ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΓΑ-Ψυχρολουσία στις εισφορές


Η νέα ρύθμιση πλήττει κυρίως όσους αγρότες έχουν αρκετά χρόνια ασφάλισης, αλλά επέλεγαν την πρώτη ή τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία

Αυξήσεις που αγγίζουν το 29% έφερε το φετινό καλοκαίρι στις εισφορές χιλιάδων αγροτών, που αναγκάζονται να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία. Με βάση τη νέα νομοθεσία (Ν. 3986/2011) οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ εντάσσονται από 1ης/1/2012 υποχρεωτικά στις πέντε πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες του κλάδου κύριας ασφάλισης και προαιρετικά στις υπόλοιπες δύο (6η και 7η).
 Η υποχρεωτική μετάταξη ήδη υλοποιήθηκε και εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς του α' εξαμήνου 2012, τις οποίες πήραν πρόσφατα στα χέρια τους οι αγρότες. Η «ψυχρολουσία» που υπέστησαν πολλοί βλέποντας τις εισφορές τους να αυξάνονται έως και 250 ευρώ οφείλεται στο γεγονός πως η υποχρεωτική μετάταξη από την 1η κατηγορία μέχρι και την 5η γίνεται πια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης του αγρότη.
Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην 1η ασφαλιστική κατηγορία τα πέντε πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους. Μετά τα πέντε χρόνια μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μεταπηδούν στις επόμενες (3η, 4η και 5η) κάθε τρία χρόνια ασφάλισης.
Ειδικότερα οι αγρότες αλλάζουν κατηγορίες ως εξής:


  • Από την 1η στη 2η κατηγορία, μετά 5 έτη ασφάλισης.
  • Από τη 2η στην 3η κατηγορία, μετά 3 έτη ασφάλισης στη 2η κατηγορία και συνολικά 8 έτη ασφάλισης.
  • Από την 3η στην 4η κατηγορία, μετά 3 έτη ασφάλισης στην 3η κατηγορία και συνολικά 11 έτη ασφάλισης.
  • Από την 4η στην 5η κατηγορία, μετά 3 έτη ασφάλισης στην 4η κατηγορία και συνολικά 14 έτη ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι αγρότες στον ΟΓΑ (κλάδος κύριας ασφάλισης) μετατάσσονται υποχρεωτικά στην αμέσως επόμενη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον συμπληρώνουν τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο ασφάλισης και έχουν διανύσει στην τελευταία (τρέχουσα) κατηγορία την απαιτούμενη 5ετία ή 3ετία. Η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους μετά τη συμπλήρωση της 5ετίας ή της 3ετίας. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την αύξηση 4,9% που επιβλήθηκε στα ποσά όλων των ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2012 (σε σύγκριση με τα ποσά εισφορών του 2011) χιλιάδες αγρότες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αφού δεν μπορούν να επιλέγουν πια τις εισφορές τους με αποκλειστικό κριτήριο το... πορτοφόλι τους.
Η νέα ρύθμιση πλήττει όσους αγρότες έχουν αρκετά χρόνια ασφάλισης (για παράδειγμα περισσότερα από οκτώ), αλλά επέλεγαν την πρώτη ή τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία για να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές.

Παραδείγματα
Για παράδειγμα, αγρότης που συμπλήρωσε μέχρι 31/12/2011 τρία χρόνια ασφάλισης στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και ταυτόχρονα είναι συνολικά ασφαλισμένος στον ΟΓΑ τουλάχιστον οκτώ χρόνια, μετατάσσεται στην τρίτη κατηγορία με αποτέλεσμα να πληρώνει 413,64 ευρώ το εξάμηνο, ενώ πέρυσι πλήρωνε 329,52 ευρώ (αύξηση 25,5%). Αντίστοιχα ένας αγρότης που ήταν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, αλλά έχει πάνω από πέντε έτη ασφάλισης, μεταπηδά στη δεύτερη και φέτος θα πληρώνει 345,84 ευρώ το εξάμηνο, από 268,08 που πλήρωνε πέρυσι (29% αύξηση).
Οι ασφαλισμένοι μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά ή, εφόσον βρίσκονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξουν κατώτερη, όχι όμως μικρότερη από εκείνη στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά. Στον χρόνο για την υποχρεωτική μετάταξη δεν προσμετρούνται τα έτη που διανύθηκαν στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης.
Τυχόν ληξιπρόθεσμες εισφορές μέχρι 31/12/2011 θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται στην ασφαλιστική κατηγορία που είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος μέχρι 31/12/2011.
Η αύξηση της εισφοράς δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης υψηλότερων συντάξεων, αφού όσο μεγαλύτερες εισφορές πληρώνει κανείς τόσο υψηλότερη σύνταξη θα πάρει. Από το 1998 το σύστημα είναι ανταποδοτικό. Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, που είναι σταθερό ποσό (216 ευρώ για φέτος), μειώνεται κλιμακωτά, ώστε να μηδενιστεί το 2027.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ