 1987 είναι 0,820
  • Για ασφαλισμένους το 1988 είναι 0,800
  • Για ασφαλισμένους το 1989 είναι 0,780
  • Για ασφαλισμένους το 1990 είναι 0,760
  • Για ασφαλισμένους το 1991 είναι 0,740
  • Για ασφαλισμένους το 1992 είναι 0,720
  • Για ασφαλισμένους από το 1993 είναι 0,700
Ισχύει πλαφόν περίπου στα 100.000 ευρώ. Μέχρι τη 15ετία κι εφόσον ο υπάλληλος δεν δικαιωθεί κύριας σύνταξης, μπορεί να λάβει επιστροφή εισφορών. Η αναμονή για την πληρωμή είναι της τάξης του ενός με δυο μήνες μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Alpha: Μόνο κοινό σημείο η εξπρές καταβολή
Εργαζομένους και εφάπαξ βοηθήματα πολλών ταχυτήτων ενσωματώνει η Alpha Bank. Οι παλαιοί υπάλληλοι, που προέρχονται από τις Πίστεως και Ιονική, λαμβάνουν «εφάπαξ» με διαφορετικές προϋποθέσεις και τρόπο υπολογισμού. Το κοινό και για τους δύο είναι η καταβολή του ποσού σε χρόνο «εξπρές», δηλαδή σε 1-2 μήνες. Τρίτη κατηγορία συνιστούν οι νέοι υπάλληλοι, που ακολουθούν άλλο δρόμο.
Οι 2.200 εργαζόμενοι που προέρχονται από την Πίστεως και ανήκουν στην κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων (πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993) δικαιούνται εφάπαξ όταν θα βγουν σε σύνταξη, εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Βασική προϋπόθεση είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ το μεσοσταθμικό εφάπαξ κυμαίνεται στα 120.000-130.000 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 30ετία. Για κάθε χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο και μέχρι τη συμπλήρωση 15ετίας ο δικαιούχος παίρνει έναν μισθό. Μετά τη 15ετία και μέχρι την 35ετία θα πρέπει να υπολογίζει ενάμιση μισθό τον χρόνο.
Ο συντάξιμος μισθός που χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού είναι ο βασικός μισθός του τελευταίου μήνα, προσαυξημένος κατά την αναλογία των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας και ισολογισμού, όπως επίσης και με άλλα επιδόματα. Ισχύει πλαφόν στα 210.000 ευρώ.
Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι που ανήκουν στην ομάδα της πρώην Ιονικής Τράπεζας λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Το μεσοσταθμικό εφάπαξ κυμαίνεται στα 50.000 ευρώ.
Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης με μηνιαία εισφορά 2%, που υπολογίζεται πως θα αποδώσει ένα εφάπαξ της τάξης των 140.000-150.000 μετά την 35ετία.
Ψαλίδι 30% στην Εμπορική - Κίνδυνος αναστολής συντάξεων
Μειωμένο εφάπαξ παίρνουν από τον Νοέμβριο οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΑΠΕΤΕ), που «υπάγεται» στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Η μείωση του βοηθήματος κατά 30% αγγίζει και όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου αλλά πήραν το βοήθημα μετά την ψήφιση του νόμου 4024/11. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περίπου 150 αιτήσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί το τελευταίο δίμηνο. Το εφάπαξ υπολογίζεται πάνω στον τελευταίο μισθό του δικαιούχου σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:
  • Ποσοστό 4% για κάθε χρόνο ασφάλισης μέχρι τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας.
  • Ποσοστό 8% για κάθε χρόνο ασφάλισης μεταξύ 11 - 15 χρόνια.
  • Ποσοστό 10% για κάθε χρόνο ασφάλισης από τα 16 έως τα 32 έτη.
Την αναστολή καταβολής της σύνταξης σε όσους βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και έχουν υπαχθεί από το ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, για τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης απαιτείται να παραδώσει το ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ τα πλήρη στοιχεία του αρχείου των συνταξιούχων που έχουν υπαχθεί σε αυτό.
Υπολογίζεται πως η διάταξη αυτή αφορά άμεσα 5.000 άτομα. Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, χαρακτηριστικά τονίζει πως «είναι ανάλγητη οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή καταβολής των συντάξεων».
Από 50.000 έως 75.000 το μέσο βοήθημα στην Πειραιώς
Εργαζομένους πολλών ταχυτήτων ενσωματώνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το μεσοσταθμικό εφάπαξ κυμαίνεται από 50.000 έως 75.000 ευρώ. Οι παλιοί εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι προερχόμενοι από την πρώην Τράπεζα Χίου και όσοι προσλήφθηκαν από την 1/1/1993 και μετά συνιστούν μια κατηγορία εργαζομένων (περίπου 3.500 υπάλληλοι) όσον αφορά το εφάπαξ. Βασική προϋπόθεση για να το εισπράξουν είναι να δικαιωθούν κύριας σύνταξης και να έχουν κατ' ελάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στην τράπεζα.
Οσοι έχουν λιγότερα από 15 χρόνια και φύγουν από την τράπεζα παίρνουν μόνο επιστροφή εισφορών. Το μεσοσταθμικό εφάπαξ κυμαίνεται στα 75.000 ευρώ και υπολογίζεται με βάση τον μέσο μεικτό μισθό του τελευταίου έτους με όλα τα επιδόματα, χωρίς τα δώρα και τις υπερωρίες. Αυτός ο συντάξιμος μισθός πολλαπλασιάζεται επί τα χρόνια ασφάλισης στην τράπεζα. Το εφάπαξ πληρώνεται εντός 2-3 μηνών από την αποχώρηση.
Οσοι προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης λαμβάνουν με άλλον τρόπο υπολογισμού ένα ποσό ως εφάπαξ με τη συνταξιοδότηση. Κύρια προϋπόθεση για να δοθεί είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ το μεσοσταθμικό ύψος του αγγίζει τα 50.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη ο μεικτός μισθός με όλα τα επιδόματα και τα δώρα, επί τα χρόνια υπηρεσίας μειωμένα κατά τέσσερα. Δηλαδή, αν κάποιος φύγει με 25ετία θα πολλαπλασιάσει τον συντάξιμο μισθό με 21. Πλαφόν αποτελούν οι 24 μισθοί.
Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΤΒΑ (220 άτομα) λαμβάνουν από το δικό τους Ταμείο Ιδιωτικού Δικαίου εφάπαξ που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 60.000 - 70.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης και η κατ' ελάχιστον 15ετία ασφάλισης. Για τον υπολογισμό της παροχής λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός του τελευταίου μήνα με τα επιδόματα πολυετίας, βαθμού, επιστημονικό και οικογενειακά. Οσοι έχουν χρόνο υπηρεσίας πριν από τις 31/12/1992 υπολογίζουν 2 συντάξιμους μισθούς για κάθε χρόνο ασφάλισης. Από την 1/1/1993 και μετά οι δύο μισθοί μειώνονται σταδιακά. Το 1992 πολλαπλασιάζουμε τον συντάξιμο μισθό με 2, το 1993 με 1,9, το 1994 με 1,8, το 1995 με 1,7 κ.ο.κ. Από το 2002 και μετά ο ασφαλισμένος υπολογίζει έναν συντάξιμο μισθό ανά έτος ασφάλισης.
Παραδείγματα
1. Παλαιός υπάλληλος της Πειραιώς που φεύγει με 25 χρόνια ασφάλισης στην τράπεζα και μέσο όρο ακαθάριστων αποδοχών τελευταίου έτους 3.000 ευρώ. Θα λάβει εφάπαξ 3.000*25 = 75.000 ευρώ.
2. Παλαιός υπάλληλος της Μακεδονίας - Θράκης που φεύγει με 30 χρόνια υπηρεσίας και μεικτό μισθό τελευταίου μήνα 3.000 ευρώ. Θα πάρει εφάπαξ ως εξής: 3.000*14,5/12 = 3.625 * 24 (το πλαφόν)= 87.000 ευρώ.
Αναμονή έως 6 μήνες στην Εθνική Τράπεζα
Στα 70.000 - 80.000 ευρώ κυμαίνεται το μέσο εφάπαξ που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο χρόνος αναμονής διαρκεί από 3-6 μήνες, σύμφωνα και με το καταστατικό του Ταμείου Αυτασφάλειας Προσωπικού (ΝΠΙΔ).
Βασική προϋπόθεση για την είσπραξη είναι η συμπλήρωση 15ετίας και η λήξη ή λύση για οποιαδήποτε αιτία της σχέσης του εργαζόμενου με την τράπεζα. Για όσους αποχωρούν με αναπηρική σύνταξη αρκούν πέντε χρόνια.
Για τους νέους ασφαλισμένους (μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/1993) το εφάπαξ ισούται με το 70% του μηνιαίου ασφαλιστικού μισθού για κάθε έτος ασφάλισης.
Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προσλήφθηκαν πριν την 1/1/1993) το εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής: ένας μηνιαίος ασφαλιστικός μισθός για κάθε έτος ασφάλισης πριν από το 1993 και εν συνεχεία 97% του μηνιαίου ασφαλιστικού μισθού για το 1993, 94% του μισθού για το 1994, 91% για το 1995, 88% για το 1996, 85% για το 1997, 82% για το 1998, 79% του μηνιαίου ασφαλιστικού μισθού για το 1999, 76% για το 2000, 73% για το 2001, 78,75% για κάθε έτος από 1/1/2002 και μετά.
Ο μηνιαίος ασφαλιστικός μισθός που χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού αποτελείται από το άθροισμα του βασικού μισθού και των επιδομάτων: πολυετίας, βαθμού, ευθύνης, οικογενειακά, πτυχίου ή επιστημονικού τίτλου και ξένης γλώσσας, όπως έχουν διαμορφωθεί τον μήνα εξόδου. Ισχύει πλαφόν στον μηνιαίο ασφαλιστικό μισθό που ισούται με το 8πλάσιο του βασικού μισθού του 16ου κλιμακίου.
Αύξηση εισφορών
Σημειώνεται πως η εισφορά των υπαλλήλων αυξήθηκε από 1/9/2011 στο 5% για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 4,5% για τους νέους ασφαλισμένους. Από 1/9/2012 η εισφορά θα αυξηθεί στο 5,5% για τους παλιούς και 5% για τους νέους, ενώ από 1/9/2013 οι νέοι θα εξομοιωθούν με τους παλιούς καταβάλλοντας κι αυτοί εισφορά 5,5%.
Οσοι έχουν συμπληρώσει 20ετία μπορούν να πάρουν ως προκαταβολή το 50% του εφάπαξ χωρίς να αποχωρήσουν. Οταν θα αποχωρήσουν θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό η προκαταβολή υπολογιζόμενη εντόκως με επιτόκιο 2%. Οσοι δεν δικαιούνται εφάπαξ, αλλά αποχωρούν από την ΕΤΕ και έχουν συμπληρώσει 3ετία στο ταμείο, παίρνουν επιστροφή εισφορών άτοκα.
Τράπεζα της Ελλάδος: Πλαφόν στα 150.000 €
Τους έξι μήνες μπορεί να αγγίξει η αναμονή για το εφάπαξ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σήμερα στην «ουρά» βρίσκονται λιγότερα από 50 άτομα. Το μεσοσταθμικό «εφάπαξ» αγγίζει τα 100.000 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τον βαθμό, τη θέση ευθύνης κλπ. Ισχύει πλαφόν στα 150.000 ευρώ περίπου. Βασική προϋπόθεση είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης. Μετά τη 15ετία ο εργαζόμενος δικαιούται επιστροφή εισφορών. Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο βασικός μισθός του τελευταίου έτους με τα επιδόματα ευθύνης, θέσης, οικογενειακά και πτυχίου. Το άθροισμα που προκύπτει είναι ο συντάξιμος μισθός, ο οποίος πολλαπλασιάζεται επί τα χρόνια ασφάλισης, για να προκύψει το τελικό ποσό.
Marfin: Εξοδος χωρίς πέναλτι. Eurobank: Βοήθημα το 40% της αποζημίωσης
Από φέτος μπορούν να ανοίξουν τον «κουμπαρά του εφάπαξ» οι υπάλληλοι της Marfin οι οποίοι μπήκαν προ 8ετίας στο ασφαλιστικό πρόγραμμα που χορηγεί εφάπαξ παροχή. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, μετά τα 8 χρόνια παραμονής στο πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να εισπράξουν το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει, μαζί με τις εισφορές της τράπεζας (2,5% ο εργαζόμενος και 2,5% η τράπεζα) εντόκως. Σημειωτέον πως το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004, γι' αυτό και φέτος δίδεται για πρώτη φορά το δικαίωμα εξόδου χωρίς πέναλτι. Οσοι «σπάσουν τον κουμπαρά» δεν χρειάζεται να αποχωρήσουν από την τράπεζα. Παραμένουν ως υπάλληλοι, αλλά το πρόγραμμα δεν συνεχίζεται, δεν θα εισπράξουν δηλαδή εφάπαξ τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους. Οσοι συνεχίσουν να πληρώνουν θα πρέπει να υπολογίζουν ως εφάπαξ έναν καθαρό μισθό (του τελευταίου έτους πριν από την αποχώρηση) για κάθε χρόνο παραμονής στο πρόγραμμα. Μεσοσταθμικά η παροχή φτάνει στα 65.000 ευρώ στην 35ετία. Αν κάποιος αποχωρήσει από το πρόγραμμα μέσα σε 3 χρόνια λαμβάνει πίσω μόνο τις δικές του εισφορές. Στον 4ο χρόνο παίρνει και το 50% των εισφορών που έχει καταβάλει η τράπεζα. Στον 6ο χρόνο παίρνει το 70% των εισφορών της τράπεζας, στον 7ο το 80%, στον 8ο το 90% και μετά τα 8 χρόνια το 100% των εισφορών της τράπεζας εντόκως.
Eurobank
Ολοι οι εργαζόμενοι στη Eurobank, ανεξαρτήτως τράπεζας προέλευσης, είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ. Οταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για κύρια σύνταξη λαμβάνουν εφάπαξ ίσο με το 40% της αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στην περίπτωση απόλυσης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ