ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εισφορά στις συντάξεις και μείωση του εφάπαξ

Κλείδωσε» η επιβολή νέας εισφοράς στους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια αυξημένο εφάπαξ. Η εισφορά θα επιβάλλεται στις συντάξεις και αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για το ύψος της παρακράτησης.

Συγκεκριμένα οι επικρατέστερες προτάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι οι εξής:
  1-Η επιβολή εισφοράς 1% σε όλες τις κύριες συντάξεις ανεξαρτήτως του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 800 ευρώ θα καταβάλλει 8 ευρώ τον μήνα για την οικονομική ενίσχυση του ταμείου πρόνοιας,
  2-Η επιβολή κλιμακούμενης εισφοράς 1% έως 3% στις συντάξεις άνω των 500 ευρώ. Με βάση αυτή την εισήγηση, όσοι παίρνουν λιγότερα χρήματα δεν θα έχουν παρακράτηση.

Συγκεκριμένα, η εισφορά θα διαμορφώνεται ως εξής:
-στο 1% για ποσά από 501 έως 1.000 ευρώ,
-στο 1.5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ,
-στο 2% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ
-και στο 3% για ποσά πάνω από 2.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή έχει εξεταστεί από υπηρεσίες του ταμείου πρόνοιας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 1995 (καθώς υπολογίζεται πως από τότε άρχισε να καταβάλλεται σημαντικά αυξημένο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές). Για όσους πρόλαβαν και αποχώρησαν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν προβλέπεται παρακράτηση.
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της παρακράτησης θα ληφθούν το επόμενο δεκαήμερο. Πάντως, όπως ήδη αναφέρθηκε, θεωρείται δεδομένη η επιβολή εισφοράς στους συνταξιούχους του Δημοσίου για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως έχει ήδη αποφασιστεί η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22.67%. Πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή, καθώς πέρσι τον Νοέμβριο το εφάπαξ είχε μειωθεί κατά 22%.
Οι απώλειες
Μετά και τις δύο αυτές μειώσεις οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είχαν πολλά έτη υπηρεσίας και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: δημόσιος υπάλληλος στην Τεχνολογική Εκπαίδευση έχει 30 χρόνια υπηρεσίας και μέσο όρο μισθού 5ετίας 1.324, 35 ευρώ. Πριν από τη διπλή μείωση του εφάπαξ θα έπαιρνε 46.249, 33 ευρώ. Ωστόσο, μετά και τη νέα περικοπή θα περιοριστεί στα 28.6111,68 ευρώ.
Οι εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα αποτελέσουν «πιλότο» και για άλλους 22 φορείς που χορηγούν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Στο «επίκεντρο» θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των φαρμακευτικών εργασιών, των νομικών, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Σημειώνεται πως με βάση τις αναλογιστικές μελέτες υπάρχουν φορείς πρόνοιας που χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές. Στον αντίποδα υπάρχουν 12 Ταμεία που χορηγούν χαμηλότερο βοήθημα συγκριτικά με τις εισφορές που έχουν εισπράξει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ