ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εισφορά ακόμα και από τα 700 ευρώ


Επτά μέτρα «φωτιά» για τις συντάξεις περιλαμβάνει το πακέτο του υπουργείου Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση πάνω από 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές ακόμα και στις «μεσαίες» συντάξεις, ενώ η μάχη δίνεται μόνο για τη διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και συντάξεις 700 ευρώ, με τις περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ. Διπλά χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που έχουν πάρει υψηλό εφάπαξ (π.χ. από το Δημόσιο), καθώς προτείνεται η επιβολή μίας ακόμα εισφοράς.

Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, ενώ ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 65ο έτος για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Τέλος μεγάλες περικοπές προτείνονται για όσους παίρνουν δεύτερη σύνταξη, μέτρο που μεταξύ άλλων επηρεάζει γιατρούς, μηχανικούς, πανεπιστημιακούς, δικηγόρους κ.ά.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα κατατεθούν οι κοστολογημένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι οι εξής:
1. Επιβολή νέας εισφοράς στις συντάξεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η νέα αυτή εισφορά θα επιβληθεί σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ και θα είναι κλιμακωτή από 2% έως 15%. Μάλιστα το «μαχαίρι» θα μπαίνει από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερη η απώλεια για τους ασφαλισμένους.


Υπολογίζεται πως σχεδόν το 28% των συνταξιούχων παίρνει πάνω από 700 ευρώ τον μήνα και επομένως με τα νέα μέτρα θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Κατά κύριο λόγο επηρεάζονται συνταξιούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ - τράπεζες) αλλά και ανεξάρτητα απασχολούμενοι (δηλαδή γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.ά.).
Μάλιστα έχει υπάρξει και ένα πιο σκληρό σενάριο με την εισφορά να κυμαίνεται από 5% έως 15%. Μία τέτοια λύση θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο όσους παίρνουν σύνταξη από 700 έως 2.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει επεξεργασία και άλλων τεσσάρων εναλλακτικών σεναρίων για επιβολή της εισφοράς στις συντάξεις άνω των 900, των 1.000, των 1.100 ή των 1.200 ευρώ. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν θεωρείται πιθανό να υιοθετηθούν, καθώς θα περιοριστούν σημαντικά τα οικονομικά οφέλη των Ταμείων.
2. Επιβολή μίας ακόμα εισφοράς σε όσους πήραν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ. Η «αρχή» αναμένεται να γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εξετάζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στη σύνταξη από 1% έως 2% σε όσους έχουν ήδη πάρει το βοήθημα.

Η εισφορά θα επιβάλλεται κάθε μήνα στη σύνταξη και τα χρήματα θα πηγαίνουν στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το αν η εισφορά θα επιβληθεί σε όσους βγήκαν στη σύνταξη τα τελευταία έτη (π.χ. μετά το 2009) ή θα αφορά και παλαιότερους συνταξιούχους.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους φορείς πρόνοιας που είναι στο «κόκκινο» και καταβάλλουν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Συνολικά 23 Ταμεία χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ συγκριτικά με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.
3. Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης. Η σχετική πρόταση εκτιμάται πως θα υιοθετηθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο επικουρικών συντάξεων τον χρόνο.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Με βάση τη νομοθεσία τα Ταμεία που είναι στο «κόκκινο» θα μπορούν ακόμα και ανά τρίμηνο να κάνουν μειώσεις.
4. Επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία το μέτρο αυτό θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς με τη νέα εισφορά μειώνονται έτσι και αλλιώς οι υψηλές συντάξεις.
Πάντως τα αρχικά σενάρια «έριχναν» το πλαφόν στα 2.400 με 2.500 ευρώ, μέτρο που αγγίζει κυρίως εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
5. Περικοπή της δεύτερης σύνταξης. Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια, με το επικρατέστερο να προβλέπει μείωση 35% της δεύτερης σύνταξης. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποιοι παίρνουν δεύτερη σύνταξη και επομένως πώς θα γίνουν οι μειώσεις.
Σε περίπτωση που περάσει η περικοπή της δεύτερης σύνταξης θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο ανεξάρτητα απασχολούμενοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά. Επιπλέον θα θιγούν όσοι εργαζόντουσαν και πήραν σύνταξη και παράλληλα παίρνουν και σύνταξη χηρείας.
6. Καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (σήμερα καταβάλλεται στα 60). Το επίδομα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια σε περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
7. Επίσπευση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2013 στο 2015. Είναι μία από τις προτάσεις που έχει συζητηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει».
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού για τα χρόνια που θα διανυθούν μετά το 2015 η σύνταξη θα αποτελείται από δύο χωριστά τμήματα. Τη βασική σύνταξη (που με τα σημερινά δεδομένα θα είναι 360 ευρώ) και την αναλογική σύνταξη που θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης.
Σε περίπτωση που επισπευσθούν οι αλλαγές ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.
Πάντως οι ρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν κυρίως νέους ασφαλισμένους και δεν φέρνουν σημαντικές ανατροπές σε όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης στο παλαιό καθεστώς.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ