ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πέρα από τη μείωση 25% στις επικουρικές, και νέες περικοπές στις κύριες. Πίστωση χρόνου ζητεί το υπ. Εργασίας στην απαίτηση για ψαλίδι 30% στο εφάπαξ

 

Μείωση επικουρικών συντάξεων ζητεί εδώ και τώρα η τρόικα,ανοίγοντας θέμα περικοπών και στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως υπογράμμιζε αργά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το ποσοστό μείωσης των επικουρικών οι δανειστές ζητούν η "διαφορά" να καλυφθεί με κόψιμο των κύριων σύνταξεων. Ουσιαστικά οι δανειστές επαναφέρουν το σκληρό σενάριο στο ασφαλιστικό και είναι χαρακτηριστικό πως ανοίγουν ακόμα και θέμα εφάπαξ (ζήτημα που είχε προσωρινά παγώσει).
Συγκεκριμένα, τρία είναι τα «καυτά» θέματα στην επικοινωνία τρόικας και υπουργείου Εργασίας:
  • Το ποσοστό περικοπής των επικουρικών συντάξεων με τους δανειστές να ζητούν μείωση 25% εδώ και τώρα και το υπουργείο να αντιπροτείνει μείωση 20% σε τρεις δόσεις (8% φέτος, 6% το 2013 και 6% το 2014). Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 35%.
  • Ο νέος γύρος περικοπών στις κύριες συντάξεις, καθώς και η μείωση των μισθών θα οδηγήσουν σε απώλειες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία. Η τρόικα ζητεί να καλυφθούν αυτές οι απώλειες ή εναλλακτικά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις (εκτιμάται πως σε μία τέτοια περίπτωση η περικοπή θα έφτανε το 20%). Χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι «ελπίζουμε πως θα βρεθούν τα χρήματα και δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις».
  •  Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στα εφάπαξ, με την τρόικα να ζητά μείωση 30% και το υπουργείο να ζητά πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο είχαν μειωθεί τα εφάπαξ βοηθήματα σε τρία ταμεία που είχαν οικονομικά προβλήματα (των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής).
Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το ύψος των περικοπών, ενώ χθες το απόγευμα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα κάνει ένα βήμα από το σκληρό σενάριο για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 35%, ωστόσο επιμένει για μείωση 25%. Μάλιστα ζητεί η μείωση να γίνει άμεσα και δεν θέλει να υπάρξει πίστωση χρόνου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε αρχικά προτείνει η μείωση να είναι μεσοσταθμικά 15% σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», με το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45%. Μετά τις νέες απαιτήσεις της τρόικας από την πλευρά του υπουργείου προτείνεται μείωση 20% στις επικουρικές συντάξεις σε βάθος τριετίας.
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πρόταση για «γραμμή σωτηρίας» στα 300 ευρώ
Η επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις για να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ένα από τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το πλαφόν αυτό να μπει στα 300 ευρώ (δηλαδή να μη θιγούν όσοι παίρνουν λιγότερα χρήματα), με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος μίας τέτοιας ρύθμισης για τα Ταμεία. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει, καθώς αναμένεται η τελική απάντηση της τρόικας για το ενδεχόμενο της επιβολής του πλαφόν.
Σημειώνεται πως η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων φαίνεται πως έχει κλειδώσει, καθώς για το θέμα αυτό δεν υπήρξαν ενστάσεις από την τρόικα. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου-γίγαντα στο οποίο θα υπαχθούν 3.5 εκατομμύρια μισθωτοί.
Στον νέο φορέα θα υπαχθούν το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (τραπεζικοί υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα).
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ένας ενιαίος «κουμπαράς» για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ενοποιηθούν. Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί» για τον κάθε εργαζόμενο, ενώ οι εισφορές θα είναι 3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο.
ΨΑΛΙΔΙ 10%
Ψάχνουν αντίδοτο στις απώλειες εισφορών
Σε συμφωνία θα καταλήξουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας για το ποσοστό μείωσης των εισφορών, ενώ αναζητούνται τρόποι να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους -δηλαδή των εισφορών- έχουν ταχθεί και οι κοινωνικοί εταίροι, με τη ΓΣΕΕ να θέτει ως όρο να μην επιβαρυνθούν τα Ταμεία.
Με βάση το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνουν το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν το επόμενο διάστημα την κάρτα εργασίας.
Για να γίνει η μείωση στις εισφορές, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν τις πληρωμές τους μέσω τραπεζών και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Εισήγηση
Σημειώνεται πως με βάση πληροφορίες, οι δανειστές αρχικά είχαν ζητήσει η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές να αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Ωστόσο τελικά δέχτηκαν την εισήγηση του υπουργού Εργασίας το μέτρο να αφορά συνεπείς εργοδότες.
Εκτιμάται πως οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο για το πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό, ώστε να μη δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ