ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Οταν υπάρχει χρόνος που έχει διανυθεί ταυτόχρονα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε περισσότερους από έναν φορείς, τότε έχουμε την παράλληλη ασφάλιση

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης αποτελεί «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα εξόδου στη σύνταξη, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη υπομονή μέχρι να εκδοθεί η... πολυπόθητη απόφαση.
  Διαδοχική ονομάζεται η ασφάλιση που έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.

Το θεσμικό πλαίσιο της διαδοχικής αποτελείται από ένα πλέγμα διατάξεων με βάση το οποίο ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει χρήση του χρόνου ασφάλισής του ακόμη κι αν αυτός έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς. Ετσι, με βάση το εν λόγω πλαίσιο, ο χρόνος για τον οποίο υφίσταται ασφάλιση, από την άποψη θεμελίωσης δικαιώματος και πλήρωσης προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, αντιμετωπίζεται ενιαία σαν να έχει διανυθεί στον φορέα που θα κληθεί να απονείμει τη συνταξιοδοτική παροχή.
Αντιθέτως, όταν υπάρχει χρόνος που έχει διανυθεί ταυτόχρονα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε περισσότερους από έναν φορείς, τότε έχουμε τη λεγόμενη παράλληλη ασφάλιση. Ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδοχικά, παρά μόνο για αυτοτελή συνταξιοδότηση από τον φορέα στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί.
Τα Ταμεία

Οι σχετικές διατάξεις της διαδοχικής εφαρμόζονται μόνο μεταξύ ομοειδών φορέων. Δηλαδή, μεταξύ Ταμείων κύριας ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου), μεταξύ επικουρικών, μεταξύ ταμείων πρόνοιας και μεταξύ φορέων υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές μεταξύ φορέα κύριας ασφάλισης με επικουρικό ταμείο ή μεταξύ επικουρικού και ταμείου πρόνοιας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο (κύρια σύνταξη), οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται μόνο για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983. Για τους μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982 προσληφθέντες συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για αναγνώριση του χρόνου με εξαγορά. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική για τον ασφαλισμένο.
Στις περισσότερες, βέβαια, περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει να συνυπολογιστεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης, καθώς μόνο με την αθροιστική χρήση του χρόνου μπορεί να εξασφαλίσει τη θεμελίωση και την ενεργοποίηση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μπορεί να αξιοποιήσει ξεχωριστά τον χρόνο ασφάλισης σε κάθε Ταμείο.
Αυτό συμβαίνει όταν με τους χρόνους αυτούς ιδωμένους χωριστά θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα από το κάθε Ταμείο. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος δικαιούται σύνταξη μόνο με τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε κάθε φορέα ξεχωριστά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τους φορείς αυτούς αυτοτελώς χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τη διαδοχική.
ΚΑΤ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗwww.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ