ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

H «μετακόμιση» σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την... έξοδο στη σύνταξη μέχρι και 15 χρόνια νωρίτερα.

 Με τις σωστές κινήσεις ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων μπορεί να επωφεληθεί από τις διαφορές που υπάρχουν στα όρια ηλικίας και στον χρόνο ασφάλισης στα Ταμεία και να επισπεύσει τη συνταξιοδότηση. 

Τα «παράθυρα» για την ταχύτερη συνταξιοδότηση μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ειδικές κατηγορίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, αλλά και όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις της 35ετίας (μέχρι 40 έτη ασφάλισης) έως την 31 Δεκεμβρίου 2015. 

Θεμελίωση

 Ετσι κατ' αναλογική εφαρμογή ενιαία αντιμετωπίζεται ο συντάξιμος χρόνος και στην περίπτωση της θεμελίωσης.
Ανεξαρτήτως επομένως φορέα αρκεί ο ασφαλισμένος να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση με βάση τα όρια, τον χρόνο ασφάλισης και άλλα ειδικότερα στοιχεία που απαιτείται να συντρέχουν και αλλάζοντας φορέα με πραγματική ασφάλιση να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις αυτού για συνταξιοδότηση νωρίτερα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει ακόμα και 15 χρόνια στη συνταξιοδότηση.
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την αλλαγή Ταμείου είναι να έχει ο ασφαλισμένος στον φορέα από τον οποίο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί συνολικά 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι τελευταίες 500 πριν από την αίτηση.
Εναλλακτικά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει συμπληρώσει 1.000 ημέρες τουλάχιστον, εκ των οποίων οι τελευταίες 300 πριν από την αίτηση.

Προσοχή χρειάζεται καθώς για το σύνολο των ημερών ασφάλισης αλλά και για τις απαραίτητες τελευταίες ημέρες χρειάζεται πραγματική ασφάλιση και όχι εξαγορά πλασματικών ετών.
Δηλαδή, δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει τις 1.500 ημέρες, για παράδειγμα με εξαγορά πλασματικών ετών του ν. 3863/2010.
Θα πρέπει επομένως να προέρχεται ο χρόνος είτε από απασχόληση είτε από προαιρετική ασφάλιση/ αυτασφάλιση.
Κέρδος έως και δύο χρόνια για άνδρες του ΟΑΕΕ
Οι άντρες ασφαλισμένοι μπορούν να «κερδίσουν» έως και μία διετία με... μεταφορά από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, εφόσον επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς της 35ετίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΑΕΕ χορηγεί πλήρη σύνταξη στα 60, ενώ το ΙΚΑ ανάλογα με το πότε έχει συμπληρωθεί η 35ετία από το 58ο έτος της ηλικίας κι έπειτα. Ετσι ο ασφαλισμένος που έχει ήδη συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και έχει τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ, μπορεί να επωφεληθεί αλλάζοντας φορέα 1 ή 2 έτη.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (σήμερα καλύπτεται από το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών) είναι 55 ετών. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος εάν συνεχίσει ασφαλιζόμενος στον ΟΑΕΕ, θα συνταξιοδοτηθεί στα 60, εάν όμως για τον επόμενο 1 χρόνο και 8 μήνες ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και έχει τουλάχιστον 1.500 ημέρες στο Ιδρυμα, θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 από αυτό με συμμετοχή του ΟΑΕΕ κερδίζοντας 2 χρόνια στη συνταξιοδότησή του.
Συμφέρουσα επιλογή το ΙΚΑ για μητέρες ανηλίκων
Tο «Εθνος- Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η αλλαγή Ταμείου μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιταχύνει την έξοδο στη σύνταξη:
1. Οι μητέρες ανηλίκων, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, «συμφέρει» να... μετακομίσουν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους από 5 έως 15 χρόνια.
Με βάση τη νομοθεσία, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν χορηγεί σύνταξη με τις προϋποθέσεις των μητέρων ανήλικων τέκνων.
Ετσι οι ασφαλισμένες του φορέα δεν δικαιούνται ειδικότερο καθεστώς συνταξιοδότησης αλλά υπάγονται στις γενικές διατάξεις που προβλέπουν «έξοδο» στα 60 ή στα 65.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, ακόμα κι αν μια μητέρα έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και παράλληλα συντρέχει η ανηλικότητα τέκνου, δεν θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνο εάν φτάσει το 65ο έτος της ηλικίας της με τον συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης.
Εάν όμως υπάρχει η δυνατότητα της ασφαλισμένης να αλλάξει τον φορέα ασφάλισής της (να διακόψει επομένως και την εμπορική της δραστηριότητα) και να υπαχθεί στο ΙΚΑ, θα... επισπεύσει τη συνταξιοδότηση.
Αυτό γίνεται επειδή στο Ιδρυμα υπάρχει διάταξη που προβλέπει πως η συνταξιοδότηση είναι σε άμεση συνάρτηση με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης, με την προϋπόθεση να υφίσταται τη στιγμή εκείνη ανηλικότητα.
Ετσι αντί για τα 65 η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί στα 50 ή τα 52 ή 55 με μειωμένη και αντίστοιχα στα 55 ή τα 57 ή τα 60 με πλήρη σύνταξη κερδίζοντας από 5 έως 15 χρόνια.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ασφαλισμένη να ασφαλισθεί οπωσδήποτε στο ΙΚΑ μέχρι τη συμπλήρωση 1.500 τουλάχιστον πραγματικών ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων οι τελευταίες 500 πριν από την αίτηση (1 έτος και 8 μήνες).
Επιτρέπεται να είναι ασφαλισμένη και στον ΟΑΕΕ, όμως πριν από την υποβολή της αίτησης υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη μόνο στο ΙΚΑ, ενώ ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ετσι το ΙΚΑ θα γίνει ο απονέμων φορέας και θα κρίνει με βάση τις διατάξεις του ιδρύματος για την απονομή.
Προσοχή καθώς για τη συμπλήρωση των 1.500 ημερών δεν μπορούν να προσμετρηθούν οι χρόνοι σπουδών και κενών ασφάλισης.
Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους με χρόνο και στον ιδιωτικό τομέα
Με βάση τη νομοθεσία, οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο Δημόσιο, για να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησης, είναι απαραίτητο να έχουν 25 έτη ασφάλισης μαζί με τα πλασματικά και να συντρέχει ανηλικότητα τέκνου.
Ομως είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ακόμη και με τις εξαγορές δεν συμπληρώνουν οι ασφαλισμένες την απαραίτητη 25ετία.
Αυτό συμβαίνει σε ασφαλισμένες κυρίως νέες σε ηλικία που δεν συμπληρώνουν και τα απαραίτητα 15 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για εξαγορά χρόνου τέκνων. Οι περισσότερες ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας από την άλλη έχουν χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ).
Ετσι επιλέγοντας ως ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, σύμφωνα με τελευταία ρύθμιση, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Ιδρυμα. Δηλαδή εάν συμπληρώνουν 18,5 έτη ασφάλισης το 2011, αποχωρούν στα 52 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη κερδίζοντας από 5 έως 15 έτη ασφάλισης.
Να παρατηρήσουμε εδώ πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται διακοπή ή οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά μόνο επιλογή του ΙΚΑ ως φορέα ασφάλισης με δήλωση του υπαλλήλου. Συγχρόνως χρειάζεται και εδώ να έχουν συμπληρωθεί 1.500 ημέρες στο ΙΚΑ, εκ των οποίων οι τελευταίες 500 πριν από την αίτηση.
Για παράδειγμα, μητέρα ανήλικου τέκνου με σπουδές 4 ετών έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά στο ΙΚΑ το 1992 και είναι στο Δημόσιο από το 2001. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη έχει συνολικά 15 έτη ασφάλισης και δεν μπορεί με εξαγορές να φτάσει την 25ετία ώστε με παραμονή στο Δημόσιο να θεμελιώσει ως μητέρα ανηλίκου.
Ομως με μεταφορά της στο ΙΚΑ και εξαγορά των ετών σπουδών φτάνει τις απαραίτητες 5.500 ημέρες (18,5 έτη) και θεμελιώνει δικαίωμα για τα 55 με μειωμένη και τα 60 με πλήρη σύνταξη.
Διαδοχική ασφάλιση
Οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαδοχική και να «συνδυάσουν» τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ. Αυτό αφορά γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα θεμελίωσης ως μητέρες ανηλίκων και επιδιώκουν να λάβουν σύνταξη με τις διατάξεις της 15ετίας.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι έχουν τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη. Ετσι και με δεδομένο ότι συμπληρώνουν τόσο τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης όσο και το σχετικό όριο ηλικίας, μπορούν με αυτασφάλιση ή εργασία και παραμονή στο ΙΚΑ για 500 ημέρες -εφόσον υπάρχουν συνολικά 1.500 ημέρες- να συνταξιοδοτηθούν από το 56ο έτος της ηλικίας τους και έπειτα. Αυτό σε αντίθεση με το 65ο έτος που θα λάμβαναν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ κερδίζοντας έως 9 έτη.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη σήμερα 55 ετών έχει τα τελευταία 10 έτη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και προηγουμένως 6 χρόνια στο ΙΚΑ. Εάν αλλάξει τον φορέα ασφάλισής της και συνεχίσει για 500 ημέρες στο ΙΚΑ, τότε θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση των 500 ημερών σε περίπου 1,5 έτος σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών.
Σε άλλη περίπτωση θα αναγκαζόταν να είναι ασφαλισμένη τουλάχιστον μέχρι τα 60 στον ΟΑΕΕ, οπότε και θα λάμβανε μειωμένη σύνταξη με μεταβίβαση του φακέλου από το ΙΚΑ ή θα έπρεπε να περιμένει τα 65 για σύνταξη από τον ΟΑΕΕ.
ΚΑΤ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ