ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μείωση εισφορών έως 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Oικονομική ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) λόγω της παρατεταμένης ύφεσης δίνει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με διάταξη του νόμου 4075/2012 επιτρέπεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού να "κατέβουν" από μία ως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες κάτω από την υποχρεωτική κλάση στην οποία υπάγονται, ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και οι εισφορές τους προς τον Οργανισμό έως και 30%.
Το δικαίωμα παραμονής σε κατώτερη κατηγορία είναι προαιρετικό και ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά, οποτεδήποτε μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το μόνο που απαιτείται είναι η υποβολή μιας αίτησης, με την οποία ο ασφαλισμένος θα εκφράζει τη βούλησή του για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες ενεργών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και είναι συνεπείς με τους όρους της ρύθμισης.


Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε χαμηλότερη κατηγορία. Η ρύθμιση αφορά, δηλαδή, την πλειονότητα των 840.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο ελεύθερος επαγγελματίας πέφτει ως και δυο ασφαλιστικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε ενταχθεί στην υψηλότερη ασφαλιστική κλάση -στην 14η- και πληρώνει 1.418 ευρώ το δίμηνο, μπορεί τώρα να "πέσει" στην 13η ή στη 12η κλάση ώστε να πληρώνει 1.348 ή 1.280 ευρώ το δίμηνο αντίστοιχα, εξοικονομώντας έτσι 70 ευρώ (5%) ή 138 ευρώ (9,7%) το δίμηνο.
Αν κάποιος είναι ενταγμένος στην 8η ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει 1.008 ευρώ το δίμηνο, μπορεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να "κατέβει" στην 7η ή στην 6η ώστε να πληρώνει 932 ή 872 ευρώ το δίμηνο αντίστοιχα, εξοικονομώντας έτσι 76 ευρώ (7,5%) ή 136 ευρώ (13,5%) το δίμηνο. Τα αντίστοιχα ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Ασφαλισμένοι που έχουν καταταγεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία δικαιούνται κατάταξη σε μια μικρότερη (στη 1η δηλαδή), εκτός αν μεσολαβήσει μετάταξή τους έως 31 Δεκεμβρίου 2014 χωρίς να έχουν ασκήσει το δικαίωμα.
Στην περίπτωση αυτή, δικαιούνται κατάταξης σε μία ή δύο κατώτερες κατηγορίες (δηλαδή στη 2η ή στην 1η).
Ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη κατηγορία δικαιούνται κατάταξη σε χαμηλότερη, αφού προηγουμένως επανέλθουν στην υποχρεωτική, δηλαδή μετά την 1η του επόμενου έτους.
Καταβολή
Οσοι έχουν καταταγεί προαιρετικά σε ανώτερη κατηγορία και το αίτημα έχει υποβληθεί πριν από την πρώτη του επόμενου έτους, η καταβολή μειωμένων εισφορών θα αρχίζει παράλληλα με την έναρξη της επαναφοράς στην υποχρεωτική κατηγορία, δηλαδή από το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.
Η καταβολή εισφορών στην επιλεγείσα κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο της αίτησης ακέραιο δίμηνο. Εάν κατά την ημερομηνία αιτήσεως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε η κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο δίμηνο της ημερομηνίας εξόφλησης.
Η κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία διαρκεί για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος ή τηρεί τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί. Το δικαίωμα χάνεται και δεν μπορεί να ασκηθεί ξανά αν ο ασφαλισμένος δεν καταβάλει ή καταβάλει εκπρόθεσμα εισφορές ή δόσεις.
Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος ο ασφαλισμένος κατατάσσεται στην κατηγορία που βρισκόταν πριν την αίτηση.
Οσοι ασκήσουν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία μπορούν να επανέλθουν -με αίτησή τους- στην προηγούμενη υποχρεωτική τους κατηγορία με έναρξη καταβολής εισφορών από το αμέσως επόμενο δίμηνο.
Οι υπαγχθέντες στη ρύθμιση αυτοδίκαια θα καταταχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 στην κατηγορία που θα έπρεπε να είναι αν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα.
Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι που έχουν ασκήσει ή θα ασκήσουν το δικαίωμα προκαταβολής εισφορών για να πετύχουν την έκπτωση που ορίζει ο νόμος (1% για τον πρώτο μήνα προπληρωμής και προσαύξηση 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής μέχρι 12 συνεχείς μήνες) μπορούν να ασκήσουν παράλληλα το δικαίωμα κατάταξης σε μικρότερη κατηγορία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ