ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας από το 2013

Ετος μεγάλων αλλαγών στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα είναι το 2013, καθώς πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών.

Οσοι θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας, ενώ από τις ανατροπές δεν διασώζονται ούτε οι μητέρες ανηλίκων. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν προλαβαίνουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν από δύο έως και πέντε επιπλέον έτη για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Υπολογίζεται πως την επόμενη διετία 100.000 άτομα θα «εγκλωβιστούν» στην αγορά εργασίας από την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Στον αντίποδα εκτός κινδύνου είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις. Αναλυτικά οι αλλαγές στα όρια ηλικίας - για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012- είναι οι ακόλουθες:
  • Αυξάνεται τουλάχιστον κατά μία διετία το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Η «έξοδος» από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα γίνεται σε ηλικία 67 ετών. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τις ελάχιστες ημέρες ασφάλισης, που παραμένουν στις 4.500 (δηλαδή 15 έτη). Για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά δύο έτη (δηλαδή πάνε από τα 65 στα 67). Ωστόσο, σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνει ακόμα και τα πέντε έτη.
Για παράδειγμα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες εργασίας φέτος παίρνει πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 57. Ωστόσο, αν δεν έχει φέτος αυτές τις προϋποθέσεις θα δει το όριο ηλικίας τη νέα χρονιά να πηγαίνει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.



  • Αυξάνεται κατά μία διετία το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη (όπου αυτή προβλέπεται).
Ειδικότερα τη νέα χρονιά θα απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας από το 60ό που είναι σήμερα
  • Αυξάνονται κατά τρία έτη τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για όσους θέλουν να αποχωρήσουν με τις διατάξεις της 35ετίας. Φέτος σύνταξη καταβάλλεται με 37 έτη, ενώ τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι διπλά χαμένοι, καθώς αυξάνεται και το όριο ηλικίας από δύο έως και τρία έτη. Φέτος σύνταξη καταβάλλεται στα 59 ή τα 60 (ανάλογα με το Ταμείο), ενώ από το 2013 το όριο πάει στο 62ο έτος.
  • Παύει να ισχύει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για όσες μητέρες ανηλίκων δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και το όριο ηλικίας πάει στο 67ο έτος (όπου προβλέπεται μειωμένη σύνταξη, αυτή καταβάλλεται στα 62). Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται με τα έτη ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Στη συνέχεια οι μητέρες βγαίνουν στη σύνταξη, όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας.
Για παράδειγμα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που έχει 5.500 ημέρες εργασίας και ανήλικο τέκνο φέτος «κλειδώνει» το δικαίωμα. Ετσι μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε συμπληρώσει το 60ό έτος (55ο έτος για μειωμένη).
  • Αυξάνονται από δύο έως και πέντε έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για όσους συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης (εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα) η αύξηση των ορίων ηλικίας συνεχίζεται μέχρι το 2015.
Ειδικά για τον ΟΓΑ προβλέπονται τα εξής όσον αφορά στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:
  • Αυξάνεται από το 65ο στο 67ο έτος το όριο ηλικίας για την καταβολή από τον ΟΓΑ σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Για την καταβολή της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απαιτείται 20ετής τουλάχιστον παραμονή στη χώρα.
  •  www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ