ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τελος εποχής για το καθεστώς στις μητέρες ανηλίκων

Τέλος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013 στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία διασώζονται μόνο όσες ασφαλισμένες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διακυμάνσεις στα όρια ηλικίας.
Ετσι όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα ανατρέχοντας, πριν ακόμη την ψήφιση του ν. 3863/2010, σε στιγμή που παράλληλα με τις 5.500 ημέρες ασφάλισης συνέτρεχε ανηλικότητα τέκνου, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς. Συγκεκριμένα όσες είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρη σύνταξη στα 55.
Για όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα το 2011 το έτος λήψης μειωμένης σύνταξης μεταβάλλεται, φτάνοντας το 52ο έτος και για την πλήρη το 55ο έτος της ηλικίας. Αντίστοιχα οι γυναίκες που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα μπορούν να βγουν με μειωμένη στα 55 και πλήρη με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
Oπως ήδη αναφέρθηκε, οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις παύουν να ισχύουν για όσες γυναίκες θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2013. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 60 και πλήρης στα 65 έτη.

Πλήρης και μειωμένη με 4.500 ημέρες ασφάλισης

Mεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι γυναίκες με 4.500 ένσημα. Ο εν λόγω χρόνος αφορά πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση, πλασματικούς χρόνους και επιδοτούμενα διαστήματα. Μπορεί δε να συμπληρωθεί και με χρονικά διαστήματα από άλλους φορείς ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, με το εν λόγω χρονικό διάστημα ασφάλισης και παράλληλα συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, καθώς και 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη, η γυναίκα ασφαλισμένη μπορεί να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση της μειωμένης σύνταξης να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη τόσο για τη θεμελίωση όσο και πριν από την αίτηση. Οι 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και μπορούν να προέρχονται και από επιδοτούμενη ανεργία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο.
Για την περίπτωση της μειωμένης σύνταξης η θεμελίωση, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, γίνεται όχι με τη συμπλήρωση μόνο του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης, αλλά παράλληλα και με το αντίστοιχο όριο ηλικίας αλλά και με την πρόσθετη προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος.
Ετσι, για να κατοχυρώσει γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ τις κατώτατες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, χρειάζεται, εκτός από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, το 55ο έτος της ηλικίας της και είναι απαραίτητη και η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη, αλλιώς δεν κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα. Αντίστοιχα, για την πλήρη σύνταξη χρειάζεται απλά συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας και των 4.500 ημερών.

Τα κλειδιά για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους ασφαλισμένους στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Κλειδί για την έξοδο αποτελεί το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
Πάντως και για τους εργαζόμενους στα βαρέα αναμένεται να υπάρξουν ανατροπές με τα νέο πακέτο μέτρων. Οι ρυθμίσεις που εξετάζονται αφορούν τόσο την αύξηση των 4.500 ημερών ασφάλισης όσο και τα όρια ηλικίας (μένει να οριστικοποιηθεί το πακέτο).
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα εξής:
Ανδρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων. Φέτος πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών, ενώ μειωμένη σύνταξη δίνεται δύο χρόνια νωρίτερα.
Μέχρι τώρα εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά τη θεμελίωση η προϋπόθεση που προβλέπει ότι από τις 10.500 ημέρες ασφάλισης οι 7.500 τουλάχιστον πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σημειώνεται πως σε όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 55 ετών, ενώ μειωμένη δίνεται στα 53.
Ανδρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στο καθεστώς των βαρέων.

Θεμελίωση δικαιώματος με 10.000 ένσημα

Οι γυναίκες μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα και να συνταξιοδοτηθούν και με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Το όριο ηλικίας για την κατηγορία αυτή αυξάνεται κατά 12 μήνες κατ' έτος και πέρσι διαμορφώθηκε στο 58ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 56ο έτος για μειωμένη, με παράλληλη αύξηση του χρόνου ασφάλισης στα 10.400 ένσημα.
Φέτος αυξήθηκαν κατά ένα εξάμηνο τα όρια ηλικίας με αποτέλεσμα να απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους και 6 μηνών για πλήρη σύνταξη, ενώ μειωμένη δίνεται δύο χρόνια νωρίτερα (56 ετών και 6 μηνών). Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, που έφτασαν τις 10.800.
Για τη μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία, στις οποίες δεν μπορούν να προσμετρηθούν ημέρες επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ.
 www.ethnos.gr

Ποιοι κερδίζουν στο νήμα την έξοδο από το ΙΚΑ

Yστατη ευκαιρία να «κατοχυρώσουν» τη σύνταξή τους από το ΙΚΑ και να αποφύγουν τα χειρότερα έχουν οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Οι νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα επηρεάσουν και όσους καλύπτονται από το ΙΚΑ και, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν τη δυνατότητα να σωθούν μόνο όσοι έχουν πιάσει τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας.

Σημειώνεται πως στο Ταμείο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε το 2011 η σταδιακή αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές υλοποιούνται σε δόσεις, ενώ τώρα έρχονται και νέες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα προωθείται η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000, ενώ στο τραπέζι είναι και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά μία διετία. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως στο ΙΚΑ δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 (είναι ενιαίες οι ρυθμίσεις για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 1992).
Δείτε  έναν αναλυτικό οδηγό για όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν άμεσα δικαίωμα:

Ανδρες με 10.500 ημέρες ασφάλισης. Φέτος η έξοδος γίνεται με 11.100 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 59 ετών. Οσοι θεμελίωσαν πέρσι δικαίωμα μπορούν να αποχωρήσουν με 10.800 ημέρες στα 58.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: ασφαλισμένος 54 ετών με 9.100 ημέρες ασφάλισης αναγνωρίζει 1.500 ημέρες εντός του 2012 και φτάνει συνολικά τις 10.600 και κατά συνέπεια θα δικαιωθεί πλήρους σύνταξης όταν συμπληρώσει το 59ο έτος της ηλικίας του και 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Σημειώνεται πως με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010 αποχωρούν με 10.500 ημέρες σε ηλικία 58 ετών. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει για όσους έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας (καθώς απειλούνται από τις νέες ρυθμίσεις).
Σταδιακά θα κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης.
Ανδρες που θέλουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη. Προβλέπεται πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη σε δύο περιπτώσεις. Κατ' αρχάς με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και κατά δεύτερο λόγο με τουλάχιστον 10.000 ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις η μειωμένη σύνταξη αποδίδεται μετά το 60ό έτος και έως το όριο της πλήρους.

Η διαφοροποίηση είναι στο ποσοστό της μείωσης αφού στην πρώτη περίπτωση το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη είναι το 65ο.
Στη δεύτερη περίπτωση, για όσους έχουν 10.000 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους η ηλικία εξόδου διαμορφώνεται στα 63 έτη και 6 μήνες.
 www.ethnos.gr

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Στρατηγική συμφωνία Ευρωπαϊκής Πίστης Super League Ελλάδας

ε μια σημαντική στρατηγική συμφωνία προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α. και η Super League Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Super League κ. Γιάννης Μώραλης και ο γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακίου της «Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη» κ. Νίκος Χαλκιόπουλος υπέγραψαν το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Κάλυψης Ατυχημάτων και Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ-Μελών της Super League. Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από καλύψεις που προσφέρει η «Ευρωπαϊκή Πίστη».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Πίστη, υποστηρίζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι και επίσημος υποστηρικτής της Super League ΟΠΑΠ για την αγωνιστική περίοδο 2012 – 2013.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο πρόεδρος της Super League κ. Γιάννης Μώραλης και ο γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακίου της «Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη» κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, τονίστηκε η σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας για την αρτιότερη ασφαλιστική κάλυψη των ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ της Super League.

ΟΓΑ-Ψυχρολουσία στις εισφορές


Η νέα ρύθμιση πλήττει κυρίως όσους αγρότες έχουν αρκετά χρόνια ασφάλισης, αλλά επέλεγαν την πρώτη ή τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία

Αυξήσεις που αγγίζουν το 29% έφερε το φετινό καλοκαίρι στις εισφορές χιλιάδων αγροτών, που αναγκάζονται να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία. Με βάση τη νέα νομοθεσία (Ν. 3986/2011) οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ εντάσσονται από 1ης/1/2012 υποχρεωτικά στις πέντε πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες του κλάδου κύριας ασφάλισης και προαιρετικά στις υπόλοιπες δύο (6η και 7η).
 Η υποχρεωτική μετάταξη ήδη υλοποιήθηκε και εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς του α' εξαμήνου 2012, τις οποίες πήραν πρόσφατα στα χέρια τους οι αγρότες. Η «ψυχρολουσία» που υπέστησαν πολλοί βλέποντας τις εισφορές τους να αυξάνονται έως και 250 ευρώ οφείλεται στο γεγονός πως η υποχρεωτική μετάταξη από την 1η κατηγορία μέχρι και την 5η γίνεται πια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης του αγρότη.
Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην 1η ασφαλιστική κατηγορία τα πέντε πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους. Μετά τα πέντε χρόνια μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μεταπηδούν στις επόμενες (3η, 4η και 5η) κάθε τρία χρόνια ασφάλισης.
Ειδικότερα οι αγρότες αλλάζουν κατηγορίες ως εξής:

Οι δικαιούχοι για πλασματικό 6μηνο


Ενα συχνό λάθος των ασφαλισμένων του Δημοσίου είναι να θεωρούν ότι συμπληρώνεται ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισής τους όταν παρέλθει ένα εξάμηνο και μία ημέρα εντός του αριθμητικού έτους που απαιτεί η διάταξη για συνταξιοδότηση.
Συγκεκριμένα, λόγω κακής πληροφόρησης ή σύγχυσης υπάρχει η εντύπωση ότι η θεμελίωση γίνεται με 24 έτη και 6 μήνες, ενώ αντίστοιχα μπορεί ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία να καταθέσει την παραίτησή του με τη συμπλήρωση 34 ετών, 6 μηνών και 1 ημέρας στην ασφάλιση. Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαριστεί πως δεν ισχύει οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση και τόσο η θεμελίωση όσο και η συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου για συνταξιοδότηση γίνεται με την πλήρωση ακέραιου αριθμού ετών, είτε αυτός ο αριθμός είναι 25 έτη είτε είναι 35 έτη.
Η μοναδική περίπτωση που κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 34 έτη και 6 μήνες είναι να ανήκει στους πριν από το 1983 απασχοληθέντες με οποιοδήποτε καθεστώς στο Δημόσιο και να έχει συμπληρώσει την 25ετία της θεμελίωσης πριν από το 2002.

Οι προϋποθέσεις για τη μειωμένη


Για τη θεμελίωση δικαιώματος και την καταβολή μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε άνδρες και γυναίκες υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις πέρα από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης ή του σχετικού ορίου ηλικίας.
Ετσι στην περίπτωση των κατ' ελάχιστα απαιτούμενων 4.500 ημερών ασφάλισης με τις οποίες μπορεί να λάβει σύνταξη ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ είναι απαραίτητο να έχουν διανυθεί και 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία τόσο πριν από τη θεμελίωση όσο και πριν από την αίτηση. Επιπλέον, στις περιπτώσεις θεμελίωσης των γυναικών ασφαλισμένων θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας.
Συγκεκριμένα, γυναίκα ασφαλισμένη σήμερα 55 ετών με 4.600 ημέρες ασφάλισης για να θεωρηθεί ότι έχει θεμελιώσει δικαίωμα θα πρέπει να έχει και 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια.

Πότε συμφέρει η αναγνώριση ετών

 Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο να χάσουν τις ιδιαίτερα ευεργετικές ρυθμίσεις των πλασματικών αν βασιζόμενοι σε μια άπληστη διαδικασία προσαύξησης της σύνταξης κάνουν αλόγιστες εξαγορές ετών. Αυτό καθώς ορισμένοι από τους πλασματικούς χρόνους λειτουργούν αναδρομικά και προστίθενται στο σύνολο των ετών ασφάλισης που έχει ο ασφαλισμένος πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Συγκεκριμένα με βάση τον ν. 3865/2010 ο πλασματικός χρόνος για τα τέκνα προσμετράται, όσον αφορά τη χρήση του από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, επιπλέον από το πλαφόν που θέτει ο νόμος για τα 4 έτη το 2011, 5 έτη το 2012 και σταδιακά μέχρι 7 έτη. Επιπρόσθετα, ως ημερομηνία αναγνώρισης του εν λόγω χρόνου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή η 21η Ιουλίου 2010.
Ετσι ο πλασματικός χρόνος των τέκνων εφόσον εξαγοράζεται προστίθεται στον πραγματικό χρόνο ασφάλισης τον Ιούλιο του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον επαρκεί ο χρόνος, είναι εφικτή η συμπλήρωση της 25ετίας και η θεμελίωση δικαιώματος με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι το 2010.
Αντίστοιχο είναι και το αποτέλεσμα που επέρχεται με την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, καθώς θεωρείται εξαγορασμένος για την περίοδο που είχε υπηρετηθεί κι επομένως και ο συγκεκριμένος αθροίζεται με τον χρόνο ασφάλισης που είχε διανυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ -Εκτός Δημοσίου 40.000 υπάλληλοι χωρίς απολύσεις

 Με το πρόγραμμα της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, χωρίς απολύσεις, θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σε ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση της ένωσης των βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τίτλο «Η δύσβατη πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα», ο κ. Μανιτάκης προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» στις 16 Σεπτεμβρίου.
 Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχευμένων αποχωρήσεων, καθώς θα εξαιρεθούν μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων όπως εκπαιδευτικοί, προϊστάμενοι κτλ., αναμένεται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι τα επόμενα δύο χρόνια. Μόνο για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καταγράφεται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων που θα φτάσει και τους 40.000 υπαλλήλους.

ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ ,με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους. Όσοι δεν απογραφούν, δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη.

 Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να προσέλθουν αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου. 

 www.ethnos.gr

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κόβονται 6.972 εικονικές συντάξεις


Τελευταία προθεσμία μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου έχουν όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα απογραφεί

Κόβονται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι συντάξεις σε 6.972 συνταξιούχους «φαντάσματα», οι οποίοι παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν από τις 15 Μαρτίου δεν έχουν απογραφεί.
Πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου στους οποίους το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει μία τελευταία ευκαιρία να απογραφούν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, κόβεται η πληρωμή της σύνταξης.
Επίσης, ξεκινά η διαδικασία για να επιστραφούν τα ποσά που παρανόμως εισπράχθηκαν μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία για όσους με δόλο εισέπραξαν τις συντάξεις αυτές.
Οι υπηρεσίες του Γ.Λ.Κ. θα ερευνήσουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εισέπρατταν τις συντάξεις μέχρι τώρα, για να τους καταλογιστούν τα ποσά που έλαβαν ως οφειλόμενα στο Δημόσιο.
Πιθανότατα θα πρόκειται για συγγενείς θανόντων συνταξιούχων οι οποίοι δεν προσήλθαν στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του Γ.Λ.Κ. για να δηλώσουν τον θάνατο των δικαιούχων και εισέπρατταν τα ποσά των συντάξεων ως συνδικαιούχοι των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών.
Συνολικά από το Δημόσιο συνταξιοδοτούνται 439.881 άτομα και οι 6.972 συνταξιούχοι «φαντάσματα» αποτελούν το 1,6% του συνόλου.
Πιο αναλυτικά, το Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Η απογραφή ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου και έως τότε δεν είχαν απογραφεί 15.781 από τους υπόχρεους.
Για αυτούς ξεκίνησε ένα νέος γύρος απογραφής εντός του Ιουλίου.

ΙΚΑ: Παίρνει δανεικά 230 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις

 Με... δανεικά θα πληρώσει και αυτόν τον μήνα τις συντάξεις και τις άλλες παροχές του ΙΚΑ, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Συνολικά θα πάρει 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να βρει ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
 Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα δανειστεί 200 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑ και 30 εκατομμύρια από το ΤΑΠ-ΔΕΗ. Το δάνειο θα είναι για χρονικό διάστημα 13 ημερών -δηλαδή από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου- προκειμένου «να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές».
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας έχει ήδη εισπράξει το 75% της κρατικής χρηματοδότησης. Το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΙΚΑ είναι η απώλεια εσόδων από εισφορές λόγω της περικοπής των μισθών και της αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές -δεν υπολογίζονται χρήματα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ και άλλους οργανισμούς- με βάση στοιχεία που έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων:
  • Τον Μάιο μειώθηκαν κατά 122 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2011 και
  • τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 141 εκατομμύρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

«Ισοδύναμο» σενάριο με συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια


Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 67ο έτος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς αναζητούνται νέα μέτρα για να κλείσει το πακέτο με την τρόικα.
Η ρύθμιση -που αν και είχε συζητηθεί τελικά δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό πακέτο- εκτιμάται πως θα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και υπολογίζεται πως θα αποδώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο.

Το πακέτο μέτρων για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ενδέχεται να βρεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνει τα εξής:
  • Την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά.
«Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
  • Την επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).

Μείωση εισφορών έως 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Oικονομική ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) λόγω της παρατεταμένης ύφεσης δίνει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με διάταξη του νόμου 4075/2012 επιτρέπεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού να "κατέβουν" από μία ως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες κάτω από την υποχρεωτική κλάση στην οποία υπάγονται, ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και οι εισφορές τους προς τον Οργανισμό έως και 30%.
Το δικαίωμα παραμονής σε κατώτερη κατηγορία είναι προαιρετικό και ισχύει έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά, οποτεδήποτε μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το μόνο που απαιτείται είναι η υποβολή μιας αίτησης, με την οποία ο ασφαλισμένος θα εκφράζει τη βούλησή του για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες ενεργών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και είναι συνεπείς με τους όρους της ρύθμισης.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ- Με 20 έτη πλέον η έξοδος στη σύνταξη

 Αυξάνονται από τα 15 στα 20 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη.
Οσοι έχουν λιγότερα χρόνια δεν θα δικαιούνται καμία συνταξιοδοτική παροχή, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η «έξοδος» για χιλιάδες ασφαλισμένους.
Το μέτρο θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα στο να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (κυρίως οι εποχικά εργαζόμενοι).
Αντιθέτως στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αποχωρεί με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης.
Η πρόταση για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης φαίνεται πως έχει κλειδώσει. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί αν τελικά η πόρτα εξόδου θα ανοίγει με 20 (που είναι και το επικρατέστερο σενάριο) ή θα πάμε στην ακόμα πιο σκληρή εκδοχή της συνταξιοδότησης με 21 έτη ασφάλισης.
Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Το πιο ήπιο σενάριο προβλέπει το 2013 να πάμε στα 17 έτη ασφάλισης, το 2014 στα 19 και από το 2015 η «έξοδος» να γίνεται με 20ετία. Στην αντίθετη περίπτωση η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης χρονιάς.
Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξαρτήτως του πότε μπήκαν στην αγορά εργασίας.
Και σε αυτή την περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας στην κύρια ασφάλιση αναμένεται να «συμπαρασύρει» και τα επικουρικά ταμεία.
Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το μέτρο δεν πρόκειται να πιάσει όσους έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.
www.ethnos.gr

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΣΩΣΙΒΙΟ «Τυχεροί» όσοι αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους

 Υστατη ευκαιρία να ανοίξουν... ταχύτερα την πόρτα εξόδου έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν μέσα στη χρονιά συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μεταξύ άλλων ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν φέτος:
Για τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν ανήλικα παιδιά και εργάζονται στο Δημόσιο. Σημειώνεται πως ειδικά για τον δημόσιο τομέα τη διετία 2011-2012 υπάρχει ένα μεταβατικό καθεστώς, που δίνει τη δυνατότητα εξόδου με μειωμένο όριο και στους άντρες με ανήλικα.
Για τις μητέρες ανηλίκων σε όλα τα Ταμεία (πλην ΟΑΕΕ, όπου δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς). Οι ρυθμίσεις για τις γυναίκες με ανήλικα καταργούνται από τη νέα χρονιά.
Για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για όσους συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (ανάλογα με το Ταμείο διαμορφώνεται στο 59ο ή στο 60ό έτος).
Για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με 4.500 ένσημα. Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για τους ασφαλισμένους το διάστημα 1983 έως και 1992, που θεμελιώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στη χρονιά.
www.ethnos.gr

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ 67- Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο την αύξηση ορίων ηλικίας

Το σενάριο για παραμονή στην αγορά εργασίας για δύο επιπλέον χρόνια εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο. Θίγονται «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα

 

Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη -μέτρο που θα συμπαρασύρει και τα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση κάθε χρόνο θα «εγκλωβίζονται» περίπου 60.000 άτομα στην αγορά εργασίας, που θα πρέπει να δουλέψουν ένα ή δύο χρόνια παραπάνω για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.
Το μέτρο μπορεί να αποδώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και εξετάζεται ως «αντίβαρο» για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά.
Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό καθεστώς για τον δημόσιο τομέα, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε εμπόδια στην εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης -σε περίπτωση που τελικά κλειδώσει- θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014.
 Σε μία τέτοια περίπτωση χάνουν «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα, ενώ ασαφές είναι αν θα διασωθούν συγκεκριμένες ομάδες.
Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχει μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.
Οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι δύο:

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΚΕΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ


Νέο πρόγραμμα υγείας που γνωρίζοντας τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και τις ανακατατάξεις στις παροχές των ασφαλιστικών φορέων που δημιουργούν νέα δεδομένα, έρχεται να καλύψει νέα τμήματα της αγοράς (π.χ. άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, νέοι άνεργοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι που λόγω κόστους αδυνατούν να συνεχίσουν προηγούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους).
 Το νέο αυτό προϊόν τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς παροχών απευθύνεται στους σύγχρονους πελάτες, αξιοποιώντας πλήρως τις εισφορές του Ελληνα σε άλλους φορείς ασφάλισης -κρατικούς ή και ιδιωτικούς-, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης στον ασφαλισμένο σε ιδιωτικό και σε δημόσιο νοσοκομείο, με χαμηλό κόστος ασφάλισης.
Εξάλλου, το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στη συμπληρωματική κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και έτσι δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε φορέα ιδιωτικό ή δημόσιο διαθέτει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ομαδική ασφάλιση υγείας, ατομική ασφάλιση υγείας σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία κ.λπ.), για να καλύψει μέρος των εξόδων του.
Με αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει λύσεις σ' έναν κόσμο που βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δύσκολες στιγμές της κοινωνίας μας.
ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΝΟ  180 ΕΥΡΩ
                                                                            

Τυχεροί όσοι «κλειδώνουν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010


Mε 37 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 59 ετών γίνεται η έξοδος από το Δημόσιο για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992 και θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας.
Tυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Oι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία σε ηλικία 58 ετών ή εναλλακτικά με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ορίου αν φτάσουν αυτόν τον ιδιαίτερα υψηλό χρόνο ασφάλισης.
Aπό το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, με τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Mε βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο η αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί το 2015, ωστόσο μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει «επίσπευση» αυτών των αλλαγών.
Σημειώνεται πως για όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 έχει διατηρηθεί η 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
www.ethnos.gr

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ- Εξοδος με 25ετία για τους γονείς αναπήρων τέκνων


Ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση ισχύουν για τους γονείς αναπήρων τέκνων και τους δημοσίους υπαλλήλους με ανίκανο σύζυγο. Το δικαίωμα αυτό πλέον μπορεί να ασκηθεί και από τους άνδρες και από τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, από το 2011 και μετά η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών, ανεξαρτήτως του έτους θεμελίωσης δικαιώματος. Χρειάζεται όμως το άτομο με ειδικές ανάγκες να κατέχει ποσοστό αναπηρίας πλέον του 67 % κατά κρίση της ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή) και να είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.
Η σύνταξη που θα απονεμηθεί στην περίπτωση αυτή θα είναι πλήρης και αναλογική των ετών υπηρεσίας που έχουν διανυθεί τη στιγμή της αίτησης. Το δικαίωμα για τους γονείς αναπήρων μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας ήταν στο 50ό έτος για τις γυναίκες αλλά δεν υπήρχε ειδικό καθεστώς για τους άνδρες.
Θεμελίωση με 25ετία

Συνταξιοδότηση πολλών «ταχυτήτων» στο Δημόσιο

 Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το όριο ηλικίας να συνδέεται άμεσα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Οι αποκλίσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης φτάνουν έως και τα πέντε έτη, ενώ από το 2013 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος


Τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να εκτινάσσονται στο 65ο έτος.


Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς δεν επηρεάστηκαν από τις τελευταίες αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, με μεγάλους κερδισμένους τους άντρες με ανήλικα παιδιά (καθώς... επιταχύνεται η συνταξιοδότηση).
Οπως ήδη αναφέρθηκε, όσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 χάνουν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν ανήλικα παιδιά. Οι μόνοι που διασώζονται είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο.
Για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, που φέτος μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα δέκα (εκ των οποίων τα πέντε είναι πλασματικά έτη για τα παιδιά). Ωστόσο, το πόσα χρόνια θα αναγνωριστούν είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας, καθώς ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μετά το 2011.


«ΣΒΗΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τους τρίτεκνους, με το όριο ηλικίας να «συνδέεται» άμεσα με το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ωστόσο αυτό το ειδικό καθεστώς ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στη συνέχεια το όριο ηλικίας πάει στο 65o έτος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από το 2011 οι ειδικές ρυθμίσεις επεκτείνονται σε όλους τους άνδρες που έχουν τρία παιδιά. Μέχρι το τέλος του 2010, με το ευνοϊκό αυτό καθεστώς μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μόνον όσοι άνδρες ήταν χήροι ή διαζευγμένοι και είχαν την επιμέλεια των τέκνων.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής για τους δημοσίους υπαλλήλους με τρία παιδιά:
  • Γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Η θεμελίωση γίνεται με 20ετία και η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Οπως ήδη αναφέρθηκε, οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν μόνον για όσους άντρες ήταν χήροι ή διαζευγμένοι και είχαν την επιμέλεια των τέκνων.
  • Αντρες και γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πέρυσι. Η «έξοδος» γίνεται με 21 έτη ασφάλισης, σε ηλικία 52 ετών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση 20ετίας.
  • Αντρες και γυναίκες που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Η σύνταξη καταβάλλεται με 23 έτη ασφάλισης σε ηλικία 55 ετών. Πρέπει επίσης να τονιστεί πως η θεμελίωση γίνεται με 20 έτη ασφάλισης.
  • Αντρες και γυναίκες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2013. Μπαίνει τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και του 65ου έτους.
Γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε ηλικία 55 ετών με 25 χρόνια υπηρεσίας
www.ethnos.gr

Τι αλλάζει για τους γονείς ανηλίκων

Στο 65ο έτος το όριο ηλικίας για «έξοδο» με 25 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2013

Μέχρι το τέλος του έτους ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων με ανήλικα τέκνα.
Οσοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν εγκαίρως δικαίωμα, θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 το όριο ηλικίας να πηγαίνει στο 65ο έτος για «έξοδο» με 25ετία.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τη συνταξιοδότηση των γονέων ανηλίκων από τον δημόσιο τομέα ισχύουν διαφορετικές «ταχύτητες» ανάλογα με το πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα. Δηλαδή το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε συμπληρώνεται η 25ετία.
Αναλυτικά για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 ισχύουν τα εξής:
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Δεν προβλέπεται ειδικό καθεστώς, με αποτέλεσμα η σύνταξη να καταβάλλεται στα 65.

  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις και απαιτείται η συμπλήρωση του 52ου έτους για τη συνταξιοδότηση με 25ετία.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στο 2011. Βγήκαν κερδισμένοι από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς η ηλικία συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά 13 έτη.
 Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα με 25 χρόνια υπηρεσίας σε ηλικία 52 ετών.
  • Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις αναγνωρίσεις των πλασματικών ετών, καθώς ο στρατός και τα τέκνα λειτουργούν αναδρομικά πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση το 2010.
    Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει απώλεια του ευνοϊκού καθεστώτος συνταξιοδότησης με ένταξη στις γενικές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 διατάξεις.
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν μεταβατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε ηλικία 55 ετών με 25 χρόνια υπηρεσίας.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Ανήκουν στους «τυχερούς» του ασφαλιστικού, καθώς ισχύουν μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.
Η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 55 ετών, δηλαδή ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις με τις μητέρες ανηλίκων. Και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται προσοχή στις αναγνωρίσεις πλασματικών τέκνων
  • Αντρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι χαμένοι, καθώς δεν ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους γονείς ανήλικων τέκνων. Η «έξοδος» γίνεται σε ηλικία 65 ετών με 25 έτη υπηρεσίας.
 www.ethnos.gr

ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΠΑΚΕΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΟ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ

Ένα έξυπνο πακέτο υγείας ατομικό ή οικογενειακό σας προσφέρει η iMed Services A.E σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών,με παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
 1• Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς  στην προνομιακή τιμή των 10 ευρώ

2• ΔΩΡΕΑΝ ετήσιο check-up στο Ιατρικό Περιστερίου και Ιατρικό Ψυχικού 
το οποίο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:






3. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 
4. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 
5. ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΟΝΟ 180 ΕΥΡΩ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Κλείδωσαν» οι περικοπές του εφάπαξ σε 23 Ταμεία, που έδιναν μεγαλύτερο βοήθημα


Μειώνεται το εφάπαξ σε 23 Ταμεία πρόνοιας, που χορηγούσαν μεγαλύτερο βοήθημα σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές. Η αρχή γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου η μείωση φτάνει το 22.67% και θα επηρεάσει και όσους έχουν υποβάλει αίτηση και είναι στην αναμονή για το βοήθημα.
Τον.. δρόμο των περικοπών θα ακολουθήσουν και άλλα 22 Ταμεία, τα οποία αυτή τη στιγμή καταβάλλουν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που εισπράττουν. Η περικοπή σε γενικές γραμμές θα κυμαίνεται από 10% έως 30%, ωστόσο σε ορισμένους φορείς μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 40%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα η απόκλιση ανάμεσα στο εφάπαξ που χορηγείται και στις εισφορές που έχουν εισπραχθεί φτάνει μέχρι και το 83% σε συγκεκριμένους φορείς πρόνοιας. Στο «επίκεντρο» θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα Ταμεία πρόνοιας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των φαρμακευτικών εργασίας, των νομικών, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ, της ΔΕΗ κ.ά.
Στον αντίποδα υπάρχουν 12 φορείς πρόνοιας, που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούν χαμηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα ταμεία των εργαζομένων στα λιπάσματα, του ΟΣΕ, της Εμπορικής, του πυροσβεστικού σώματος, των συμβολαιογράφων κ.ά.

Εισφορά 1% κάθε μήνα στις συντάξεις


Νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις θα υποστούν 800.000 ασφαλισμένοι, στους οποίους έχει καταβληθεί εφάπαξ. Η εισφορά, της οποίας η παρακράτηση έχει δρομολογηθεί, αντιστοιχεί στο 1% της κύριας σύνταξης. Καταλογίζεται χωρίς να ληφθεί υπόψη αν οι υπόχρεοι είχαν καταβάλει ποσά μεγαλύτερα από το βοήθημα

Νέα εισφορά 1% μηνιαίως έρχεται στις κύριες συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν ήδη πάρει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου. Η επιβολή ειδικής εισφοράς έχει κλειδώσει και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, που έχουν πάρει βοήθημα από τα ταμεία πρόνοιας.
 Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να υπάρξει περικοπή μόνο σε όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει (ρύθμιση που θα αφορούσε 23 ταμεία). Ωστόσο, τώρα το μέτρο γενικεύεται και η νέα εισφορά θα επιβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν πάρει εφάπαξ (ακόμα κι αν αυτό ήταν χαμηλότερο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει).
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ανεξάρτητα απασχολουμένων. Η μηνιαία μείωση στις κύριες συντάξεις θα είναι 1% και η εισφορά αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που θα επιβληθούν.
Το σκεπτικό
Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν πως το μέτρο θα ληφθεί για λόγους δικαιοσύνης και όχι τόσο για δημοσιονομικό σκοπό.
Μάλιστα επεσήμαιναν πως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται σημαντικές περικοπές σε όσους θα πάρουν εφάπαξ το επόμενο διάστημα για να διασωθούν τα ταμεία και να μην επηρεάζονται όσοι πήραν αυξημένο βοήθημα τα προηγούμενα χρόνια.

Μαχαίρι και στα δώρα των συνταξιούχων


Την περικοπή των 800 ευρώ μεικτά που λαμβάνουν 400.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ποιες παρεμβάσεις έχουν «κλειδώσει» προκειμένου να επιτευχθεί η περιστολή δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ

Ολο και πιο «βαρύ» γίνεται μέρα με την ημέρα το πακέτο μέτρων της διετίας 2013-2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλήφθηκε πρόταση για κατάργηση και των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) που λαμβάνουν οι 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία υπαλλήλων, αλλά πλέον στο «τραπέζι» έπεσε ανάλογη πρόταση και για τους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 800 ευρώ μεικτά τον χρόνο, εκ των οποίων τα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και άλλα 200 το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξετάζονται πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις λόγω του πολύ μεγάλου όγκου του πακέτου, καθώς πρέπει να εξευρεθούν μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ ώστε να προκύψει καθαρά μείωση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές.
Είναι ενδεικτικό πως μόνο το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προσδιορίσει περικοπές 6 δισ. ευρώ για... καθαρή εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα
Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Περικοπές στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια ακόμα και για την επιβολή εισφοράς στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.

Εφάπαξ -Από 10 έως 40% το ψαλίδι που έρχεται στο βοήθημα


«Μαχαίρι» θα μπει στο εφάπαξ σε 23 συνολικά ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Οι μειώσεις σε γενικές γραμμές θα κυμαίνονται από 10% έως 30%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 40%.
Με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές χορηγούν μεταξύ άλλων τα ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ, των κληρικών, των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εργασιών και των δημοτικών υπαλλήλων.
Στον αντίποδα, μόνο 12 φορείς πρόνοιας χορηγούν χαμηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι.
Η αρχή γίνεται από τον φορέα πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ήδη ανακοινώθηκε μείωση κατά 22,67% στο καταβαλλόμενο βοήθημα.
Μάλιστα η περικοπή αυτή θα πλήξει και τους περίπου 52.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το εφάπαξ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Πέρυσι τον Νοέμβριο είχε περάσει μείωση 20% στο βοήθημα των δημοσίων υπαλλήλων που υπέβαλαν αίτηση μετά τον Ιανουάριο του 2011 (για όσους είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους το 2010 η μείωση ήταν 15%).
Τώρα, με τη νέα περικοπή, οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους μπορεί να φτάσουν και τα 23.000 ευρώ (συνολικά και από τις δύο μειώσεις).
Μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και είναι στην κατηγορία τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
www.ethnos.gr

Οι μειώσεις που έχουν γίνει από πέρυσι τον Αύγουστο


Δεν έχουν τέλος οι περικοπές στις υψηλές συντάξεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει διαδοχικές παρεμβάσεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν όσοι παίρνουν πάνω από 1.700 και άνοιξαν την πόρτα εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί τα εξής μέτρα:
Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 6% για ποσά από 1.700 έως 2.300 ευρώ, 8% για ποσά από 2.300,01 έως 2.900 ευρώ και 10% για ποσά άνω των 2.900 ευρώ.
  • Καθιέρωση πέρσι τον Αύγουστο ειδικής εισφοράς σε ποσά συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά είναι κλιμακούμενη και κυμαίνεται από 3% έως 14% (για το τμήμα της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.400 ευρώ).
  • Θέσπιση ειδικής εισφοράς σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και εισπράττουν πάνω από 1.700 ευρώ. Η εισφορά αυτή κυμαίνεται από 6% έως 10% και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
  • Μείωση από πέρσι τον Νοέμβριο κατά 40% του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1,000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας). Εξαιρούνται ειδικές κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, θύματα τρομοκρατικών ενεργειών κ.ά.
  • Μείωση από πέρσι τον Νοέμβριο κατά 20% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους άνω των 55 ετών και ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
  • Μείωση από φέτος κατά 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Η περικοπή αφορά στο τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και ισχύει για όλα τα ταμεία πλην του ΝΑΤ. Στο ΝΑΤ η μείωση είναι 7% στις συντάξεις χωρίς να υπάρχει πλαφόν.
www.ethnos.gr

Αγώνας να σωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι


Στην εξαίρεση των χαμηλών συντάξεων από τις νέες παρεμβάσεις εστιάζεται το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας. Στο τραπέζι αρχικά είχαν τεθεί ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα που «άγγιζαν» ακόμα και τα κατώτερα όρια, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να μην επηρεαστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Για παράδειγμα, είχε υπάρξει ακόμα και πρόταση για μείωση κατά 30 ευρώ της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία διαμορφώνεται στα 360 ευρώ. Από ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεαζόταν η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες (που παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ με εισοδηματικά κριτήρια).
Επί τάπητος είχε τεθεί ο «διαχωρισμός» των κατώτερων συντάξεων στο προνοιακό και στο ανταποδοτικό τους τμήμα, πρόταση που ωστόσο εκτιμάται πως είναι δύσκολο να υιοθετηθεί. Σε περίπτωση που περνούσε μία τέτοια απόφαση θα έφερνε σημαντικές μειώσεις στα κατώτερα όρια των συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πάντως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι κάτω των 65 ετών θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, καθώς θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
www.ethnos.gr

Εισφορά ακόμα και από τα 700 ευρώ


Επτά μέτρα «φωτιά» για τις συντάξεις περιλαμβάνει το πακέτο του υπουργείου Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση πάνω από 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές ακόμα και στις «μεσαίες» συντάξεις, ενώ η μάχη δίνεται μόνο για τη διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και συντάξεις 700 ευρώ, με τις περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ. Διπλά χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που έχουν πάρει υψηλό εφάπαξ (π.χ. από το Δημόσιο), καθώς προτείνεται η επιβολή μίας ακόμα εισφοράς.

Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, ενώ ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 65ο έτος για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Τέλος μεγάλες περικοπές προτείνονται για όσους παίρνουν δεύτερη σύνταξη, μέτρο που μεταξύ άλλων επηρεάζει γιατρούς, μηχανικούς, πανεπιστημιακούς, δικηγόρους κ.ά.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα κατατεθούν οι κοστολογημένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι οι εξής:
1. Επιβολή νέας εισφοράς στις συντάξεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η νέα αυτή εισφορά θα επιβληθεί σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ και θα είναι κλιμακωτή από 2% έως 15%. Μάλιστα το «μαχαίρι» θα μπαίνει από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερη η απώλεια για τους ασφαλισμένους.

Τρεις προϋποθέσεις για εξαγορά των σπουδών

 «Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η εξαγορά του χρόνου σπουδών. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
 Από τους σημαντικότερους παράγοντες θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι από τον Ιούλιο του 2010 οι αναγνωρίσεις των πλασματικών χρόνων που δίνουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και αποφυγής της επιβάρυνσης από τη μεταβατική εφαρμογή των ρυθμίσεων, αλλά και σημαντικής προσαύξησης του τελικού ποσού της σύνταξης.
Χρήσιμη
Ιδιαίτερη κατηγορία πλασματικών ετών αποτελεί ο χρόνος σπουδών. Βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες ασφαλισμένες, καθώς τους παρέχει ένα επιπλέον αναγνωρίσιμο χρονικό διάστημα μετά από εκείνα των κενών εργασίας και των τέκνων. Επιπλέον είναι σημαντικός και για τους αυτοαπασχολούμενους, αφού είναι και σε αυτή την περίπτωση από τις βασικές επιλογές για εξαγορά.
Ο πλασματικός χρόνος των σπουδών, όπως και οι υπόλοιποι χρόνοι, εξαγοράζεται προς 168 ευρώ περίπου τον μήνα, ενώ, εάν η καταβολή γίνει εφάπαξ, τότε παρέχεται έκπτωση που φτάνει το 15%. Επιπρόσθετα η καταβολή μπορεί να γίνει και με παρακράτηση από τη σύνταξη (σε αυτήν όμως την περίπτωση δεν είναι δυνατή η καταβολή στον υποψήφιο συνταξιούχο προσωρινής σύνταξης).
Για να γίνει η εξαγορά θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
  • Nα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος σπουδών,
  • Nα μην έχει εργαστεί και ασφαλιστεί παράλληλα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ασφαλισμένος που ενδιαφέρεται για την εξαγορά και
  • Nα έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης (3.600 ημέρες ασφάλισης)

Αναγνώριση ενός πτυχίου στον ΟΑΕΕ

 Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξαγορά των σπουδών ισχύουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν πρόσωπα που αποφοίτησαν από ανώτερες ή ανώτατες σχολές της ημεδαπής ή αλλοδαπής και απέκτησαν σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα καθώς και οι απόφοιτοι μέσων τεχνικών σχολών.

Ως χρόνος φοίτησης θεωρείται το χρονικό διάστημα από την εγγραφή έως την ημερομηνία αποφοίτησης που αναγράφεται στο πτυχίο. Κατ' εξαίρεση, για την αναγνώριση χρόνου σπουδών σε ΤΕΙ, αναγνωρίζεται ως χρόνος σπουδών και η εξάμηνη πρακτική άσκηση των σπουδαστών (στις σχολές που απαιτείται), η οποία είναι προαπαιτούμενη για την περάτωση των σπουδών και την απόκτηση πτυχίου.
Ο χρόνος αναγνώρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της σχολής κατά τον χρόνο αποφοίτησης. Για τον υπολογισμό του χρόνου θεωρείται ότι το σπουδαστικό έτος αρχίζει τον Οκτώβριο και λήγει τον Σεπτέμβριο.
Για περισσότερα του ενός πτυχίων ανώτερης ή ανώτατης σχολής (π.χ. ΤΕΙ και ΑΕΙ) αναγνωρίζεται ο χρόνος σπουδών μίας μόνο σχολής με επιλογή του ασφαλισμένου. Ωστόσο δεν δίνεται δυνατότητα αναγνώρισης μέρους του χρόνου σπουδών από κάθε μια σχολή.
Αν κατά τον χρόνο φοίτησης, έχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ή το Δημόσιο, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Για τις μέσες επαγγελματικές σχολές, όπως αναφέρθηκε και στους άλλους φορείς, αναγνωρίζεται ο χρόνος σπουδών που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας.

Πλαφόν και όροι για το εφάπαξ


Εφάπαξ βοήθημα «δύο ταχυτήτων» χορηγεί σε γιατρούς (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες), φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους, κτηνίατρους το πρώην ΤΣΑΥ, που είναι πια τομέας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Το έκτακτο βοήθημα διαφοροποιείται σημαντικά ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, καθώς διαφοροποιούνται αντιστοίχως και οι εισφορές που καταβάλλουν για τον κλάδο πρόνοιας οι ίδιες κατηγορίες εργαζομένων. Και για τους δύο, ωστόσο, τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβαίνουν στον υπολογισμό τα 39.
 Το πλαφόν για τους παλαιούς (όσους πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993), το ανώτερο δηλαδή ποσό που μπορούν να εισπράξουν ως εφάπαξ, είναι 3.371 ευρώ. Οι νέοι έχουν υψηλότερες εισφορές και εφάπαξ. Σε αυτούς το έκτακτο βοήθημα μπορεί να φτάσει -για παράδειγμα- τα 23.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με 39 χρόνια στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία) ή τα 82.000 ευρώ για τους μισθωτούς (με 39 χρόνια και 3.000 μισθό τελευταίας 5ετίας).
Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί δεν έχουν βάσιμους λόγους να φοβούνται ψαλίδι στο εφάπαξ τους, μετά και τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις στα Ταμεία Πρόνοιας, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν πως καταβάλλουν 21,11% υψηλότερες εισφορές σε σχέση με το εφάπαξ που εισπράττουν.

Εισφορά στις συντάξεις και μείωση του εφάπαξ

Κλείδωσε» η επιβολή νέας εισφοράς στους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια αυξημένο εφάπαξ. Η εισφορά θα επιβάλλεται στις συντάξεις και αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για το ύψος της παρακράτησης.

Συγκεκριμένα οι επικρατέστερες προτάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι οι εξής:
  1-Η επιβολή εισφοράς 1% σε όλες τις κύριες συντάξεις ανεξαρτήτως του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 800 ευρώ θα καταβάλλει 8 ευρώ τον μήνα για την οικονομική ενίσχυση του ταμείου πρόνοιας,
  2-Η επιβολή κλιμακούμενης εισφοράς 1% έως 3% στις συντάξεις άνω των 500 ευρώ. Με βάση αυτή την εισήγηση, όσοι παίρνουν λιγότερα χρήματα δεν θα έχουν παρακράτηση.

Συγκεκριμένα, η εισφορά θα διαμορφώνεται ως εξής:
-στο 1% για ποσά από 501 έως 1.000 ευρώ,
-στο 1.5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ,
-στο 2% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ
-και στο 3% για ποσά πάνω από 2.000 ευρώ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Επιστροφή λοιπόν στις επάλξεις από σήμερα και ας ευχηθούμε
να είμαστε όλοι καλά τον χειμώνα που έρχεται...
Για την ώρα... Καλό φθινόπωρο και καλή αρχή!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ