ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 Μια σειρά από πρόσθετες παροχές, όπως επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα και αποζημιώσεις, λόγω συνταξιοδότησης δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις επικουρικές και τα επαπειλούμενα... μαχαίρια στα εφάπαξ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πολλών κλάδων μπορούν να διεκδικήσουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από κλαδικά τους ταμεία, που έχουν πλέον ενταχθεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
Οι κλάδοι που παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα στους εργαζομένους είναι το εμπόριο, το φάρμακο, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις τροφίμων, ποτών κ.λπ.
Ολοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτονται από κάποιο κλαδικό ταμείο, μπορούν να διεκδικήσουν επικουρική σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) του ΙΚΑ, ενώ θα λάβουν με την έξοδό τους την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (όταν φεύγουν με πλήρη σύνταξη), η οποία ισούται με το 40% της νόμιμης αποζημίωσης λόγω απόλυσης.


Προϋποθέσεις
Ειδικότερα, επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, εφόσον πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις:
  • Να δικαιωθούν κύριας σύνταξης και
  • Να διαθέτουν συνολικά 4.500 επικουρικά ένσημα (15ετία), όχι αποκλειστικά στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, αλλά και σε άλλους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας χορηγεί συντάξεις στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με βάση την ασφαλιστική κλάση που έχουν στο ΙΚΑ και τις ημέρες ασφάλισης στο επικουρικό.
Για παράδειγμα, μισθωτός με 4.500 ασφαλισμένα ημερομίσθια θα λάβει στην 1η ασφαλιστική κλάση 102 ευρώ επικουρική σύνταξη, στην 3η ασφαλιστική κλάση 127 ευρώ, στην 9η κλάση 201 ευρώ και στη 15η κλάση 275 ευρώ. Η ασφαλιστική κλάση εξαρτάται από τις αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας 10ετίας πριν από την έξοδο.
Συνήθως το ποσό της επικουρικής σύνταξης κυμαίνεται στο 20-30% της κύριας, αν και μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 60%, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
Το κατώτερο όριο για συντάξεις γήρατος και αναπηρίας προσδιορίζεται στα 121 ευρώ, ενώ για τις συντάξεις θανάτου είναι στα 97 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ