ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Με καθυστέρηση οι συντάξεις του Ιανουαρίου - Τι αλλάζει

 Καθυστέρηση λίγων ημερών ενδέχεται να υπάρξει στην καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα καταβολής των συντάξεων αλλάζει.
Με το νέο σύστημα, που θα αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών και θα εντοπιστούν εγκαίρως οι συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων από κάθε πηγή, ώστε να επιβληθούν και οι νέες μειώσεις που κυμαίνονται από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί κατά πάσα πιθανότητα για την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου ή στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τότε θα ισχύσει για συντάξεις Φεβρουαρίου
 www.newsit.gr

Όλα όσα αλλάζουν στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

- Δε θίγονται όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 31/12/2012
- Το ίδιο ισχύει και για τους νέους ασφαλισμένους και γονείς παιδιών που δε μπορούν να εργαστούν
- Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 37 χρόνια δουλειάς, ποιοι με 35 και ποιοι με 15ετία
- Στα 67 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης απο 1/1/2013
- ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Το νέο ασφαλιστικό μπαίνει στη ζωή μας από την πρώτη μέρα του 2013 και σαν... δώρο μας φέρει δυο επιπλέον χρόνια δουλειάς! Από την 1 Ιανουαρίου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά δυο χρόνια, στα 67 χρόνια.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις... Από την αύξηση των ορίων ηλικίας δε θίγονται οι ασφαλισμένοι που

- έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31-12-2012
- οι νέοι ασφαλισμένοι και 
- μητέρες ή χήροι πατέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.

Αυτά ορίζει η ερμηνευτική εγκύκλιος του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει ως 31-12-2012 και τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το αντίστοιχο όριο ηλικίας -όπου αυτό προβλέπεται- που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του.
Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θίγεται, και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει την ασφάλιση, υποχρεωτική ή προαιρετική, χωρίς να «παρασύρεται» από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Στην περίπτωση των ανηλίκων παιδιών, η προϋπόθεση της ανηλικότητας εξετάζεται κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου, ενώ δεν εξετάζεται κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:

Την ερχόμενη Δευτέρα η τελευταία μέρα για την απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου λήγει οριστικά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού.

Για την απογραφή είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει επίσης, ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.
 ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
 1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

2. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

3. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
www.newsit.gr

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

Μειώσεις από 5% έως 20% έρχονται από την 1η Ιανουαρίου σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Όλα όσα αλλάζουν στις συντάξεις από το 2013 με το νέο μνημόνιο.

Το νέο μαχαίρι στις συντάξεις από 1.000€ αφορά όλες τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) που καταβάλλονται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο και προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.

Από 1η Ιανουαρίου λοιπόν, όπως προβλέπει η εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι συντάξεις
- από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000,01 ευρώ.
- από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού.
Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1.425,01 ευρώ.
- από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού.
Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
- από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού.
Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ....


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ: Η πρώτη ασφάλεια… αγάπης!


Ο Ασφαλιστικός Γονέας είναι μια πρωτοποριακή ασφάλιση που προσφέρει χωρίς κόστος τα καθημερινά ψώνια στην οικογένειά σας, στην περίπτωση που εσείς ως φυσικός γονέας δεν θα μπορείτε να εκπληρώσετε αυτή την αποστολή, εξαιτίας νοσηλείας ή απώλειας ζωής σας από ατύχημα.

Έτσι, με τις αγορές που κάνετε εσείς ή/και η οικογένειά σας από συμβεβλημένες με την Ευρωπαϊκή Πίστη επιχειρήσεις, διασφαλίζετε ότι σε περίπτωση απώλειας ζωής σας από ατύχημα η οικογένειά σας εξασφαλίζει για ένα έτος τις καθημερινές της αγορές και σε περίπτωση νοσηλείας σας από ατύχημα η οικογένειά σας εξασφαλίζει τις αγορές που αντιστοιχούν στις ημέρες νοσηλείας σας. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανώτατο όριο κάλυψης διαμορφώνεται στα € 1.500 μηνιαίως ή στα € 18.000 τον χρόνο.

Επιπρόσθετα, εάν είστε ή εάν γίνετε στο μέλλον ασφαλιζόμενος μας σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, θα σας επιστρέφουμε τα ασφάλιστρα  μέχρι και στο 90% αυτών, ανάλογα με το ύψος των αγορών σας.
Ο Ασφαλιστικός Γονέας προσφέρεται μόνο και αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Πίστη και είναι πράξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική κοινωνία.

Αποκτήστε και εσείς, χωρίς κόστος, τον Ασφαλιστικό Γονέα...
Πληροφορίες Μαίρη Βασιλείου(Ασφαλιστικός Σύμβουλος)

Περικοπές έως 20% στις συντάξεις

«Μαχαίρι» από 5% έως 20% μπαίνει από τη νέα χρονιά στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον καταργούνται τα δώρα στους συνταξιούχους, μέτρο που αφορά τόσο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης (όπου φέτος δίνονται συνολικά 800 ευρώ) όσο και τα επικουρικά (όπου καταβαλλόταν μέχρι τώρα κανονικά η 13η και 14η σύνταξη). Οσον αφορά στις περικοπές στις συντάξεις προβλέπονται τα εξής:
  • Από 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μείωση στο σύνολο του ποσού κατά 5%. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ θα έχει απώλεια 70 ευρώ.
  • Από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μείωση κατά 10% και το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ. Σε περίπτωση συνταξιούχου που εισπράττει 1.800 ευρώ η απώλεια θα είναι 180 ευρώ.
  • Από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ μείωση κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Για παράδειγμα ασφαλισμένος που έχει άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 2.200 ευρώ θα δει το ποσό να περικόπτεται κατά 15%. Δηλαδή θα χάσει 330 ευρώ και θα περιοριστεί στα 1.870 ευρώ.
  • Από 3.000,01 ευρώ και άνω μείωση 20%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2.550,01 ευρώ. Ενας συνταξιούχος που παίρνει τώρα 3.300 ευρώ (κύρια και επικουρική) από τη νέα χρονιά θα περιοριστεί στα 2.640 ευρώ. Παράλληλα, με τον τελευταίο νόμο αλλάζουν οι προϋποθέσεις καταβολής συντάξεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας από το 2013

Ετος μεγάλων αλλαγών στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα είναι το 2013, καθώς πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών.

Οσοι θέλουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας, ενώ από τις ανατροπές δεν διασώζονται ούτε οι μητέρες ανηλίκων. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν προλαβαίνουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν από δύο έως και πέντε επιπλέον έτη για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Υπολογίζεται πως την επόμενη διετία 100.000 άτομα θα «εγκλωβιστούν» στην αγορά εργασίας από την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Στον αντίποδα εκτός κινδύνου είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις. Αναλυτικά οι αλλαγές στα όρια ηλικίας - για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012- είναι οι ακόλουθες:
  • Αυξάνεται τουλάχιστον κατά μία διετία το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Η «έξοδος» από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα γίνεται σε ηλικία 67 ετών. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τις ελάχιστες ημέρες ασφάλισης, που παραμένουν στις 4.500 (δηλαδή 15 έτη). Για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά δύο έτη (δηλαδή πάνε από τα 65 στα 67). Ωστόσο, σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνει ακόμα και τα πέντε έτη.
Για παράδειγμα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες εργασίας φέτος παίρνει πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 57. Ωστόσο, αν δεν έχει φέτος αυτές τις προϋποθέσεις θα δει το όριο ηλικίας τη νέα χρονιά να πηγαίνει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Ποιες ασφαλισμένες διασώζονται στο «παρά πέντε»

Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων τέκνων -που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992- το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης 25ετίας.

Σημειώνεται ότι για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή. Δηλαδή εκδίδεται η συνταξιοδοτική απόφαση με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, στην οποία ορίζεται ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας.
Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως για τα έτη μέχρι και το τέλος του 2012:
-H θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 η ασφαλισμένη έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο (25 έτη) έχοντας ανήλικο παιδί και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας.
-H κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 η ασφαλισμένη έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο (25 έτη) έχοντας ανήλικο παιδί χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας).
Φέτος το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 55ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 53ο έτος για μειωμένη. Τυχερές είναι όσες μητέρες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 50 ετών.


Από το 2013 στα 67 οι μητέρες ανηλίκων

Σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα τέκνα «φέρνει» η νέα χρονιά, καθώς μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η «έξοδος» θα γίνεται σε ηλικία 67 ετών για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τα νέα αυξημένα όρια ισχύουν τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στο 62ο έτος. Ουσιαστικά από τη νέα χρονιά πέφτουν οι τίτλοι του τέλους στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων ανήλικων τέκνων.
Τυχερές είναι όσες μητέρες ανηλίκων προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου.
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες δεν επηρεάζονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή με το ισχύον καθεστώς.
Σημειώνεται πως για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου, ακόμα και αν τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει το όριο ηλικίας.
Με τον τρόπο αυτό οι μητέρες «κλειδώνουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν μόλις πιάσουν το όριο ηλικίας.
Οσον αφορά στους άντρες με ανήλικα τέκνα κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο τη διετία 2011 - 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν σε ηλικία 52 ή 55 ετών ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.

Αντιθέτως στα ασφαλιστικά ταμεία οι άντρες μπορούν να βγουν ταχύτερα στη σύνταξη, μόνο αν είναι χήροι. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, ώστε να αποφύγουν τη νέα χρονιά τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης.
ΙΚΑ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ- Εως 5 χρόνια αύξηση για τα 3.600 βαρέα ένσημα

Από δύο έως και πέντε έτη αυξάνεται τη νέα χρονιά το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν 4.500 ημέρες, εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Χαμένοι από τις αλλαγές είναι όσοι ασφαλισμένοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
1 Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σημειώνεται πως οι 1.000 ημέρες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το όριο ηλικίας αυξάνεται από τη νέα χρονιά κατά 5 έτη για όσες ασφαλισμένες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Στα 62 έτη
Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2013 σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 62 ετών (από τα 57 έτη που είναι φέτος).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξης με το όριο ηλικίας που διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 4.500 ημερών ασφάλισης.
Από τις ημέρες αυτές τουλάχιστον 3.600 πρέπει να έχουν συμπληρωθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εξ αυτών τουλάχιστον 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

  • Ασφαλισμένη που έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2010 συνταξιοδοτείται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας.
  • Aσφαλισμένη που συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης από το 2013 και μετά συνταξιοδοτείται με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
2 Αντρες που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά.
Από αυτές οι τουλάχιστον 1.000 ημέρες πρέπει να συμπληρωθούν την τελευταία 13ετία από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η «έξοδος» φέτος γίνεται σε ηλικία 60 ετών. Για όσους ασφαλισμένους δεν θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους η ηλικία συνταξιοδότησης διαμορφώνεται το 2013 στο 62ο έτος.
 www.ethnos.gr

Ανατροπές για τα βαρέα - ανθυγιεινά

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά από τα δύο έτη και σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε έτη.
Οι ανατροπές αφορούν όσους ασφαλισμένους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οσοι εργαζόμενοι στα βαρέα πρόλαβαν να «κλειδώσουν» συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 είναι εκτός κινδύνου και δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή για τη θεμελίωση, καθώς ισχύουν διαφορετικές «ταχύτητες». Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (π.χ. 10.500 ημέρες), ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται να έχει συμπληρωθεί και το όριο ηλικίας.
Σταδιακά
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για όσους συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης (εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα) η αύξηση των ορίων ηλικίας συνεχίζεται μέχρι το 2015. Δηλαδή έρχεται μία τριετία ανατροπών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ώστε σταδιακά να καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στο 62ο έτος και μειωμένη στο 60ό.
Ο νέος γύρων αλλαγών στα όρια συνταξιοδότησης αγγίζει και τους εργαζομένους σε οικοδομικές εργασίας, που θα «επιβαρυνθούν» με μία διετία. Δεν διασώζονται ούτε οι εργαζόμενοι σε μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να δουλέψουν επιπλέον δύο έτη από τη νέα χρονιά (αν δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα).
 www.ethnos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ