ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των τραπεζικών υπαλλήλων που ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και 31 Δεκεμβρίου 1992

Δύο ταχύτητες για τη 15ετία
Διαφορετικά όρια ισχύουν για άνδρες και γυναίκες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη ασφάλισης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι άνδρες μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών.
Θεμελίωση
Για τις γυναίκες ασφαλισμένες το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.
Μέχρι το τέλος του 2010 οι ασφαλισμένες μπορούσαν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 60 ετών με 15 έτη ασφάλισης. Φέτος το όριο ηλικίας έχει φτάσει το 62ο έτος της ηλικίας.
Η έξοδος στα 58 έτη
Κλειδί για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης είναι η συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ετσι, οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 το όριο ηλικίας αλλά και 35 έτη ασφάλισης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως όσοι προσπαθήσουν να συμπληρώσουν τα αντίστοιχα όρια αναδρομικά το 2011 ή το 2012 μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη. Με τον τρόπο αυτόν θα συμπληρώσουν την 35ετία εφόσον έχουν φθάσει ήδη στο 58ο έτος τους.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 25ΕΤΙΑ

Μεταβατικό καθεστώς για τραπεζοϋπαλλήλους

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των τραπεζικών υπαλλήλων ανάλογα με το έτος πρόσληψης αλλά και το πότε γίνεται η θεμελίωση δικαιώματος. Τη διετία 2011-2012 εφαρμόζονται μεταβατικές ρυθμίσεις για μεγάλες ομάδες τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ από το 2013 θα υπάρξουν νέες ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το προωθούμενο πακέτο μέτρων.
 Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως με το νέο πακέτο μέτρων η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το όριο για πλήρη σύνταξη θα πάει στα 67 και για μειωμένη στα 62, ενώ όσοι θέλουν να βγουν στα 60 θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.
Επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθούν δραματικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από το 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς «εξόδου» των γυναικών με ανήλικα παιδιά, που θα ακολουθήσουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.
Ετσι  μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών:

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τρίτεκνους


Για τους τρίτεκνους -όπως ισχύει και με τις μητέρες ανηλίκων- το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλειδώνει με τη συνδρομή του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.
Ετσι, όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 και έχουν 3 παιδιά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους φορείς χωρίς όριο ηλικίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 δεν αλλάζει ο χρόνος ασφάλισης, τίθεται όμως όριο ηλικίας που ξεκινά από το 52ο έτος και εξελίσσεται μέχρι το 65ο, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως καταργείται τελικώς το εν λόγω δικαίωμα.
Και σε αυτήν την περίπτωση -όπως για τους γονείς ανήλικων τέκνων- δεν επεκτάθηκε πλήρως στους πατέρες 3 τέκνων η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τα αντίστοιχα όρια.
Ετσι, τρίτεκνος πατέρας ασφαλισμένος στους συγκεκριμένους φορείς δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνο στην περίπτωση που είναι ο ίδιος χήρος ή διαζευγμένος και έχει την επιμέλεια των τέκνων με ειδικότερη σχετική δικαστική απόφαση.
 www.ethnos.gr

Με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ οι μητέρες ανηλίκων

Αρκεί η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης -και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας- για τη θεμελίωση δικαιώματος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο νόμος ορίζει ότι μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
 Επομένως μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της.
Επιπροσθέτως δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την αύξηση του ορίου της πλήρους από τα 50.
Τέλος, σημαντική αλλαγή επέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν και οι μητέρες που ανήκουν στα εν λόγω Ταμεία να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά. Ετσι, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον κατά το παρελθόν όχι πλέον με τη συμπλήρωση 25 ετών αλλά με τη συμπλήρωση 18,5 ετών (5.500 ημέρες) συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου.
Μπορούν με τον τρόπο αυτόν να συνταξιοδοτηθούν οι μητέρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές από τα 50 τους, με μειωμένη όμως σύνταξη, σε αντίθεση με την 25ετία όπου η σύνταξη είναι πλήρης.

 Πάντως, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, στα Ειδικά Ταμεία δεν προβλέπεται συνταξιοδότηση πατέρα με ανήλικο τέκνο παρά μόνο εφόσον δικαιωθεί με δικαστική απόφαση. Το δικαίωμα αυτό ο πατέρας μπορεί να το ασκήσει μόνο στην περίπτωση που είναι χήρος.
 www.ethnos.gr

Οι όροι που οδηγούν στην έξοδο γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ

Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων. Οι μητέρες μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις

Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων. Οι μητέρες μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Το τέκνο πρέπει να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
  • Ο έτερος γονέας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή οκτώ έτη πραγματικής ασφάλισης σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης ή/και το Δημόσιο, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα δύο έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον πρέπει να εργάζεται, να μη λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο και να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό του φορέα ότι δεν έχει ασκήσει ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής.

«Κόβονται» 33.000 συντάξεις

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ... ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ» 
Σταματά από αυτόν τον μήνα το ΙΚΑ τη χορήγηση συντάξεων σε όσους δεν προσήλθαν να απογραφούν. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και οι άγαμες θυγατέρες

Δεν θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα η σύνταξη σε 33.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ που δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Αρκεί να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μαϊμού» συντάξεις η ετήσια απώλεια για το ασφαλιστικό σύστημα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά για δεκαετίες πήγαιναν στις τσέπες επιτηδείων, που κατόρθωναν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων.
 Πρέπει να επισημανθεί πως η απογραφή στο ΙΚΑ πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους «φαντάσματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.500 περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου, ενώ ελέγχονται και οι υπόλοιπες 3.500 υποθέσεις.
Μια καταχώρηση της εταιρίας μας που σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στις  κυριακάτικες εφημερίδες. Στην Ευρωπαϊκή Πίστη πιστεύουμε ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να υποκατασταθούν!

ΝΕΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Μόλις παραλάβαμε το βραβείο και το μοιραζόμαστε μαζί σας! Διακριθήκαμε για 2η χρονιά στο θεσμό “True Leaders” που εγκαινίασε πέρυσι ο ICAP, ως μια από τις εταιρίες “True Leaders” για το 2011! Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανάμεσα στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους & στις 10 κορυφαίες εταιρίες του κλάδου μας, έχουμε αυξήσει το προσωπικό μας τη διετία 2010 – 2011 & έχουμε υψηλό Rating Πιστοληπτικής Ικανότητας!

LIFE CARD απο την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

 
Μειώστε τα ασφάλιστρά σας

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της, είναι η πρώτη και η μόνη ασφαλιστική εταιρία που επιβραβεύει τους ασφαλισμένους της επιστρέφοντάς τους ασφάλιστρα, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα δικαίωμα δωρεάν αγορών με την κάρτα Επιστροφής Ασφαλίστρων & Δωρεάν Αγορών LifeCard.

Τα πλεονεκτήματα της LifeCard είναι:
  • Σας παρέχεται δωρεάν με κάθε συμβόλαιό σας στην Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς δεν είναι πιστωτική κάρτα.
  • Σας επιστρέφει ασφάλιστρα σε ετήσια βάση, ανάλογα με το ύψος των αγορών σας.
  • Σας παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιείτε τις αγορές σας σε περισσότερα απο 500 συμβεβλημένα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να έχετε επιστροφή στα ασφάλιστρά σας.
  • Σας παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν αγορών ίσης αξίας με αυτές που έχετε κάνει από τις συμβεβλημένες με τη Lifecard επιχειρήσεις, μέχρι € 6.000 ετησίως σε περίπτωση Νοσοκομειακής Περίθαλψης σας από ατύχημα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ





Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έχουμε ωραία νέα! Επαναπιστοποιηθήκαμε με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008 για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών μας! Έτσι φέτος, μετράμε 10 συνεχή έτη πιστοποίησης!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι διασώζονται από τους αυτοαπασχολούμενους

 Στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Νομικών) η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση της σχετικής 35ετίας. Επομένως θα πρέπει και εδώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 να σπεύσουν όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει να αιτηθούν την εξαγορά πλασματικών χρόνων, ώστε να μπορέσουν να θεμελιώσουν σχετικό δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγουν την απευθείας μετάβαση στο ηλικιακό όριο των 60 ετών με τα 40 έτη ασφάλισης που θα ισχύσει από το 2013 σε περίπτωση κατάργησης της σχετικής μεταβατικής περιόδου. Διασώζονται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τη σχετική 35ετία μέχρι το τέλος του έτους, που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν
  • Oι άντρες στα 60 με ως 37 έτη ασφάλισης ανάλογα το έτος θεμελίωσης
  • Οι γυναίκες στα 59 με 37 έτη ασφάλισης ή και με λιγότερα εάν η θεμελίωση έγινε το 2010 ή το 2011.
Επιπλέον, για τις ασφαλισμένες μητέρες του Ταμείου Νομικών δεν φαίνεται να επέρχονται αλλαγές, καθώς όσες θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν πρόκειται όπως φαίνεται μέχρι στιγμής να θιγούν.
Τέλος η αύξηση ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης θα έχει και εδώ μεγάλη επιβάρυνση για τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίζεις αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη.
www.ethnos.gr

Νέοι όροι για τις μητέρες ανηλίκων

Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα μπαίνει από το 2013. Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μειωμένα όρια ηλικίας ισχύουν για όσες μητέρες ανηλίκων προλάβουν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του έτους δικαίωμα.
Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες μπορέσουν και συμπληρώσουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 5.500 ημέρες ασφάλισης και παράλληλα έχουν ανηλικότητα τέκνου, θα είναι σε θέση να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ειδικές διατάξεις. Ετσι όσες μητέρες ανηλίκων συμπληρώσουν φέτος τις εν λόγω προϋποθέσεις μπορούν να πάρουν στα 60 πλήρη σύνταξη και στα 55 μειωμένη σύνταξη.
Τυχερές είναι οι ασφαλισμένες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, που παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50.
 www.ethnos.gr
Μητέρες ανηλίκων
Ημέρες ασφάλισης
Ετος συμπλήρωσης
Πλήρης
Μειωμένη
5.5
Μέχρι
55
50
31/12/2010
5.5
2011
57
52
5.5
2012
60
55
5.5
2013
65 και 67 με την
προωθούμενη
αύξηση του ορίου
60 και 62 με την
προωθούμενη
αύξηση του ορίου

Δύο προϋποθέσεις για έξοδο με 25ετία σε ΔΕΚΟ - τράπεζες

Με βάση το ειδικό καθεστώς που υπάρχει στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες είναι εφικτή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία. Στην περίπτωση, όμως, αυτή θα πρέπει να συνυπάρχουν και οι δύο προϋποθέσεις για την κατοχύρωση, δηλαδή τόσο το όριο ηλικίας όσο και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.
Η συγκεκριμένη περίπτωση θεμελίωσης αφορά κυρίως γυναίκες και ειδικά τις ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Ετσι οι εν λόγω ασφαλισμένες δικαιούνται εξόδου για το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους τους και της 25ετίας.
Πλήρης σύνταξη
Αντίστοιχα το δικαίωμα για πλήρη θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.
Οσες ασφαλισμένες επομένως έχουν συμπληρώσει όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου της φετινής χρονιά, θα κατοχυρώσουν με τα όρια ηλικίας που ισχύουν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Οι άνδρες ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να αποχωρήσουν με 25ετία στο 65ο έτος, ενώ μειωμένη σύνταξη δίνεται στο 60ό.
Από τη νέα χρονιά όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει την 25ετία, ενδέχεται να ακολουθήσουν τις γενικές ρυθμίσεις που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και μειωμένη στο 62ο.
Εξοδος με 15 έτη σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Κατηγορία
Ετη
Ασφάλισης
Ετος
Συμπλήρωσης
Για πλήρη
σύνταξη
Για μειωμένη
σύνταξη
Ανδρες
25
Μέχρι την 31/12/2010
65
60
25
2011
65
60
25
2012
65
60
25
2013
67 *
62*
Γυναίκες
25
Μέχρι την 31/12/2010
60
55
25
2011
61
56
25
2012
62
57
25
2013
67 *
62 *
* Σε περίπτωση που περάσει η γενική αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία διετία.
 

Οι τυχεροί με την 35ετία

 Οσοι έχουν ασφάλιση μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα εξαλειφθεί και σε αυτήν την περίπτωση το διάστημα προσαρμογής και η δυνατότητα συνταξιοδότησης θα ανέλθει στo 60ό έτος με 40 έτη ασφάλισης. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 στα λεγόμενα ειδικά ταμεία.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους μέχρι τώρα ισχύει η «έξοδος» με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Εκτός κινδύνου είναι όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τα απαιτούμενα 35 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη διάταξη θα διατηρηθεί από το 2013 και μετά για όσους δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.
 www.ethnos.gr
 
Ανδρες - Γυναίκες με 35 έτη ασφάλισης
Κατηγορία
Ετη
ασφάλισης
Ετος
συμπλήρωσης
Για πλήρη σύνταξη
Για μειωμένη σύνταξη
Ανδρες - Γυναίκες
35
Μέχρι την
58
-
31η/12/2010
36
2011
58
-
37
2012
59
-
40
2013
60
-

Ο νέος χάρτης για τα όρια συνταξιοδότησης

 Τελευταία ευκαιρία να «κλειδώσουν» τα όρια συνταξιοδότησης και να αποφύγουν δυσμενείς ανατροπές έχουν οι ασφαλισμένοι, που μέχρι το τέλος του έτους θεμελιώνουν δικαίωμα. Από τη νέα χρονιά -με βάση το προωθούμενο πακέτο μέτρων- θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για την «έξοδο» είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη.
 Στα ασφαλιστικά ταμεία -σε αντίθεση με το Δημόσιο- για τη θεμελίωση απαιτείται η συμπλήρωση τόσο των απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για την 35ετία, καθώς με τη συμπλήρωσή της «κλειδώνει» το όριο ηλικίας που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά (και ο ασφαλισμένος μπορεί να αποχωρήσει όποτε το συμπληρώσει).
Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν και για μητέρες ανηλίκων, καθώς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αρκούν η συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου. Πάντως από το 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων και σε περίπτωση που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα θα ακολουθήσουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά μία διετία και θα πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η αύξηση θα γίνει άμεσα ή μέσα σε μία διετία, οπότε το όριο θα πάει στα 66 (61 για μειωμένη) το 2013 και στα 67 (62 για μειωμένη) το 2014.
Παράλληλα θα αυξηθούν και οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης για την καταβολή σύνταξης σε όλα τα ταμεία. Συγκεκριμένα δεν θα αρκούν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 6.000 ημέρες (αν δεν θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους).
www.ethnos.gr

Τέλος στη μεταβατική περίοδο για το ΙΚΑ

Η αύξηση των ορίων ηλικίας που προβλέπεται στο νέο πακέτο των μέτρων θα είναι ιδιαίτερα επαχθής στη συνταξιοδότηση με 35ετία για όσους ασφαλισμένους δεν θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Να υπενθυμίσουμε ότι για τη θεμελίωση απαιτούνται 35 έτη ασφάλισης με εξαγορά και πλασματικών ετών.

Ετσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται να απειλούνται όσοι μισθωτοί συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν την 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Σημειώνεται πως όσοι συμπλήρωσαν τις εν λόγω προϋποθέσεις το 2011 δικαιούνται σύνταξη στα 58 με 10.800 ημέρες συμπληρωμένες τη στιγμή της αίτησης. Οσοι συμπληρώνουν το 2012 δικαιούνται σύνταξη σε ηλικία 59 ετών με 11.100 ημέρες τη στιγμή της αίτησης.
Σε ισχύ θα παραμείνει επίσης για όσους έχουν συμπληρωμένο τόσο το 60ό έτος της ηλικίας τους όσο και 4.500 ημέρες η διάταξη για «έξοδο» στο 65ο έτος.
Μάλιστα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να πάρουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας πλέον προσμετράται για τη συμπλήρωση των 100 ενσήμων.
Αντίθετα, για όσους δεν συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του έτους τις εν λόγω προϋποθέσεις φαίνεται πως θα υπάρξει επιβάρυνση που θα φτάσει τα 2 έτη, με προσθήκη τόσο στη μειωμένη όσο και στην πλήρη σύνταξη. Ετσι αναμένεται το νέο όριο για τη μειωμένη σύνταξη στο ΙΚΑ να φτάσει το 62ο έτος και για πλήρη το 67ο έτος.
Παράλληλα θα εξακολουθεί να ισχύει και η διάταξη για «έξοδο» με 10.000 ημέρες ασφάλισης με πλήρη σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει τον εν λόγω αριθμό ενσήμων και έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα οι έχοντες κλειδώσει όριο ηλικίας μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 63 με πλήρη σύνταξη εάν η κατοχύρωση έγινε το 2011 και στα 63,5 εάν η κατοχύρωση έγινε το 2012.
Και στην περίπτωση αυτή, η επιβάρυνση που θα επέλθει θα είναι άμεση από την 1η Ιανουαρίου 2013. Δηλαδή αναμένεται να μπει τέλος στη μεταβατική περίοδο που υπήρχε ως το 2015.
 
Ανδρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ
Κατηγορία
Ημέρες ασφάλισης
Ετος
συμπλήρωσης
Πλήρης σύνταξη
Μειωμένη σύνταξη
Ανδρες
4.5
Μέχρι 31/12/2012
65
60
6
Από την 1/1/2013
67
62*
10
Μέχρι την 31/12/2010
62
60
10
2011
63
60
10
2012
63,5
60
10.5
Μέχρι την 31/12/2010
58
10.8
2011
58
11.1
2012
59
* Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις
Κλειδί για τις γυναίκες η συμπλήρωση των ετών ασφάλισης

Πρόστιμα "φωτιά" σε δύο ασφαλιστικές εταιρίες από την ΤτΕ

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της 49/12.9.2012, αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων, με τη μορφή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους ευρώ τριακοσίων σαράντα χιλιάδων (340.000 €), σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.
Το ύψος των προστίμων προσδιορίστηκε αφού συνεκτιμήθηκε ιδίως το είδος και η βαρύτητα των παραβάσεων, η επίπτωσή τους στην εύρυθμη λειτουργία της ασφαλιστικής επιχείρησης και της ασφαλιστικής αγοράς και η ανάγκη πρόληψης παρόμοιων περιστατικών.
Στην ασφαλιστική εταιρεία «IΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL LΙFΕ AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΙΑ AΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ZΩΗΣ», οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για παραβάσεις του ν.δ. 400/1970, της Απόφασης του Υπουργού Εμπορίου υπ’ αριθ. Κ3-4814/2004 (ΦΕΚ Β’ τ. 860) και της Απόφασης υπ’ αριθ. 7/143/30.4.2009 (ΦΕΚ Β’ 922/15-5-2009) της ΕΠ.Ε.Ι.Α. και το πρόστιμο ανέρχεται σε 210.000 ευρώ.
Στην ασφαλιστική εταιρεία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ Α.Α.Ε.», οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για παραβάσεις του ν.δ. 400/1970, της Απόφασης 3/133/18-11-2008 (ΦΕΚ Β’ 2577/19-12-2008) της ΕΠ.Ε.Ι.Α. και του π.δ. 237/1986.» και το πρόστιμο ανέρχεται σε 130.000 ευρώ.
www.asfalisinet.gr

Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ανακοινώνει ότι, με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου του ν. 4087/2012 (ΦΕΚ. 196 /τ.Α΄/ 16-10-2012) «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – Παράταση διάρκειας του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, να προχωρήσουν στην τακτοποίηση αυτών, με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:
Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού κατά τις διατάξεις της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν.3943/2011, με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής. Το ποσό της μηνιαίας καταβολής θα αντιστοιχεί:
1) σε ποσοστό 1,25% της κατά τα ανωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου τριμήνου 2012 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των διατάξεων, ως προς την υπαγωγή των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2012 μικρότερο των 5.000,00 ευρώ, το ποσό της μηνιαίας καταβολής ορίζεται στο 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις σύνταξης

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα τεθούν σε λειτουργία από 15 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη συμπλήρωση και υποβολή μέσω Διαδικτύου της αίτησης για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας) και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.
Ετσι, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για χορήγηση σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό). Επίσης θα μπορεί να παρακολουθεί και να αντλεί πληροφορίες για την πορεία εξέλιξης της αίτησης συνταξιοδότησης ή προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωση αυτής.
Με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΚΑ ωφελούνται οι ασφαλισμένοι και οι υπηρεσίες συντάξεων γιατί:

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών που προβλέπονται για κάθε κατηγορία. Σε πολλές περιπτώσεις η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνατότητα συνταξιοδότησης του εργαζομένου, κλειδώνει όμως το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση μέχρι την πλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Ετσι, ο εργαζόμενος μπορεί σε μετέπειτα χρόνο να κάνει χρήση του υπό αίρεση δικαιώματός του.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

Τελευταία ευκαιρία για γονείς ανηλίκων

Τέλος εποχής έρχεται για τους γονείς ανήλικων τέκνων στον δημόσιο τομέα, καθώς από το 2013 καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση. Οι μόνοι που αναμένεται να διασωθούν είναι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους.
 Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως όσοι δεν προλάβουν να «κλειδώσουν» δικαίωμα απειλούνται με έξοδο στα 67 έτη. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι γονείς ανήλικων τέκνων δεν θα αποφύγουν την αύξηση κατά μία διετία των γενικών ορίων συνταξιοδότησης.
Οι ρυθμίσεις
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που ισχύουν είναι οι εξής:
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 55ο έτος για «έξοδο» με 25ετία.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Είναι αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και η «έξοδος» με 25ετία γίνεται σε ηλικία 65 ετών.
  • Γυναίκες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Ειδικότερα το 2011 το όριο συνταξιοδότησης πήγε στο 52ο έτος και φέτος φτάνει το 55ο έτος.
  • Αντρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Είναι οι «τυχεροί» του ασφαλιστικού, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας. Ετσι για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα πέρυσι, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στα 52 έτη, ενώ φέτος πάει στα 55 έτη.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΓΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ DEAL- Γεγονός ο «γάμος» Εθνικής - Eurobank

Ο «γάμος» της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι πλέον γεγονός. Η πρώτη εξαγοράζει τη δεύτερη και έτσι δημιουργείται μία τράπεζα - γίγας για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα.
Η ΕΤΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. «Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα», σημειώνει.
Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι «Ομιλος ΕΤΕ».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ακόμη τα εξής:
Η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - Δύο τρόποι υπολογισμού για την κύρια

 Σύνθετο είναι το «παζλ» για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ανοίγουν την πόρτα εξόδου δικαιούνται κύρια σύνταξη, επικουρική, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.

Οσον αφορά την κύρια σύνταξη, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με διαφορετικό τρόπο υπολογίζονται τα έτη ασφάλισης που έχουν διανυθεί μέχρι το τέλος του 2007 και με άλλο τρόπο όσα χρόνια συμπληρώνονται μετά το 2008. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%.
Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ, η οποία κατά μέσον όρο φτάνει τα 200 ευρώ. Τα μερίσματα χορηγούνται από το Μετοχικό Ταμείο και μετά τις περικοπές κατά μέσον όρο διαμορφώνονται στα 152 ευρώ.
Τέλος, διπλή είναι η μείωση στο καταβαλλόμενο εφάπαξ, με τις απώλειες να φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ. Ειδικότερα, το βοήθημα μειώθηκε πέρυσι κατά 20% και τώρα θα υπάρξει και νέα περικοπή κατά 22,67%.
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει  έναν οδηγό για τις παροχές, τις συντάξεις - εφάπαξ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Στους εργαζομένους στο Δημόσιο ισχύουν δύο βασικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης. Ο πρώτος αφορά εκείνους που όλος ο ασφαλιστικός τους βίος διανύθηκε στο Δημόσιο αλλά και συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων που παρόλο ότι άλλαξαν φορέα έχουν κι αυτοί την ίδια αντιμετώπιση.
Ο δεύτερος τρόπος αφορά όσους πριν από την ένταξή τους στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου είχαν ασφαλιστεί σε άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα, είτε μισθωτών είτε ελεύθερων επαγγελματιών, και πρόκειται για την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.

Το ψαλίδι στο εφάπαξ φτάνει τις 23.000 ευρώ

Διπλό είναι το «κούρεμα» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, με το Ταμείο Πρόνοιας να είναι σε οικονομικό αδιέξοδο. Η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την καταβολή περίπου 550 με 600 βοηθημάτων κάθε μήνα.
Πέρυσι το καταβαλλόμενο βοήθημα μειώθηκε κατά 20%, ενώ τώρα θα υπάρξει και νέα περικοπή κατά 22,67%. Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη δύο παράγοντες: τα χρόνια ασφάλισης και ο μισθός. Ειδικότερα:
  • Χρόνος ασφάλισης είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος σαν μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές.
  • Μισθός ασφάλισης. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ταμείου δια του αριθμού 70.
Σημειώνεται πως το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:
  • Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
  • Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται δια 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
  • Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.
Oπως ήδη αναφέρθηκε το ποσό που προκύπτει μειώνεται κατά 20% (από πέρσι τον Νοέμβριο) και τώρα υπάρχει και νέα μείωση κατά 22,67%. Συνολικά η απώλεια για τους δημοσίους υπαλλήλους -και από τις δύο περικοπές- μπορεί να φτάσει έως και τα 23.000 ευρώ.

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-152 ευρώ κατά μέσον όρο το μέρισμα


Πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα

Μέρισμα από το ΜΤΠΥ μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι των Υπουργείων και της Βουλής, το διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων. Από τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ μετέχουν μόνο όσοι με ειδικές διατάξεις έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΜΤΜΥ.
Για να θεμελιώσει ο μέτοχος του Ταμείου δικαίωμα για μέρισμα πρέπει:
1 να απομακρυνθεί από την υπηρεσία, να έχει 20 χρόνια συνολικής συμμετοχής στην ασφάλιση του Ταμείου και να δικαιωθεί σύνταξης ή
2 να απολυθεί από την υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας ή κατάργησης της θέσης και να έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής στο ΜΤΠΥ ή
3 να δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία και να έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής ή
4 να δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, που οφείλεται στην υπηρεσία και να συμπληρώσει με εξαγορά 15ετή συμμετοχή, ανεξάρτητα από τον χρόνο συμμετοχής που έχει στο Ταμείο ή
5 να είναι έγγαμη γυναίκα ή χήρα ή διαζευγμένη με ανήλικα παιδιά, να έχει κατά την ημέρα εξόδου από την υπηρεσία 15ετή συμμετοχή και να εξαγοράζει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την 20ετία.

Οι περικοπές στις επικουρικές

Επικουρικές συντάξεις που φθάνουν κατά μέσον όρο τα 200 ευρώ (με 35ετία) χορηγεί το ΤΕΑΔΥ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εκτός από τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς. Οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ταμείο ψαλιδίστηκαν πρόσφατα με την ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ (κλιμακωτά 3-10% από 1/9/2011 για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ) αλλά και την οριζόντια περικοπή που επιβλήθηκε χωρίς πλαφόν από 1/1/2012: 10% για συντάξεις έως 250 ευρώ (η σύνταξη μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ), 15% για ποσά από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ (η σύνταξη μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ) και 20% για ποσά από 300,01 ευρώ και πάνω (η σύνταξη μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ). Για τις μειώσεις του 2012 λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ