ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν στα ειδικά ταμεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982.

Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, καταγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.
Συγκεκριμένα για τις μητέρες ανηλίκων -που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- προβλέπονται τα εξής:
  • Οσες μητέρες ανηλίκων είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 42ο έτους της ηλικίας τους.
  • Οσες μητέρες ανηλίκων συμπλήρωσαν 15 έτη ασφάλισης κατά το μεταβατικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 1993 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 κατοχύρωσαν το συντάξιμο χρόνο και το όριο ηλικίας που ίσχυε κατά τη συμπλήρωση της 15ετίας (κατά την οποία αναζητούνταν και η ανηλικότητα του παιδιού). Σημειώνεται πως το διάστημα αυτό αυξήθηκε ο προβλεπόμενος από τις καταστατικές διατάξεις συντάξιμος χρόνος καθώς και το όριο ηλικίας κατά έξι μήνες ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση των 17 ετών και 6 μηνών και των 44 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα
  • Από 1ης Ιανουαρίου 1998 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002 ο συντάξιμος χρόνος καθορίζεται στα 17 έτη και 6 μήνες. Ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση ορίζεται το 50ό έτος. Επομένως η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται με τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου κατά τον οποίο πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Eυνοϊκό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τουλάχιστον μέχρι το 2013. Τυχερές είναι οι ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας.

Για όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα στο ΙΚΑ ή στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών τη διετία 2011-2012, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας. Από το 2013 και μετά μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Με βάση τη νομοθεσία για τις μητέρες ανηλίκων, επαρκεί να έχει συμπληρωθεί ή να συμπληρώνεται ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για να κατοχυρώσουν το σχετικό δικαίωμα.
Συντρέχουσα προϋπόθεση είναι η παράλληλη ύπαρξη τη δεδομένη χρονική στιγμή ανηλικότητας του τέκνου. Η ανηλικότητα μετριέται μέχρι τη συμπλήρωση της γενέθλιας ημέρας του 18ου έτους του τέκνου.
Ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης μπορεί να συμπληρωθεί και με πλασματικούς, είτε εξαγοράσιμους είτε δωρεάν αναγνωρισμένους.
Δεν μπορεί κάποια ασφαλισμένη, όμως, να χρησιμοποιήσει χρόνους ασφάλισης από τα πλασματικά των παιδιών για να θεμελιώσει με τις διατάξεις για τις μητέρες.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης αλλά και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για όσους καλύπτονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας, ενώ μεταβατικό στάδιο προβλέπεται για όσους «θωρακίζουν» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης φέτος.
«για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την έννοια της θεμελίωσης είναι δυσχερέστερη, καθώς δεν πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός ενδεικτικού χρονικού σημείου στον ασφαλιστικό βίο (π.χ. 25ετία), αλλά απαιτείται να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις (π.χ. όριο ηλικίας)». Ετσι μπορούν να κλειδώσουν τα σχετικά δικαιώματα και να αποφύγουν τη συνταξιοδότηση με όρια και προϋποθέσεις που θα ισχύουν μετά το 2013 μόνο εκείνοι εκ των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ενδεικτικό όριο θεμελίωσης και μπορούν να το καλύψουν είτε με πραγματική ασφάλιση είτε με εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983. Γι' αυτούς τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παραμένουν αμετάβλητες. Ειδικές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.


Οι τυχεροί με 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δύο προγράμματα για σύνταξη και τις σπουδές των παιδιών προτείνει η Ευρωπαϊκή Πίστη στις οικογένειες.

 Πρόκειται για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Easy Life, που δίνει 500 ευρώ τον μήνα στους 60άρηδες, και το «Παιδεία», που εξασφαλίζει τις σπουδές των παιδιών.

 

Ειδικότερα, το ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης Easy Life απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν είτε μια συμπληρωματική σύνταξη, είτε μια αυτοτελή σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών. Με την καταβολή περίπου 200 ευρώ τον μήνα, ένας 35χρονος σήμερα μπορεί να παίρνει στην ηλικία των 60 ετών 500 ευρώ. Μάλιστα οι εισφορές που θα πληρώνει θα είναι κατά περίπου 35% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που δίνει στο ΙΚΑ.
ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
Το Easy Life εξασφαλίζει:
  • Σύνταξη στα 60, υψηλότερη κατά 39% από την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη που δίνει το κράτος, με δυνατότητα αναπροσαρμογής απεριορίστως.
  • Χωρίς κόστος, με τη μέθοδο προγραμματισμένης αποταμίευσης και χωρίς τον κίνδυνο να χάσετε τις εισφορές σας σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως συμβαίνει στη δημόσια ασφάλιση.
  • Μικρές ετήσιες εισφορές που δεν αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, μέχρι και 34,7% μικρότερες από αυτές που καταβάλλονται π.χ. στο ΙΚΑ για ίσο ποσό σύνταξης και ίση διάρκεια ασφάλισης. (Για παράδειγμα, ένας άνδρας 25 ετών που στα 65 θα πάρει σύνταξη € 960, δίνει ετήσια εισφορά ΙΚΑ € 2.800, ενώ η αντίστοιχη ετήσια εισφορά στην Ευρωπαϊκή Πίστη είναι € 1.827).
  • Δωρεάν, χωρίς συνδρομή για πάντα, τη μοναδική πιστωτική κάρτα-ασφάλιση Ευρωπαϊκή Πίστη Lifecard Visa, με προνόμια που δεν έχει καμία άλλη κάρτα.
  • Πρόσθετα προνόμια δανεισμού, κατάθεσης εισφορών μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις, πρόσθετης απόδοσης μέχρι και 90% της ετήσιας εισφοράς και φορολογική απαλλαγή.

ΟΓΑ-ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Σημαντική αύξηση θα έχουν φέτος στις ασφαλιστικές εισφορές τους χιλιάδες αγρότες δικαιούχοι του ΟΓΑ, καθώς αλλάζει ο τρόπος ένταξης στις επτά κατηγορίες του Οργανισμού.

Εκτός από την αύξηση 4,9% που επιβλήθηκε στα ποσά όλων των ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2012, οι αγρότες βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο βάρος, αφού η επιλογή κατηγορίας δεν είναι πια προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
Μέχρι πέρυσι ο κάθε αγρότης επέλεγε την ασφαλιστική κατηγορία του και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών του με αποκλειστικό κριτήριο το... πορτοφόλι του.
Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι επτά και οι εισφορές αυξάνουν κλιμακωτά από την 1η μέχρι και την 7η. Συνεπώς, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν την κατώτατη κατηγορία, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, ώστε να πληρώνουν κάτι παραπάνω από 250 ευρώ το εξάμηνο.
Αλλαγές
Αυτό όμως άλλαξε από φέτος, σύμφωνα και με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι αγρότες μεταπηδούν πλέον ασφαλιστική κατηγορία υποχρεωτικά ανά τριετία, μέχρι να φτάσουν στην 5η κατηγορία.
Οι δύο επόμενες θα είναι προαιρετικές (θα κατατάσσεται δηλαδή ο αγρότης σε αυτές και θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές μόνο εφόσον το ζητήσει, ώστε να εξασφαλίσει και μεγαλύτερη σύνταξη).
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η μεταπήδηση από την 1η στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, για την οποία θα απαιτούνται πέντε χρόνια.
Αναλυτικά προβλέπεται:
  • Από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία θα μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης
  • Από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (οκτώ συνολικά)
  • Από την τρίτη στην τέταρτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (έντεκα συνολικά)
  • Από την τέταρτη στην πέμπτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (δεκατέσσερα συνολικά).

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ

 Εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 και θεμελίωσαν με τον τρόπο αυτό συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και μπορούν να ανοίξουν την... πόρτα εξόδου, όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας.

Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους ισχύουν διαφορετικές... ταχύτητες για τη συνταξιοδότηση, καθώς ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώνεται το 2013 η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας. Στόχος είναι η «έξοδος» να γίνεται στα 65 ή εναλλακτικά σε ηλικία 60 ετών, εφόσον ωστόσο συμπληρωθούν 40 έτη δουλειάς.
Oπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου: από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας και ο χρόνος ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους εξισώνεται με εκείνους που έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1993.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης οι οποίοι και διατηρούν το καθεστώς που ίσχυε κατά τη στιγμή της θεμελίωσης. Eτσι κρίσιμος χρόνος για όλους αποτελεί η στιγμή κατά την οποία ο χρόνος ασφάλισης σε συνδυασμό με το όριο ηλικίας «κλείδωσαν» τη στιγμή την οποία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Στον δημόσιο τομέα η στιγμή της κατοχύρωσης είναι η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Οσοι μπορέσουν να συμπληρώσουν τον εν λόγω χρόνο θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν δικαίωμα και να αποφύγουν την πλήρη εξίσωση που θα επέλθει από το 2013 και μετά.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται ο υπολογισμός του ορίου ηλικίας για την έξοδο από το Δημόσιο των υπαλλήλων με ανήλικα παιδιά.

 Το διάστημα 2011-2013 υλοποιούνται σαρωτικές αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, από τις οποίες εξαιρούνται όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2010.

 

Ουσιαστικά όσες γυναίκες με ανήλικα παιδιά «κλείδωσαν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 είναι τυχερές, καθώς δεν απειλούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας. Κερδισμένοι είναι και οι άντρες που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι η ύπαρξη κατά τη στιγμή της 25ετίας ανηλικότητας τέκνου. Πλέον αυτή (η ανηλικότητα) αναζητείται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που το παιδί ενηλικιώνεται.
Ετσι, όσοι γονείς συμπλήρωσαν την 25ετία το 2011, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 52 ετών. Η σύνταξή τους θα είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Φέτος, όσοι συμπληρώσουν 25 χρόνια, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 55 ετών. Αντίστοιχα και γι' αυτούς η σύνταξη θα είναι πλήρης και θα αντιστοιχεί στα χρόνια που μέχρι τότε είχαν συμπληρωθεί.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μέχρι το 2010 το εν λόγω δικαίωμα μπορούσε να ασκηθεί μόνο από γυναίκες. Οσες είχαν την 25ετία και συντρέχουσα ανηλικότητα μπορούν με πλήρη σύνταξη να συνταξιοδοτηθούν στα 50 αποφεύγοντας κάθε αλλαγή.
Προσοχή χρειάζεται για εκείνες τις περιπτώσεις που η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τη διαδοχική ασφάλιση. Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φορείς συμμετοχής δεν δίνουν σύνταξη σε τόσο χαμηλά όρια ηλικίας, το τμηματικό ποσό που εκείνοι χορηγούν αποδίδεται μειωμένο. Η εν λόγω μείωση μπορεί να φτάσει και το 30% κάνοντας τη συνταξιοδότηση ασύμφορη για κάποιον με μεγάλο χρόνο ασφάλισης σε συμμετέχοντα φορέα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ