ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟ ΜΕ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια για την ανατροφή των παιδιών τους. Πώς υπολογίζεται η εξαγορά του πλασματικού χρόνου. Εφάπαξ ή με δόσεις η καταβολή

 

Σημειώνεται πως ο χρόνος της γονικής άδειας φτάνει τους 3.5 μήνες και δίνεται έως ότου το παιδί φτάσει τα 3.5 έτη. Ο χρόνος αυτός εξαγοράζεται με βάση το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ δίνονται οι εξής διευκρινίσεις:
  • Για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί μετά την 1η Αυγούστου 2011 στο ποσοστό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η εξαγορά θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 1% του ποσοστού υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αντίθετα για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί προγενέστερα δεν θα υπολογιστεί η συγκεκριμένη αύξηση
  • Για χρονικές περιόδους μέχρι 30 Ιουνίου 2011 η αναγνώριση θα γίνει με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, που ήταν 33.04 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του έτους (δηλαδή 33.57 ευρώ).
  • Η αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών μπορεί να γίνει με το προϊσχύον καθεστώς προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου
Με τον νόμο 3996/2011 υπήρξαν τροποποιήσεις όσον αφορά στις συνέπειες εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών για την αναγνώριση του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
Συγκεκριμένα, αν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μίας ή και παραπάνω δόσεων δεν προβλέπεται πλέον απώλεια του δικαιώματος προς αναγνώριση του χρόνου που αντιστοιχεί στις δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί. Βέβαια σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης εξακολουθεί να ισχύει η επιβάρυνση με πρόσθετα τέλη.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση του χρόνου της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών καταβάλλονται:
  • Εφάπαξ μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15% ή
  • Σε τόσες δόσεις όσες και οι μήνες της άδειας που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση δε καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης στον ενδιαφερόμενο.
  • Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ? του ποσού της σύνταξης.
Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού.
Στις περιπτώσεις που το δικαίωμα θεμελιώνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις που διαμορφώνονται βάσει του ν.3863/2010 απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του χρόνου είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 3.600 ημερών πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ