ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Χρήσης 2011 σε απλή και ενοποιημένη βάση και τη διανομή μερίσματος € 0,05 ανά μετοχή, ενέκρινε μεταξύ άλλων η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 με απαρτία 68,95%.
Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν στους μετόχους τα πεπραγμένα της Χρήσης 2011 καθώς και οι στόχοι και οι προοπτικές ανάπτυξης της Εταιρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διοίκηση της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη, κατά το 2011 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν, παρά τις αρνητικές συγκυρίες γενικά και ειδικότερα στον κλάδο των ασφαλίσεων, στο ποσό των 3,95 εκ. ευρώ έναντι 3,88 εκ. ευρώ το 2010, ενώ αύξηση κατά 16,6% παρουσίασε η παραγωγή της Εταιρίας φτάνοντας στα 152,8 εκ. ευρώ έναντι 131,1 εκ. ευρώ, σε μία περίοδο που το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς εμφάνισε μείωση 7%.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ-ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη προσχώρησε πρόσφατα από μεγάλη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία μια έμπειρη ομάδα Συντονιστών και Ασφαλιστικών Συμβούλων υπό τον κ. Μ. Βαρότση.
Βασικά κριτήρια μεταξύ άλλων για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Πίστη είναι ότι η εταιρία είναι 100% Ελληνική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί κέντρο λήψεως αποφάσεων, έχει σταθερή Διοίκηση που εξασφαλίζει σταθερή φιλοσοφία, πολιτικές και αρχές, καθώς και η πληρότητα και η ποιότητα των προϊόντων και η αντίληψη service τόσο ως προς το δίκτυο πωλήσεων όσο και ως προς τους ασφαλισμένους.
Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, ενισχύεται τόσο η παραγωγή της εταιρίας, όσο και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό της οι νέοι συνεργάτες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρώτο 5μηνο του 2012 έχουν προσχωρήσει στην εταιρία 320 νέοι συνεργάτες.
 www.euro2day.gr

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΕ ΙΑΣΩ

Σημαντική συμφωνία στρατηγικής σημασίας υπέγραψαν οι διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Πίστης και του Ομίλου Ιάσω.

Με βάση τη συμφωνία αυτή οι ασφαλισμένοι της Ευρωπαϊκής Πίστης μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων ΙΑΣΩ General, ΙΑΣΩ Παίδων και ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, με οποιοδήποτε Νοσοκομειακό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας προνομιακή κάλυψη έως και 100%.

Η συνεργασία αυτή μεταξύ των δύο Ομίλων αποτελεί την έναρξη μιας ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα της Υγείας, με στόχο τόσο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους ασφαλισμένους της Ευρωπαϊκής Πίστης, όσο και τη βελτίωση του κόστους νοσηλείας, συγκρατώντας το ύψος των ασφαλίστρων των Νοσοκομειακών προγραμμάτων στα σημερινά επίπεδα.

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Οταν υπάρχει χρόνος που έχει διανυθεί ταυτόχρονα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε περισσότερους από έναν φορείς, τότε έχουμε την παράλληλη ασφάλιση

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης αποτελεί «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα εξόδου στη σύνταξη, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη υπομονή μέχρι να εκδοθεί η... πολυπόθητη απόφαση.
  Διαδοχική ονομάζεται η ασφάλιση που έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.

Το θεσμικό πλαίσιο της διαδοχικής αποτελείται από ένα πλέγμα διατάξεων με βάση το οποίο ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει χρήση του χρόνου ασφάλισής του ακόμη κι αν αυτός έχει διανυθεί σε περισσότερους από έναν φορείς. Ετσι, με βάση το εν λόγω πλαίσιο, ο χρόνος για τον οποίο υφίσταται ασφάλιση, από την άποψη θεμελίωσης δικαιώματος και πλήρωσης προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, αντιμετωπίζεται ενιαία σαν να έχει διανυθεί στον φορέα που θα κληθεί να απονείμει τη συνταξιοδοτική παροχή.
Αντιθέτως, όταν υπάρχει χρόνος που έχει διανυθεί ταυτόχρονα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε περισσότερους από έναν φορείς, τότε έχουμε τη λεγόμενη παράλληλη ασφάλιση. Ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδοχικά, παρά μόνο για αυτοτελή συνταξιοδότηση από τον φορέα στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί.
Τα Ταμεία

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε περισσότερους από έναν φορείς, μπορεί με κατάλληλες ενέργειες να συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο που θα επιλέξει. Αυτό στην περίπτωση που ασφαλιστεί σε αυτόν για 500 ημέρες και έχει τουλάχιστον συνολικά 1.500 ή 1.000 στο σύνολο και από αυτές τις τελευταίες 300.
 Η αλλαγή φορέα όμως συμφέρει μόνο στην περίπτωση που θα οδηγήσει σε ταχύτερη συνταξιοδότηση έτσι ώστε να υφίσταται και σχετικό όφελος. Οταν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ασφάλισης έχει διανυθεί σε έναν φορέα, τότε δεν συμφέρει η αλλαγή.
Ετσι, ασφαλισμένος 55 ετών σήμερα έχει διανύσει 20 έτη στο ΙΚΑ και τα τελευταία 12 στον ΟΑΕΕ.
Ο εν λόγω ασφαλισμένος συμφέρει να εξαγοράσει 4 πλασματικά έτη και να αλλάξει τον φορέα του για να συνταξιοδοτηθεί στα 58 από το ΙΚΑ.
Αντίθετα, ασφαλισμένος 55 ετών έχει διανύσει 5 έτη στο ΙΚΑ και 27 τελευταία στον ΟΑΕΕ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος συμφέρει να εξαγοράσει 4 πλασματικά έτη και να συνταξιοδοτηθεί στα 60 από τον ΟΑΕΕ.
Μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση απόφασης
Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι ασφαλι­σμένοι που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα δύο έτη (π.χ. ΝΑΤ).
Στο ΙΚΑ, που είναι ο συνήθης συμμετέχων φορέας, η καθυστέρηση είναι σήμερα 14 μήνες, ενώ στον ΟΑΕΕ περίπου 8 μήνες.
Ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα έκδοσης της απόφασης θα πρέπει πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης να επιδιώξει την έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης από τον οικείο φορέα, ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος ασφάλισής του σε αυτόν.
Στις περιπτώσεις του ΙΚΑ πλέον είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κεντρική υπηρεσία ανακεφαλαίωσης και να επιλέγεται το ΙΚΑ της περιοχής του ασφαλισμένου.
 www.ethnos.gr

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΦΟΡΕΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ

Για να είναι το τελευταίο Ταμείο αυτό το οποίο θα χορηγήσει τη σύνταξη, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει σε αυτό 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 500 ημέρες μέσα στην τελευταία πενταετία

Με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής, οι φορείς στους οποίους έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος χωρίζονται στον απονέμοντα φορέα και τους συμμετέχοντες φορείς.
Απονέμων φορέας είναι το Ταμείο που με βάση τη νομοθεσία κρίνεται αρμόδιο και τελικά χορηγεί τη σύνταξη. Η σύνταξη υπολογίζεται στο σύνολό της από τον απονέμοντα φορέα με συμμετοχή τμηματικών ποσών των συμμετεχόντων.

Συμμετέχων φορέας λέγεται το Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος αλλά δεν είναι, με βάση τη νομοθεσία, το αρμόδιο για τη χορήγηση της σύνταξης. Συμμετέχει στη δαπάνη για τη χορήγηση της σύνταξης από τον απονέμοντα φορέα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο που θα δώσει τη σύνταξη στον ασφαλισμένο δεν είναι πάντοτε το τελευταίο. Για να είναι το τελευταίο Ταμείο αυτό το οποίο θα χορηγήσει τη σύνταξη, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει σε αυτό 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 500 ημέρες μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή τη διακοπή της ασφάλισης.
Εφόσον δεν υπάρχει η προϋπόθεση αυτή, η δυνατότητα συνταξιοδότησης εξετάζεται από τους άλλους φορείς στους οποίους έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος, με πρώτο εκείνον στο οποίο έχει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης (εξαιρουμένου του τελευταίου φορέα).
Η διαδικασία

ΙΚΑ-ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΩΣΙΒΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


«Αγκάθι» η μείωση εσόδων από τις εισφορές κατά 12% έως 14%. Απώλειες 450 εκατ. ευρώ προκαλεί η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα

 

«Εκστρατεία» για την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών είναι σε εξέλιξη στο ΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί... ζεστό χρήμα για τις συντάξεις. Στόχος είναι να καλυφθούν οι απώλειες που έχει το Ταμείο από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται πως οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας αγγίζουν τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη.
Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα οικονομικά του Ταμείου. Μάλιστα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να γίνει μια αποτίμηση των εσόδων του Ιουνίου.
«Αγκάθι» για τα οικονομικά του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας αποτελεί η μείωση των εσόδων από τις εισφορές, με την πτώση να κυμαίνεται από 12% έως 14%. Την ίδια στιγμή κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα.

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Να χορηγούν και πάλι φάρμακα επί πιστώσει καλεί τα μέλη του ο ΦΣΑ, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Υγείας για εξόφληση των οφειλών προηγούμενων ετών

 

Ομαλοποιείται από την Κυριακή η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε χθες να αναστείλει από την 1η Ιουλίου την κινητοποίηση του κλάδου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 23 Μαΐου. Από την Κυριακή, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα με πίστωση από όλα τα φαρμακεία της χώρας.
 Η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο, με τους ασφαλισμένους της Αθήνας να αναζητούν τα φάρμακά τους στον Πειραιά. Στα κεντρικά φαρμακεία της πόλης σχηματίζονταν τεράστιες ουρές, ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν προβλήματα εφοδιασμού των φαρμακείων του Πειραιά, λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Την εμπλοκή προκάλεσε η επιμονή του μεγαλύτερου φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας -της Αττικής (ΦΣΑ)- να συνεχίσει την κινητοποίηση, όταν οι άλλοι σύλλογοι (όπως του Πειραιά) τις είχαν αναστείλει. Η χθεσινή απόφαση του ΦΣΑ, που ανακουφίζει τους ασθενείς, αναφέρει:

ΟΑΕΕ-ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους (ποσοστό 45%) του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει εισφορές του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ενώ από τους περίπου 300.000 παλαιούς οφειλέτες μόλις 28.000 έχουν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ αναζητά επιπλέον περίπου 220 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου και του επιδόματος αδείας.
Ανοιχτό μάλιστα είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει η διοίκηση του ταμείου στην αναζήτηση βεβαιωμένων οφειλών ακόμη και με την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και στη λήψη μέτρων κατά της εισφοροαποφυγής, σε συνεργασία με την εφορία.
Βάσει, του προϋπολογισμού του Οργανισμού, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 αναμένεται να φθάσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του Ταμείου υπολογίζονται συνολικά σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.
 www.ethnos.gr

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΤΑ SOS ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Η καθυ­­στέρηση ξεκινά από τους 8 μήνες και φτάνει έως και τα 3 χρόνια

Με σωστές κινήσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης συνταξιοδότησης. Μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη «έξοδο» και να περιορίσουν τον χρόνο αναμονής για την έκδοση της σύνταξης.
Ενας από τους μεγάλους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι η περίοδος της αναμονής ανάμεσα στην υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και την απονομή της σχετικής παροχής. Αυτό καθώς πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που είτε θα έχουν παραιτηθεί από την εργασία τους είτε θα έχουν διακόψει την επιχείρησή που ασκούσαν έως τότε με αποτέλεσμα να αποκοπούν από άλλες πηγές εισοδημάτων. Η αναμονή επομένως για τη σύνταξη είναι από τους παράγοντες που πολλές φορές καθορίζουν και τη χρονική στιγμή που θα υποβάλλει ο υποψήφιος τη σχετική αίτηση αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εισόδημα.
Σήμερα η αναμονή για την απονομή της συνταξιοδοτικής παροχής έχει φτάσει στο ΙΚΑ τους 12 με 14 μήνες για περιπτώσεις ασφαλισμένων μόνο στο ταμείο. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση να παρατηρείται κατά το στάδιο της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης από την έλλειψη προσωπικού στα σχετικά τμήματα και τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων.
ΟΑΕΕ
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περίπτωση που ολόκληρος ο χρόνος έχει διανυθεί μόνο στο ΟΑΕΕ0 η αναμονή φτάνει τους 8 με 12 μήνες. Πάντως οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν ένσημα σε τουλάχιστον δύο ταμεία. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή πλέον ξεκινά από τους 14 μήνες και μπορεί να φτάσει τους 24 ή ακόμη και τους 28 και 30 μήνες. Ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται συνυπολογισμός χρόνου ΝΑΤ για την απονομή και όχι για απλή προσαύξηση η αναμονή μπορεί να φτάσει τα 3 έτη

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Προτε­ραιό­τητα στους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στον νόμο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Αυτές είναι:
Αίτηση προτίμησης για κοινωνικούς λόγους. Οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες ειδικές κατηγορίες ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μπορούν αποδεικνύοντας με τα απαραίτητα έγγραφα την ιδιότητα τους αυτή να ζητήσουν την κατά προτίμηση εξέταση της αίτησής τους και του φακέλου τους σε όποιο στάδιο επιλέξουν οι ίδιοι.
Έτσι έχοντας πλήρη δικαιολογητικά από τους αρμόδιους φορείς (Πρόνοια, Περιφέρεια, ΟΑΕΔ) μπορούν να υποβάλλουν γραπτό αίτημα στον εκάστοτε φορέα ώστε να προωθηθεί το αίτημα τους στον αρμόδιο εισηγητή και να κριθεί κατά προτίμηση.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκδοθεί νωρίτερα π.χ. απάντηση σε αλληλογραφία φορέων, απόφαση εξαγοράς χρόνων, απάντηση για καταμέτρηση χρόνου ασφάλισης στις περιπτώσεις διαδοχικής. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να απαντήσει.
Αίτηση προτίμησης για λόγους υγείας. Οι μακροχρόνια πάσχοντες, οι ασθενείς με νοσήματα διαρκείας και εν γένει οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από οποιοδήποτε νόσημα το οποίο όμως δεν τους καθιστά ανίκανους προς εργασία και δεν έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για σύνταξη αναπηρίας αλλά για σύνταξη γήρατος μπορούν να υποβάλλουν έγγραφο αίτημα ώστε η αίτησή τους για συνταξιοδότηση να κριθεί κατά προτεραιότητα.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Από τη διοίκηση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοινώθηκε ότι υπογράφηκε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τόσο για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και για νοσηλεία των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Έτσι, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ και με συμμετοχή 15% στο κόστος τους σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται να επισκέπτονται τους γιατρούς των Εξωτερικών Ιατρείων καταβάλλοντας 20 ευρώ. Για τα νοσηλεία τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, μπορούν να κάνουν χρήση μόνο του ταμείου τους ή σε συνδυασμό με την ιδιωτική τους ασφάλιση.
 www.asfalisinet.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Πίστη, στο πλαίσιο της Ε.Κ.Ε., αντισταθμίζει το ανθρακικό της αποτύπωμα στηρίζοντας οικονομικά, αναπτυξιακά κοινωφελή έργα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Συγκεκριμένα, 32 τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αντισταθμίστηκαν, ενταγμένα στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης Clean Energy Pοrtfolio της εταιρίας Carbon Footprint.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτροδοτούνται οικισμοί που δεν είχαν στο παρελθόν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποφεύγεται η έκλυση ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με συμβατές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο. Τα υψηλής ποιότητας δικαιώματα άνθρακα που χρησιμοποιούνται επαληθεύονται μέσω του VCS – Verifies Carbon Standard.
Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της πρακτικής της αντιστάθμισης των εκπομπών, η Ευρωπαϊκή Πίστη αντισταθμίζει συμβολικά 32 τόνους εκπομπών CO2, ώστε να δημιουργούνται συνεχώς κίνητρα για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση ενός κοινωνικά υπεύθυνου οργανισμού.
Μέσω του προγράμματος Carbon footprint, η Ευρωπαϊκή Πίστη συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση του περιβάλλοντός για τις μελλοντικές γενιές.
 www.asfalisinet.gr

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 Μια σειρά από πρόσθετες παροχές, όπως επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα και αποζημιώσεις, λόγω συνταξιοδότησης δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις επικουρικές και τα επαπειλούμενα... μαχαίρια στα εφάπαξ, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πολλών κλάδων μπορούν να διεκδικήσουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από κλαδικά τους ταμεία, που έχουν πλέον ενταχθεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
Οι κλάδοι που παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα στους εργαζομένους είναι το εμπόριο, το φάρμακο, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις τροφίμων, ποτών κ.λπ.
Ολοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτονται από κάποιο κλαδικό ταμείο, μπορούν να διεκδικήσουν επικουρική σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) του ΙΚΑ, ενώ θα λάβουν με την έξοδό τους την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (όταν φεύγουν με πλήρη σύνταξη), η οποία ισούται με το 40% της νόμιμης αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ 15ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ

Σχεδόν όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται επικουρικής σύνταξης με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Ειδικότερα, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, όσοι δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993, ισχύουν τα εξής: οι άνδρες με 15ετία συνταξιοδοτούνται με πλήρη στο 65ο έτος τους, ενώ για τις γυναίκες το όριο ηλικίας είναι φέτος στο 62ο έτος και ανεβαίνει κλιμακωτά μέχρι να φτάσει το 65ο έτος το 2015.
Οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 15ετία μέχρι 31/12/2010 μπορούν να πάρουν πλήρη στο 60ό έτος τους.
Αντίστοιχα, οι άνδρες με 33 χρόνια ασφάλισης (εφόσον τα συμπλήρωσαν μετά την 1η/1/2011) βγαίνουν φέτος στα 63,5 του χρόνου, στα 64 κ.ο.κ. μέχρι το 2015, όταν το όριο ηλικίας σταθεροποιείται στο 65ο έτος.
Οι γυναίκες με 33ετία (εφόσον τη συμπλήρωσαν μετά την 1η/1/2011) βγαίνουν φέτος με 10.800 ένσημα και όριο ηλικίας τα 58,5, προϋποθέσεις που αλλάζουν κλιμακωτά μέχρι να φτάσουν τα 12.000 ένσημα και το 60ό έτος όριο ηλικίας το 2015.
Ανδρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 33ετία μέχρι 31/12/2010 βγαίνουν με πλήρη στο 62ο και στο 57ο έτος αντίστοιχα.
Με 35ετία (συμπληρωμένη μετά την 1η/1/2011) άνδρες και γυναίκες βγαίνουν φέτος με 11.100 ένσημα και το 59ο όριο ηλικίας, ενώ το 2015 θα βγαίνουν με 12.000 ένσημα και το 60ό έτος όριο ηλικίας.
Οσοι πρόλαβαν να συμπληρώσουν 35 έτη πριν από την Πρωτοχρονιά του 2011 διασώζονται και μπορούν να βγουν στο 58ο έτος με πλήρη συνταξιοδότηση.
Αντίστοιχα, ο γενικός κανόνας για τους νέους ασφαλισμένους, όσους δηλαδή μπήκαν στην αγορά εργασίας με ένσημα μετά την 1η/1/1993, είναι πως συνταξιοδοτούνται, άνδρες και γυναίκες, στα 65ο έτος τους με τουλάχιστον 4.500 ένσημα, δηλαδή 15ετία.
 www.ethnos.gr

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

Εκτός από το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, επικουρικές συντάξεις χορηγεί και το ΤΕΑΙΤ σε χιλιάδες εργαζομένους:

Εμποροϋπάλληλοι: Επικουρικές συντάξεις της τάξης περίπου των 300 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν οι εμποροϋπάλληλοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας και στις πόλεις Αργος, Αίγιο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Θήβα, Νάουσα, Ορεστιάδα, Πτολεμαΐδα, Τίρναβο, Μέγαρα, Σαλαμίνα, Ελευσίνα και Γιαννιτσά. Βασική προϋπόθεση είναι οι μισθωτοί να είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΥΕΚ. Η κατώτερη σύνταξη γήρατος είναι 200 ευρώ, ενώ το επικουρικό μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 500 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές των τελευταίων δύο ετών.
Φαρμακοϋπάλληλοι: Ο μέσος όρος των επικουρικών συντάξεων που διεκδικούν οι φαρμακοϋπάληλοι είναι περίπου 500 ευρώ (για παλαιούς ασφαλισμένους), με κατώτατη τιμή μια πλήρους σύνταξης περίπου στα 255 ευρώ. Το πλαφόν προς τα πάνω σχετίζεται με τα χρόνια ασφάλισης και τις αποδοχές της τελευταίας 2ετίας. Ενας φαρμακοϋπάλληλος με 20ετία και αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ ή κάποιος με 35ετία και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνει την ανώτατη σύνταξη: για 20 χρόνια: 463 ευρώ. Για 25 χρόνια: 475 ευρώ. Για 30 χρόνια: 627 ευρώ. Για 35 χρόνια: 687 ευρώ. Στο ΤΕΑΥΦΕ υπάγονται οι υπάλληλοι των φαρμακείων, των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακαποθηκών κ.λπ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Εφάπαξ βοήθημα δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού (ξενοδοχοϋπάλληλοι), του φαρμάκου (φαρμακοϋπάλληλοι), του μετάλλου (μεταλλεργάτες), του εμπορίου (εμποροϋπάλληλοι), των λιπασμάτων, των τσιμέντων κ.ά.

 Πρόκειται για εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι και πληρώνουν εισφορές σε κλαδικά ταμεία πρόνοιας, τα οποία έχουν πλέον συγχωνευθεί στο ενιαίο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) με 517.000 ασφαλισμένους.

 Σήμερα στο ΤΑΠΙΤ εκκρεμούν περίπου 3.000 αιτήσεις συνταξιοδοτημένων εργαζομένων, ενώ ο χρόνος απονομής του βοηθήματος ποικίλλει από ένα μέχρι 10 μήνες ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει ο κάθε εργαζόμενος. Ομοίως ποικίλλει για τους παλαιούς ασφαλισμένους και ο τρόπος υπολογισμού.

Βασική προϋπόθεση για να εισπράξει κάποιος το «εφάπαξ» είναι να δικαιωθεί κύριας σύνταξης, αν και σε ορισμένους τομείς -όπως στον τομέα των φαρμακοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον κλάδο των τσιμέντων- απαιτείται και η θεμελίωση για επικουρική. Οι εμποροϋπάλληλοι, για παράδειγμα, παίρνουν «εφάπαξ» εφόσον δικαιωθούν επικουρικής σύνταξης από το ΤΕΑΙΤ και υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου πρόνοιας του τέως ΤΕΑΥΕΚ. Αντίστοιχα οι μεταλλεργάτες παίρνουν «εφάπαξ» όταν θα συνταξιοδοτηθούν από τον φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης λόγω γήρατος ή αναπηρίας.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν στο πρώην ΤΑΠΕΜ και πρώην ΕΤΕΜ 4.500 πλήρεις καταβολές (ημερομίσθια) ώστε να θεμελιώνουν δικαίωμα. Διαφορετικά θα τους επιστραφούν οι εισφορές τους. Επίσης οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα θεμελιώνουν δικαίωμα για «εφάπαξ» εφόσον έχουν συμπληρώσει 5ετή ασφάλιση στο πρώην ΤΑΠΠΕΛ και έτυχαν κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟ ΜΕ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια για την ανατροφή των παιδιών τους. Πώς υπολογίζεται η εξαγορά του πλασματικού χρόνου. Εφάπαξ ή με δόσεις η καταβολή

 

Σημειώνεται πως ο χρόνος της γονικής άδειας φτάνει τους 3.5 μήνες και δίνεται έως ότου το παιδί φτάσει τα 3.5 έτη. Ο χρόνος αυτός εξαγοράζεται με βάση το ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ δίνονται οι εξής διευκρινίσεις:
  • Για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί μετά την 1η Αυγούστου 2011 στο ποσοστό βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η εξαγορά θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση κατά 1% του ποσοστού υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αντίθετα για αιτήσεις αναγνώρισης που έχουν υποβληθεί προγενέστερα δεν θα υπολογιστεί η συγκεκριμένη αύξηση
  • Για χρονικές περιόδους μέχρι 30 Ιουνίου 2011 η αναγνώριση θα γίνει με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, που ήταν 33.04 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου 2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του έτους (δηλαδή 33.57 ευρώ).
  • Η αναγνώριση χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών μπορεί να γίνει με το προϊσχύον καθεστώς προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ

Με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ίσχυε στο τέλος του 2011 -και ήταν 33.57 ευρώ- θα γίνεται η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης στο ΙΚΑ. Δηλαδή, για την εξαγορά δεν θα λαμβάνεται υπόψη το μειωμένο ημερομίσθιο, που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ίσχυε στο τέλος του 2011 -και ήταν 33.57 ευρώ- θα γίνεται η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης στο ΙΚΑ. Δηλαδή, για την εξαγορά δεν θα λαμβάνεται υπόψη το μειωμένο ημερομίσθιο, που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2012.
Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπεται πως:
1. Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά δεν μπορεί να συνυπολογιστεί για τη συμπλήρωση των ημερών εργασίας στα βαρέα (δηλαδή των 3.600 ημερών ή των 1.000 ημερών) προκειμένου να είναι δυνατή η συνταξιοδότηση με το ειδικό αυτό καθεστώς.
Είναι δυνατή όμως η αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών για τη συμπλήρωση 4.500 ημερών εφόσον πληρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις (3.600 και 1.000 στα βαρέα).

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1993-ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης αναπηρίας στους νέους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

  Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπονται τα εξής:
1. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης αναπηρίας μπορεί να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
2. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, μπορεί δε να είναι οριστικές εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.
3. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές μετά και την τελική γνωμάτευση των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών εφόσον:
  • Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος και χρόνο συνταξιοδότησης επτά ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τις υγειονομικές επιτροπές.
  • Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Περιορισμένα είναι τα περιθώρια για τους πατέρες ανηλίκων τέκνων, που θέλουν να επιταχύνουν τη συνταξιοδότησή τους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.




Μόνο οι μητέρες στις περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται ευνοϊκά και μόνο οι τρίτεκνοι και οι πατέρες αναπήρων τέκνων έχουν κάποια δικαιώματα που τους δίνουν δυνατότητα «ταχύτερης» συνταξιοδότησης. Αυτό, καθώς δεν επεκτάθηκαν στους εν λόγω φορείς τα όσα προβλέφθηκαν για τους δημοσίους υπάλληλους σε συμμόρφωση με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Επιπρόσθετα, αν και πολλοί πατέρες προσέφυγαν ανεξάρτητα στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, δεν προβλέφθηκε ποτέ με νομοθετική ρύθμιση η καθολική επέκταση της δυνατότητας αυτής. Είναι επομένως πιθανότερο για έναν ασφαλισμένο να δικαιωθεί αυτόνομα με βάση την αρχή της ισότητας, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη ο ίδιος και έπειτα από απορριπτική απόφαση του φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος.
Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν ο ασφαλισμένος πάρει κάποια απόφαση, αφού η εν λόγω διαδικασία είναι μακροχρόνια και πολυδάπανη. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ο αντίστοιχος φορέας υποβάλλει έφεση, κάτι που κάνει την όλη διαδικασία ακόμη πιο μακράς διαρκείας.
Ουσιαστικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τη συνταξιοδότηση των αντρών με ανήλικα παιδιά σε σχέση με τον στενό δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα δικαίωμα συνταξιοδότησης σε άνδρες γονείς αναγνωρίζεται μόνο στους πατέρες τριών και άνω τέκνων ασφαλισμένους σε φορείς των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ).
Μάλιστα για να μπορεί να ασκήσει κάποιος ασφαλισμένος αυτό το δικαίωμα, χρειάζεται να είναι διαζευγμένος αλλά και να έχει την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση ξεχωριστά. Απαιτείται επομένως απόδειξη κατοχής της επιμέλειας διά της δικαστικής οδού.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
 www.ethnos.gr

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΗΡΟΥΣ ΤΟ ΕΥΝΟΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΙΚΑ


Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι προϋποθέσεις για τους άνδρες με ανήλικα τέκνα, που θέλουν να επισπεύσουν την «έξοδό» τους από το ΙΚΑ.


Συγκεκριμένα, οι πατέρες ανήλικων τέκνων δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από το Ταμείο με ευνοϊκό καθεστώς παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν χάσει τη σύζυγό τους. Ετσι, ο χήρος πατέρας, εάν παράλληλα όταν συμπλήρωνε τις 5.500 ημέρες ασφάλισης συνέτρεχε ανηλικότητα τέκνου, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με το ειδικό καθεστώς. Ετσι, όσοι συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 50 έτη και πλήρη στα 55 έτη.
Από το 2011 άρχισε η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που ολοκληρώνεται το 2013. Ετσι, φέτος μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 55 έτη και πλήρη στα 60.
Οπως αναφέρθηκε, το δικαίωμα εξαφανίζεται από το 2013 και μετά, όπως συμβαίνει και με το αντίστοιχο δικαίωμα των μητέρων. Να σημειώσουμε εδώ ξανά πως για τη λήψη της μειωμένης/πρόωρης με το καθεστώς των γονέων ανηλίκων δεν απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.

Οριο ηλικίας και ημέρες ασφάλισης *
Κατηγορία
Ημέρες
Ασφάλισης
Ετος
Συμπλήρωσης
Για πλήρη
σύνταξη
Για μειωμένη
σύνταξη
Xήροι
πατέρες
ανηλίκων
5.500
2010
55
50
5.500
2011
57
52
5.500
2012
60
55
5.500
2013
65
60

www.ethnos.gr

ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Για την ταχύτερη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η πιο προσιτή κατηγορία πλασματικών ετών είναι τα χρόνια από τα τέκνα. Μάλιστα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαύξηση της σύνταξης αλλά και για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Η διαδικασία αναγνώρισης είναι απλή (καθώς απαιτείται μόνο ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης), ενώ είναι πιο οικονομικός χρόνος από τον στρατό όσον αφορά το κόστος εξαγοράς. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουν και οι δύο γονείς χωρίς κάποιος εκ των δύο να αποκλείεται εάν ο άλλος εξαγοράσει τα εν λόγω χρόνια.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί είναι ένα έτος για το πρώτο παιδί και από δύο έτη για το δεύτερο και το τρίτο παιδί (σύνολο έως πέντε έτη). Για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών από τα τέκνα είναι 168 ευρώ ανά μήνα. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς για να προχωρήσει ο υποψήφιος συνταξιούχος στην εξαγορά πρέπει να έχει συμπληρώσει 12 έτη ασφάλισης.
Σημειώνεται πως αυτοί που μπορούν να εξαγοράσουν τη σχετική κατηγορία πλασματικών είναι οι παλιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Για τους νέους ασφαλισμένους δεν προβλέπεται σχετική δυνατότητα.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΓΙΑ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Δαιδαλώδες είναι το καθεστώς για τη συνταξιοδότηση των ανδρών με ανήλικα παιδιά, καθώς η ηλικία «εξόδου» παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις που φτάνουν ακόμα και τα δεκατρία έτη.

Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον αντίποδα ελάχιστα είναι τα περιθώρια για... ταχύτερη έξοδο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που καλύπτονται από Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου: με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010, κατόπιν της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υποχρέωση εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα, άλλαξε για πρώτη φορά το καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων, με συνέπεια οι πατέρες να αποκτήσουν πλέον και αυτοί τη δυνατότητα εξόδου σε συνταξιοδότηση, με ευνοϊκότερους όρους.
Παράθυρο
Ετσι, στο Δημόσιο άνοιξε ένα παράθυρο από το 2011 έως το 2013, που έδωσε τη δυνατότητα σε άνδρες γονείς να θεμελιώσουν σχετικά δικαιώματα και να κατοχυρώσουν δυνατότητα συνταξιοδότησης για το μέλλον.
Ωστόσο, στον ιδιωτικό τομέα, στους φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καμιά αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ανδρών γονέων.
Μάλλον περιορίστηκε καθώς πλέον για τους γονείς τριών και άνω παιδιών ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ είναι απαραίτητο, πέρα από διαζευγμένοι, να έχουν και την επιμέλεια των τέκνων με ξεχωριστή δικαστική απόφαση.
Πάντως, «διαβατήριο» για την ταχύτερη έξοδο παραμένουν τα πλασματικά έτη ασφάλισης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται υπό προϋποθέσεις τα χρόνια για τα παιδιά. Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τη συνταξιοδότηση των ανδρών με ανήλικα παιδιά από τον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Δημόσιο: Επέκταση των διατάξεων για ανίκανα τέκνα

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΕΞΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι στον δημόσιο τομέα που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Αυτό ισχύει για όσους θα θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς, καθώς από το 2013 και μετά κλείνουν οι πόρτες της πρόωρης εξόδου.
Συγκεκριμένα φέτος το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 55ο έτος της ηλικίας, ενώ από την επόμενη χρονιά πηγαίνει στο 65ο έτος. Η αύξηση του ορίου ηλικίας ξεκίνησε πέρυσι, με την έξοδο να γίνεται στα 52 έτη.
Επιπλέον αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης προκειμένου την επόμενη χρονιά να φτάσουν τα 25 έτη. Ετσι φέτος χρειάζεται η συμπλήρωση 23 ετών ασφάλισης.
Οσον αφορά τα πλασματικά έτη, οι πατέρες που επιθυμούν ακόμη και αυτοί που έχουν συμπληρώσει 20ετία αλλά και 25ετία μπορούν να εξαγοράσουν τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τον στρατό, τα έτη των σπουδών για θεμελίωση αλλά και προσαύξηση της σύνταξης. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
Κατηγορία
Ετη
Ασφάλισης
Ετος
Συμπλήρωσης
Οριο
Ηλικίας
Πατέρες
3 παιδιών
και άνω
20
Μέχρι 31/12/2010
ΧΟΗ **
21
2011
52
23
2012
55
25
2013
65
*Χ.Ο.Η. Χωρίς όριο ηλικίας
** Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το 2010, το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από άνδρες που είναι χήροι ή έχουν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
www.ethnos.gr

ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ 2011-2012

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των αντρών με ανήλικα τέκνα από τον δημόσιο τομέα. Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τη διετία 2011 - 2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας.

«Κλειδί» για το όριο ηλικίας είναι το έτος κατά το οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής για τους άντρες με ανήλικα τέκνα:
- Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Δεν υπάρχει ειδικός καθεστώς για τους άντρες, καθώς οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους η «έξοδος» με 25ετία γίνεται σε ηλικία 65 ετών.
- Ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011- 2012. Είναι οι «τυχεροί» του ασφαλιστικού, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας με βάση τα όσα ισχύουν και για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Ετσι για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πέρσι το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 52 έτη, ενώ φέτος πάει στα 55 έτη.
 Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος της ασφάλισης στο Δημόσιο αλλά και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και οι πλασματικοί χρόνοι. Ο χρόνος των τέκνων, εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία αλλά και ο χρόνος των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας.
Πλασματικά

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τα τρία σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο

Οσοι φορείς πρόνοιας είναι σε οικονομικό αδιέξοδο θα πρέπει να μειώσουν το εφάπαξ ή να αυξήσουν τις εισφορές. Στο «επίκεντρο» αναμένεται να βρεθούν τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση για τους φορείς πρόνοιας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα 

Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα ελλείμματα.
 www.ethnos.gr

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΑΕΔ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών».
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.
Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες.
Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.
 www.express.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Αρχισε σήμερα η τροφοδοσία των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πλέον των 100 ασθενών και έχουν υποβληθεί αιτήματα για προμήθεια φαρμάκων από εννέα ιδιωτικές κλινικές.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ θα καλύπτονται και οι ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες απαιτήσεις τους.
Οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του οργανισμού, όπου έχει αναρτηθεί λίστα, για το ποια φάρμακα χορηγούνται και από ποια φαρμακεία και από αύριο μετά τις 12.00 θα είναι εφικτή η παροχή πληροφοριών για τη διάθεση των φαρμάκων και στον τηλεφωνικό αριθμό 184.
Οι διευθύνσεις των φαρμακείων του οργανισμού είναι:

ΝΕΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑ

 Νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα, ΕΛΤΑ), από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους, προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
-Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).
-Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012.
Eπισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή, που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωιδρυματικό επίδομα).
Όπως αναφέρει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιπτώσεις όπου στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο πιστωτικό ίδρυμα ή να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή τους, όπου και θα πρέπει να συνυποβάλουν.
Όσον αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων, που εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα, (συνταξιούχοι, που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται, μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα, που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία, λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση – θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τμήματα πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.
www.asfalisinet.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Παρατείνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έως τις 29 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης για ρύθμιση των χρεών 11 δισ. ευρώ, που έχουν πάνω από 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρατείνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έως τις 29 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης για ρύθμιση των χρεών 11 δισ. ευρώ, που έχουν πάνω από 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Την παράταση της προθεσμίας -που είχε λήξει και σιωπηρά είχε παραταθεί- εισηγήθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Ρουπακιώτη ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος και αποφάσισε να προωθήσει άμεσα ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, έτσι ώστε να στηριχθούν τα άδεια ταμεία των ασφαλιστικών φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη το ΙΚΑ κάλεσε τους οφειλέτες (οι οποίοι υπό το φόβο της λήψης αναγκαστικών μέτρων έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται) να υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις στα υποκαταστήματα.
Κίνητρα
Με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις έως τις 29 Ιουνίου οι οφειλέτες κερδίζουν είτε το 40% των προστίμων, είτε εκπτώσεις από 75% -για αποπληρωμή σε επτά έως δέκα δόσεις- έως και 100%, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή καταβολής της οφειλής έως και έξι δόσεις.
Προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες εισφορές από την 1/1/2012 και να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουνίου.
 www.asfalisinet.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ