ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ


Υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μια σειρά ειδικών ρυθμίσεων προσφέρουν προστασία στους ασφαλισμένους που είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το πάγωμα των δόσεων όσο εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η εξόφληση των οφειλών στα Ταμεία ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση δίνουν ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παράλληλα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για το πότε μπορεί να δεσμευτεί το ποσό της σύνταξης από τις τράπεζες και διασώζονται όσοι εισπράττουν έως 1.000 ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ.
Το «Εθνος-Συντάξεις»,  παρουσιάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους ασφαλισμένους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι ειδικές διατάξεις έχουν ως εξής:
Πάγωμα δόσεων
  • Δυνατότητα παγώματος δόσεων ή ευνοϊκής ρύθμισης κατά την περίοδο αναμονής της σύνταξης. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι -που περιμένουν τη συνταξιοδοτική παροχή- έχουν σε κάποιες περιπτώσεις τη δυνατότητα ενεργοποίησης παγώματος καταβολής της δόσης δανείων από ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ σε άλλα τη δυνατότητα ρύθμισης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και καταβολής μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στους τόκους του δανείου για περιορισμένη χρονική περίοδο (έως τη συνταξιοδοτική απόφαση).
  • Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει να μην καταβάλλει τις τρέχουσες δόσεις έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησής του, όποτε και παρακρατούνται από τα αναδρομικά που έχει λαμβάνειν τα αναλογούντα ποσά εντόκως.
  • Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν αρκετά από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα που ανάλογα με την πολιτική που ακολουθούν δίνουν τη δυνατότητα ξανά με αίτηση του ενδιαφερομένου της επιμήκυνσης με καταβολή μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

ΟΓΑ-ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


Τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σύνταξη έχουν ηλικιωμένοι που είναι ανασφάλιστοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, ο ΟΓΑ, εκτός από τις συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας κλπ.) που χορηγεί στους ασφαλισμένους του, χορηγεί από ειδικό λογαριασμό, σύνταξη και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι Ελληνες υπήκοοι ή Ελληνες το γένος.
  • Να μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
  • Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην υπερβαίνει το ύψος των ετήσιων συνταξιοδοτικών παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι (για το έτος 2008 ευρώ 4.620 και 9.240 αντίστοιχα).
  • Να μη λαμβάνουν οι ίδιοι (αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων) σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός από τις παρακάτω εξαιρέσεις:
  • Τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα (όπως π.χ. τα προγράμματα προσφύγων του ΟΗΕ).
  • Τη σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος, στην περίπτωση εγγάμων, από τον ΟΓΑ. Στην περίπτωση όμως αυτή οι ετήσιες συντάξεις που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.
  • Τη σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων, όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ. Οι ετήσιες συντάξεις και στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζονται στο εισόδημα.

22 ΤΑΜΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και τους 52.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη κάνει αίτηση και είναι στην αναμονή για περισσότερα από δύο χρόνια.

 

Δραστικές περικοπές έρχονται στα εφάπαξ που χορηγούν 23 Ταμεία, με την αρχή να γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περικόπτεται κατά 22,67% και μάλιστα είναι η δεύτερη μείωση στους τελευταίους οκτώ μήνες.
Οι περικοπές θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα 22 ταμεία πρόνοιας, τα οποία χορηγούν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές. Μάλιστα το «μαχαίρι» θα μπει άμεσα και δεν αναμένεται να δοθεί περίοδος χάριτος για την προσαρμογή.
Ουσιαστικά από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεκινά ο «χορός» των μειώσεων στο εφάπαξ, ενώ στη συνέχεια οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν και στα μερίσματα. Τη μείωση του βοηθήματος ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είχε μειωθεί κατά 20% πέρυσι τον Νοέμβριο. Τώρα έρχεται και νέο «κούρεμα» κατά 22,67%, με τις απώλειες σωρευτικά (και από τις δύο μειώσεις) να φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ!

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 255 ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών. Η σχετική λίστα, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», αφορά περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται να μεταταγούν

 

Τη λίστα των 255 Οργανισμών που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και πρόκειται να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία κατάργησής τους αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.
Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», OΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ), αλλά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη λίστα των προτάσεων θα ξεκαθαριστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους φορείς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» των συγχωνεύσεων για ολόκληρο το Δημόσιο. Το αρχικό μοντέλο θα περιλαμβάνει συγχώνευση ομοειδών φορέων, σύμπτυξη παραρτημάτων Οργανισμών αλλά και καταργήσεις Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

15 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι απλά μια υποχρέωση και μια μη αναπόφευκτη δαπάνη. Πολλοί οδηγοί πέφτουν στην παγίδα να αρκούνται σε αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής χωρίς να ελέγχουν τόσο την σκοπιμότητα όσο και την ωφελιμότητα της ασφάλειας που κάνουν ή να επιβαρύνονται με ασφάλιστρα για ασφαλίσεις που δεν τους χρειάζονται ή ακόμα να πληρώνουν πάνω από την αξία του αυτοκινήτου τους.
Το asfalisinet.gr δημιούργησε ,με την γνώμη των ειδικών, μια λίστα από 15 σημεία που πρέπει να ελέγχουμε και να εξετάζουμε πριν ασφαλίσουμε το όχημά μας.
Η αρχή κάθε αγοράς είναι η έρευνα της αγοράς. Ιδιαίτερα σήμερα με την ανάπτυξη του διαδικτύου μια έρευνα στις ασφαλιστικές εταιρίες θα ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη .Μάλιστα αρκετές εταιρίες έχουν ειδικές εφαρμογές στις web σελίδες τους που μπορεί να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τα ασφάλιστρα του οχήματος (Ασφαλιστικές Εταιρίες , Ασφαλιστικά Πρακτορεία Γραφεία , Μεσίτες Ασφαλίσεων). Όπως και ιστοσελίδες ασφαλιστικών πρακτόρων που επίσης τιμολογούν online την ασφάλιση του αυτοκινήτου. Επίσης σε εταιρικά site ασφαλιστικών εταιριών , πρακτορείων και μεσιτών ασφαλίσεων μπορεί να ασφαλιστείτε online κερδίζοντας και έκπτωση των ασφαλίστρων. Επιπλέον ο ανταγωνισμός οδηγεί τις εταιρίες να δημιουργούν όλο και πιο ανταγωνιστικά πακέτα ασφάλισης ακόμα και αν θεωρούνται η τοπ της αγοράς !

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΣΩΖΟΥΝ" ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

«Σανίδα» σωτηρίας για τις ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να αποδειχθούν οι συζητήσεις σε επίπεδο Κομισιόν για νέο χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της Solvency II που θα απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις ασφαλιστικές.
Η αισιοδοξία για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της Solvency II, που σύμφωνα με τα ισχύοντα θα τεθεί για εφαρμογή από την 1/1/2014, πηγάζει από το γεγονός ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα δημιουργεί αλλαγή δεδομένων και προτεραιότητες με δεδομένη την αστάθεια στην ευρωζώνη και το ευρώ.
Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρίες θέτουν πλέον πιο επιτακτικά το θέμα να υπάρξει αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρών στα πλαίσια των κανόνων της Solvency II είναι ανυπέρβλητα με δεδομένη την Ευρωπαϊκή κρίση.

ΙΚΑ-ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΣΕ νέα ολιγοήμερη παράταση, μέχρι τις 16 Ιουλίου, προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ταυτόχρονη αναστολή της εφαρμογής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες, μετά από συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με το διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Έτσι, από το ΙΚΑ ανακοινώθηκε ότι η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής λήγει οριστικά στις 16/7/2012. Επίσης, η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012 λήγει οριστικά στις 16/7/2012, όπως επίσης και η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή της πρώτης δόσης, λήγει οριστικά στις 16/7/2012.
Για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης ο οποίος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει την πρώτη δόση. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια του Ιδρύματος να εξασφαλίσει πόρους από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σημειώνεται ότι η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
 www.express.gr

ΟΑΕΕ-ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Σε δύο μεγάλες κατηγορίες -τους «παλαιούς» και τους «νέους» ασφαλισμένους? χωρίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσον αφορά το καθεστώς συνταξιοδότησής τους.
 ια τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών υπάρχουν κοινές ρυθμίσεις για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ο διαχωρισμός σε πριν και μετά το 1983 ασφαλισμένους, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία.
Ωστόσο ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι ακολουθούν το ενιαίο «μοντέλο» που εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία.
Χαμένοι
Παράλληλα -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού Δικαίου- σε κανέναν από τους φορείς που αποτελούν τον ΟΑΕΕ δεν υφίσταται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ειδικές ευεργετικές προϋποθέσεις ανάλογα με την ιδιότητα (γονέας, μητέρα κ.ά.).

Ετσι σχεδόν για όλους τους ασφαλισμένους του εν λόγω φορέα οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι κοινές εφόσον αυτός είναι ο αρμόδιος για την απονομή της σύνταξης.
Σημειώνεται πως εφόσον ο χρόνος ασφάλισης για την απονομή σύνταξης από τον ΟΑΕΕ δεν επαρκεί, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια σύμφωνα με τον ν. 3863/2010 ή ακόμη και να συνεχίσει την ασφάλισή του στον φορέα προαιρετικά παρά τη διακοπή της δραστηριότητάς του με σχετική αίτηση. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

ΟΑΕΕ-40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Στις μητέρες ανηλίκων προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας

Ενιαίες είναι οι ρυθμίσεις για τους «νέους» ασφαλισμένους, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Ετσι και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ισχύει για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους ό,τι προβλέπεται και στα υπόλοιπα Ταμεία.

Συγκεκριμένα, η «έξοδος» γίνεται με 15ετία σε ηλικία 65 ετών, οπότε και καταβάλλεται πλήρης σύνταξη (μειωμένη δίνεται στα 60). Για όσους συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης, η σύνταξη δίνεται σε ηλικία 60 ετών.
Οι ειδικές κατηγορίες ασφάλισης, όπως οι μητέρες ανηλίκων και οι πολύτεκνες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε μικρότερο ηλικιακό όριο αφού συμπληρώσουν τα απαραίτητα έτη ασφάλισης.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς των πλασματικών ετών για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων 40 ετών για δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 60 με πλήρη σύνταξη.

ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

 Διαφορετικών «ταχυτήτων» είναι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στις τράπεζες. «Κλειδί» αποτελεί το έτος ασφάλισης, ενώ ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων.

Ο επίμαχος νόμος
Το καθεστώς εξόδου τους σε συνταξιοδότηση επηρεάστηκε τόσο από τον νόμο Ρέππα το 2002, τον νόμο Πετραλιά το 2008, παγιώθηκε όμως με την ψήφιση του νόμου 3865 το 2010.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983.
Οι μεταξύ 1983-1993 ασφαλισμένες μπορούν να ακολουθήσουν όρια ηλικίας και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανάλογα με εκείνα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τέλος, οι νέες ασφαλισμένες μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ακολουθούν τις γενικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους της κατηγορίας αυτής.
Το «Εθνος-Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στις τράπεζες.
Καμία αλλαγή για ασφαλισμένες πριν από το '83

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Τα όρια ηλικίας για τις ασφαλισμένες των πρώην ειδικών Ταμείων εξελίσσονται πλέον ως εξής:
1. Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών. Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.
Ετσι, οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας, αλλά και την απαιτούμενη 35ετία.
Σταδιακά η «έξοδος» θα γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης, ενώ «κλειδί» αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών.
 Για παράδειγμα, φέτος απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 59ου έτους.

ΤΥΧΕΡΕΣ ΟΣΕΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010

 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΕΩΣ ΤΟ 1992
 Αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γυναικών που ασφαλίζονται στα Ταμεία των τραπεζών έφερε ο νόμος 3863/2010. Ωστόσο, διασώζονται όσες ασφαλισμένες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Σημειώνεται πως στα Ταμεία των τραπεζών η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης αλλά και του ορίου ηλικίας που κάθε φορά προβλέπεται.
 Ετσι, για τις εργαζόμενες που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, το αντίστοιχο όριο δεν επηρεάζεται καθόλου από τις εφαρμοζόμενες αλλαγές.
www.ethnos.gr

ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ


Επαναφορά της κατώτατης αμοιβής κοντά στα 700 ευρώ προτείνουν έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες.

 Η επαναφορά του κατώτατου μισθού σε προ κρίσης επίπεδα, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα «καυτά» θέματα της εργασιακής ατζέντας -μετενέργεια, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, διαιτησία- πέφτουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, που άνοιξε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με έναν πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών με τους εργοδοτικούς φορείς.
 Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες φαίνεται κατ' αρχήν να συμφωνούν πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να επιστρέψει σε επίπεδα κοντά στα 700 ευρώ.
Ειδικότερα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) θέτει ως βάση στον κοινωνικό διάλογο τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν από τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5% (στα 713 ευρώ), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων επαναδιαπραγματευόμενη με τους δανειστές, «γιατί δεν αρκεί κανείς να θέλει, αλλά και πρέπει και να μπορεί». Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση του κατώτατου.
Η ΕΣΕΕ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ελληνες και αλλοδαποί λάμβαναν ένσημα και παροχές, χωρίς ωστόσο να καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές. Στο κύκλωμα λογιστής, παλαιός γνώριμος των αρχών

 

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνίασε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ζημιά σε βάρος του ιδρύματος ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ και αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή ψευδών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, μέσω του Διαδικτύου. Σχηματίστηκαν δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τριών ατόμων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της Διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις οποίες, άγνωστα άτομα με συνολικά 47 ηλεκτρονικά ίχνη, είχαν υποβάλει μέσω Διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.
Οπως ανακάλυψαν οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί, οι επιτήδειοι δήλωναν είτε εικονικά είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και Ελληνες, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.

Οι εργαζόμενοι που ήταν δηλωμένοι ως εργαζόμενοι, αλλά δεν δούλευαν, λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λπ.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου, και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, σε περιοχές της Αττικής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ