ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΤΑ SOS ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Η καθυ­­στέρηση ξεκινά από τους 8 μήνες και φτάνει έως και τα 3 χρόνια

Με σωστές κινήσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης συνταξιοδότησης. Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη «έξοδο» και να περιορίσουν τον χρόνο αναμονής για την έκδοση της σύνταξης.
Ενας από τους μεγάλους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι η περίοδος της αναμονής ανάμεσα στην υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και την απονομή της σχετικής παροχής. Αυτό καθώς πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που είτε θα έχουν παραιτηθεί από την εργασία τους είτε θα έχουν διακόψει την επιχείρησή που ασκούσαν έως τότε με αποτέλεσμα να αποκοπούν από άλλες πηγές εισοδημάτων. Η αναμονή επομένως για τη σύνταξη είναι από τους παράγοντες που πολλές φορές καθορίζουν και τη χρονική στιγμή που θα υποβάλλει ο υποψήφιος τη σχετική αίτηση αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εισόδημα.
Σήμερα η αναμονή για την απονομή της συνταξιοδοτικής παροχής έχει φτάσει στο ΙΚΑ τους 12 με 14 μήνες για περιπτώσεις ασφαλισμένων μόνο στο ταμείο. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση να παρατηρείται κατά το στάδιο της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης από την έλλειψη προσωπικού στα σχετικά τμήματα και τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων.
ΟΑΕΕ
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περίπτωση που ολόκληρος ο χρόνος έχει διανυθεί μόνο στο ΟΑΕΕ0 η αναμονή φτάνει τους 8 με 12 μήνες. Πάντως οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν ένσημα σε τουλάχιστον δύο ταμεία. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή πλέον ξεκινά από τους 14 μήνες και μπορεί να φτάσει τους 24 ή ακόμη και τους 28 και 30 μήνες. Ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται συνυπολογισμός χρόνου ΝΑΤ για την απονομή και όχι για απλή προσαύξηση η αναμονή μπορεί να φτάσει τα 3 έτη
.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ η αναμονή για απάντηση σε περίπτωση αιτήματος προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από άλλο φορέα είναι σήμερα 10 μήνες. Όσον αφορά στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι πρέπει να περιμένουν περίπου τους 8 μήνες.
Τέλος για τους δημοσίους υπαλλήλους η αναμονή φτάνει πλέον τους 8 μήνες από την ημέρα που τα απαραίτητα έγγραφα θα λάβουν πρωτόκολλο παραλαβής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εδώ εκδίδεται πρώτα αυτό το κομμάτι και όταν υπάρχει συμμετέχων φορέας αναμένεται η απάντηση απλά για προσαύξηση του σχετικού πόσου. Διαδικασία που μπορεί να φτάσει το 12μηνο.
Στα επικουρικά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη με εξαίρεση το Ταμείο των Εμποροϋπαλλήλων η αναμονή για το οποίο φτάνει τα 3 χρόνια. Αντίστοιχα πολύ μεγάλη είναι η αναμονή για τα επικουρικά Ταμεία των Δημοσίων Υπάλληλων, που μπορεί να φτάσει και τα 2 έτη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κινήσεις με τις οποίες ο υποψήφιος συνταξιούχος να αποφύγει την πολύμηνη αναμονή και να λάβει σαφώς συντομότερα τη σχετική παροχή. Το «Έθνος- Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τρόπους για την... επίσπευση της σύνταξης:
Προσωρινή Σύνταξη. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο μήνα της υποβολής της σχετικής αίτησης και αποτελεί το 80% περίπου της παροχής από τον κύριο φορέα. Ωστόσο οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν αποδίδεται προσωρινή σύνταξη από τον επικουρικό φορέα.
Οι φορείς
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως τη διαδικασία αυτή την εφαρμόζουν μόνο οι φορείς του υπουργείου Εργασίας και όχι το Γενικό Λογιστήριο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η προσωρινή σύνταξη αποδίδεται στις περιπτώσεις που προκύπτει ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το ταμείο με αυτοτελές δικαίωμα. Δεν καθυστερεί την εν γένει επεξεργασία του φακέλου και είναι ανακρίβεια ότι η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης μεταθέτει την απονομή της κύριας σύνταξης.
Ανακεφαλαίωση Χρόνου Ασφάλισης
Προβλέπεται και εκτελείται από το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (ΚΑΝ) του ΙΚΑ. Βοηθά έτσι ώστε κατά την υποβολή της αίτησης ο χρόνος να είναι ήδη ανακεφαλαιωμένος και να μην υπάρχει η σχετική καθυστέρηση.
Όμως λόγω έλλειψης προσωπικού αυτή τη στιγμή η αναμονή για την έκδοση σχετικής απόφασης είναι περίπου στους 16 με 18 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η σχετική αίτηση θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίτερα από την αίτηση για συνταξιοδότηση.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς το κέντρο ανακεφαλαίωσης εξυπηρετεί μόνο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που λάβουν σύνταξη αυτοτελή από το ταμείο. Η κατάθεση της αίτησης αφού έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση μπορεί να επιφέρει μείωση του χρόνου αναμονής ακόμη και στους 6 μήνες.
Βεβαίωση Χρόνου Ασφάλισης
Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης εκδίδεται από τον εκάστοτε οργανισμό και πιστοποιεί το χρονικό διάστημα που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος. Είναι σημαντικό να αναζητείται πριν την αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και ο φάκελος του ασφαλισμένου να έχει ήδη συγκεντρωθεί.
Η έκδοσή της είναι σημαντική καθώς σε πρώτη φάση επιτρέπει σε κάθε περίπτωση τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης χωρίς έτσι να αποκόπτεται ο ασφαλισμένος από ένα οιοδήποτε εισόδημα, ακόμα και στις περιπτώσεις διαδοχικής.
Σε δεύτερη φάση βοηθά κατά τη διαδικασία της υπηρεσιακής αλληλογραφίας για τη συγκέντρωση των χρόνων ασφάλισης σε περιπτώσεις περισσότερων του ενός φορέων αφού συμπιέζεται το διάστημα αναμονής λόγω προηγούμενης καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης. Οι βεβαιώσεις χρόνων ασφάλισης μπορούν να ρίξουν το διάστημα αναμονής σε περιπτώσεις διαδοχικής ακόμη και στους οκτώ μήνες.
Γενικό Λογιστήριο
Προετοιμασία και βεβαιώσεις
Επαρκής και γρήγορη επεξεργασία του φακέλου από την υπηρεσία στο Δημόσιο. Από τους κύριους λόγους καθυστερήσεων στο δημόσιο είναι η μακροχρόνια επεξεργασία του φακέλου παραίτησης από την υπηρεσία του υπαλλήλου. Σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση λόγω αυτού του φαινομένου φτάνει τους 2 με 3 μήνες. Αυτό γιατί είτε δεν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε δεν ολοκληρώνονται άμεσα οι εκκαθαρίσεις των αποδοχών, είτε δεν υπάρχει προσωπικό που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του φακέλου. Επιπρόσθετα αν συνυπολογιστούν οι υπηρεσιακές αλληλογραφίες η καθυστέρηση από την ημερομηνία παραίτησης μέχρι την είσοδο του φακέλου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να φτάσει τους 5 μήνες.
Ετσι υπάλληλος που παραιτήθηκε τον Ιούνιο μπορεί να δει το φάκελό του να φτάνει στο Γενικό Λογιστήριο το Νοέμβριο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό ο υπάλληλος να έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βεβαιώσεις από τις υπηρεσίες που υπηρέτησε. Επίσης απαραίτητη και η προσωπική παρακολούθηση του φακέλου μέχρι την ημέρα αποδέσμευσής τους από την υπηρεσία.
Δικαιολογητικά
«Κλειδί» η έγκυρη εξαγορά των πλασματικών ετών
  • Οι πλασματικοί χρόνοι για θεμελίωση δικαιώματος και απονομή σύνταξης πρέπει να εξαγοράζονται πριν την υποβολή σχε­τικού αιτήματος συνταξιοδότησης.
Αυτό γιατί έτσι αποφεύγεται η επιπλέον καθυστέρηση μεταβίβασης του σχετικού φακέλου στο αντίστοιχο υπεύθυνο για τις εξαγορές τμήμα της υπηρεσίας με αποτέ­λεσμα να είναι γρηγορότερη η επεξεργασία των χρόνων ασφάλισης αλλά και η έκδοση της τελικής απόφασης. Επιπρόσθετα εάν ο ασφαλισμένος ενδιαφέρεται για την έκδοση προσωρινής σύνταξη είναι απαραίτητο να έχει εξοφλήσει τους απαιτούμενους πλασματικούς χρόνους, ώστε να έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισής του.
  • Σημαντικό ρόλο στην πιο σύντομη απονομή της σύνταξης παίζει και η προετοιμασία των δικαιολογητικών που απαιτούνται ώστε να μην χρειάζεται η προσκόμιση συμπληρωματικών εγγράφων στη συνέχεια. Έτσι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει προετοιμαστεί για την κατάθεση της αίτησης και να έχει συγκεντρώσει όλα όσα απαιτούνται.
Η διαδικασία αυτή είναι ευκολότερη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ όμως δυσκολότερη για τους υποψή­φιους συνταξιούχους άλλων Ταμείων κυρίως του ΟΑΕΕ. Αυτό καθώς απαιτούνται έγγραφα από ΔΟΥ, Επιμελητήρια, Πρωτοδικείο που χρειάζονται μια περίοδο ως την έκδοση. Η έγκαιρη κατοχή των εν λόγω εντύπων από τον ασφαλισμένο οδηγεί σε γρηγορότερη και χωρίς εμπλοκή επεξεργασία της αίτησής του.
ΚΑΤ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ