ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ποια Επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία ενοποιούνται, ποια εξαιρούνται

Ανακοινώθηκαν  από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση οι ασφαλιστικοί φορείς επικουρικής ασφάλισης οι οποίοι εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή εξαιρούνται.
Μέσα στο πλαίσιο ενός δικαιότερου, πιο εξορθολογισμένου και αποτελεσματικότερου ασφαλιστικού συστήματος, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε, νωρίτερα και από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια που είχαν τεθεί, στην δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
Η δημιουργία του νέου ταμείου, έχει στόχο την απλοποίηση του πολύπλοκου και κατακερματισμένου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, την εφαρμογή ενιαίων ομογενοποιημένων κανόνων για το σύνολο των ασφαλισμένων και την εξάλειψη δημιουργίας ελλειμμάτων με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, προς διασφάλιση και όφελος των νέων ασφαλισμένων κυρίως, όμως, των επόμενων γενεών.
Στο νέο ταμείο που λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών και συνεπώς στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι τους καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

ΙΚΑ- Αναστολή συντάξεων

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους και επιδοματούχους ΙΚΑ ότι, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναστέλλονται οι συντάξεις στις εξής περιπτώσεις:
Α. Για όσους δε διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δε θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Απριλίου στις 29/3/2013. Οι συντάξεις αυτές θα επαναχορηγούνται, μετά την υποβολή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους, με την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:
• Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.
• Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)
Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.
Διευκρινίζεται ότι για τους συνταξιούχους κατοίκους εξωτερικού η ενημέρωση για την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνει μέσω των πρεσβειών και οι σχετικές διαδικασίες θα καθοριστούν λεπτομερώς με νεώτερες οδηγίες.
Β. Για όσους δε διαθέτουν είτε ΑΜΚΑ είτε ΑΦΜ προκειμένου να μη γίνει διακοπή της σύνταξής τους μηνός Μαΐου, που θα καταβληθεί στις 29/4/2013, θα πρέπει να προσκομίσουν τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό εφορίας – βεβαίωση ΑΜΚΑ) στα υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους από την Τρίτη 26/3/2013 μέχρι και την Τρίτη 9/4/2013.
Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός της οριζόμενης προθεσμίας, θα ανασταλεί η σύνταξη και θα επαναχορηγηθεί με την υποβολή τους στα αρμόδια υποκαταστήματα.
 asfalisinet.gr

Μειωμένη στα 50 με 5.500 ένσημα ΙΚΑ

Δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη στα 50 έχουν οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την ψήφιση του νόμου 3863/2010.

Ετσι, για να «κλειδώσουν» οι ασφαλισμένες το εν λόγω δικαίωμα θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 να είχαν ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: να συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης και να είχαν ανήλικο τέκνο (θεωρείται ανήλικο μέχρι την ημέρα των 18ων γενεθλίων του).

Για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών λαμβάνονται υπ' όψιν τόσο οι πραγματικές ημέρες εργασίας όσο και κάποιες επιδοτούμενες. Οι ημέρες πραγματικής ασφάλισης μπορούν να έχουν διανυθεί σε οποιονδήποτε φορέα, είναι όμως απαραίτητο κατά την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης απονέμων και τελευταίος φορέας να είναι το ΙΚΑ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, εκτός από τον χρόνο πραγματικής ασφάλισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών και χρόνος επιδοτούμενος. Για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιηθούν ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας, επιδοτούμενης ασθένειας και κύησης και λοχείας.
Οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ πρέπει να γνωρίζουν πως:

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Με τη συμπλήρωση 35ετίας άνδρες και γυναίκες «κλειδώνουν» συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς τη διετία 2011-2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά, χωρίς αυτό να αλλάζει το όριο ηλικίας.
Ετσι όσοι ασφαλισμένοι συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αποχωρούν στα 60 και δεν επηρεάζονται από τις όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας.
Το 2011 κλειδώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία αλλά η έξοδος γίνεται στα 60 με 36 έτη ασφάλισης.
Το 2012 επίσης θεμελιώνεται δικαίωμα με 35ετία, αλλά σύνταξη καταβάλλεται με 37 έτη στα 60. Στις περιπτώσεις αυτές για τη θεμελίωση μπορεί ο ασφαλισμένος να εξαγοράσει από 4 έως 5 πλασματικά έτη του Ν. 3865/2010. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως η σύνταξη που χορηγείται σε όλες τις περιπτώσεις είναι πλήρης σύνταξη αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας τη στιγμή της αίτησης.
www.ethnos.gr

Κλειδί στο ΙΚΑ οι 4.500 ημέρες ασφάλισης

Για τους άνδρες η δυνατότητα αφορά τη μειωμένη σύνταξη

Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη μπορούν να ανοίξουν στα 60 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από το ΙΚΑ και συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:
Aνδρες. Προβλέπεται πρόωρη «έξοδος» με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών. Η δυνατότητα αυτή ανάλογα με τη διάταξη παρέχεται είτε με 4.500 είτε με 10.000 ημέρες ασφάλισης.
Η διαφοροποίηση είναι στο ποσοστό της μείωσης, αφού στην πρώτη περίπτωση -των 4.500 ημερών- το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη είναι το 65ο έτος και το «πέναλτι» φτάνει το 30%. Στη δεύτερη περίπτωση -των 10.000 ημερών- το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος, με αποτέλεσμα η μείωση να είναι από 12% έως 21%.
Γυναίκες. Για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που καλύπτονται από το ΙΚΑ ισχύει ό,τι και στην περίπτωση των ανδρών. Η θεμελίωση γίνεται με συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας και τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης.
Οσες γυναίκες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 είχαν συμπληρώσει τόσο 4.500 ημέρες ασφάλισης όσο και το 55ο έτος της ηλικίας τους θεμελίωσαν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 60ού τους έτους με πλήρη σύνταξη.
Οσες συμπλήρωσαν το 55 ο έτος της ηλικίας τους μετά το 2011 έχασαν το 60ό έτος για την πλήρη σύνταξη και πλέον θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 63ο ή το 67ο έτος της ηλικίας.
Επίσης όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2010 αλλά όχι 4.500 ημέρες ασφάλισης έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα για έξοδο σε πλήρη σύνταξη, όμως δεν μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών για τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης. Ετσι θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης μόνο με αυτασφάλιση ή πραγματική ασφάλιση, χωρίς δηλαδή πλασματικούς χρόνους.
 www.ethnos.gr

Χάθηκαν τέσσερις επικουρικές μέσα σε μία τριετία


Πέντε παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, με μεγάλους χαμένους όσους καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ. Από τις περικοπές υπολογίζεται πως οι ασφαλισμένοι έχουν χάσει μέχρι τώρα έως και τέσσερις επικουρικές συντάξεις.
Αναλυτικά οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί είναι οι εξής:
  • Μείωση 3% έως 10% στο ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της σύνταξης.
  • Μείωση 30% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ. Στο ΤΑΥΤΕΚΩ η περικοπή είναι 15%.
  • Μείωση 10% έως 20% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ.
  • Μείωση 5% έως 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ (από 1ης Ιανουαρίου). Είναι η πρώτη περικοπή που λαμβάνει υπόψη το σύνολο της σύνταξης που καταβάλλεται ανεξάρτητα αν προέρχεται από ταμείο κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου (σημειώνεται πως ανάλογη ρύθμιση έχει υπάρξει και στα ταμεία κύριας ασφάλισης) .
Ενδεικτικό των απωλειών είναι το εξής παράδειγμα: Συνταξιούχος έχει επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 450 ευρώ. Αρχικά το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 5%, δηλαδή περιορίστηκε στα 427, 5ευρώ.
Στη συνέχεια το τμήμα του ποσού άνω των 150 ευρώ μειώθηκε κατά 30% (απώλεια 83,25 ευρώ). Το ποσό που υπερβαίνει τα 200 ευρώ μειώθηκε για μία ακόμα φορά πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 900 ευρώ θα υποστεί μία ακόμα περικοπή στο άθροισμα των δύο συντάξεων.
Η μείωση θα αφορά στο συνολικό ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης και θα είναι 5%.
Τέλος ο συγκεκριμένος συνταξιούχος χάνει φέτος άλλα 900 ευρώ από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
www.ethnos.gr

Εως και 35% οι μειώσεις συντάξεων

Μειώσεις συντάξεων, που μπορεί να κυμαίνονται από 10% έως 35%, έρχονται και στα επικουρικά ταμεία, που τελικά εξαιρούνται από την ενοποίηση και διατηρούν την αυτονομία τους.
Με βάση τη νομοθεσία, οι συγκεκριμένοι φορείς «μετατρέπονται» σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας προβλέπεται πως μόνο τέσσερα Ταμεία εξαιρούνται από τη «μεταφορά» τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Πρόκειται για τα επικουρικά ταμεία του προσωπικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), των υπαλλήλων εμπορίου τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ) και του προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).
Τα συγκεκριμένα Ταμεία κατέθεσαν αναλογιστικές μελέτες στο υπουργείο Εργασίας για να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους και να εξαιρεθούν από την υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Μάλιστα στις μελέτες αυτές γίνεται αναφορά και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να μην προκύψουν οικονομικά προβλήματα στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται τα εξής:
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εμπορίου Τροφίμων. Η πρόταση προβλέπει μείωση 27% των επικουρικών συντάξεων, που κατά μέσο όρο θα περιοριστούν από τα 300 στα 220 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία ο φορέας καλύπτει 26.000 ασφαλισμένους και 4.000 συνταξιούχους.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Το ανώτατο πλαφόν των συντάξεων θα περιοριστεί κατά 35% και θα πέσει από τα 800 στα 520 ευρώ.
Ωστόσο, αυτό εκτιμάται πως θα επηρεάσει σε έναν βαθμό και τις υπόλοιπες συντάξεις (χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα στοιχεία). Ο φορέας καλύπτει 12.000 ασφαλισμένους και 4.000 συνταξιούχους.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εταιρειών Πετρελαιοειδών. Η μείωση σταδιακά θα φτάσει το 10%, με αποτέλεσμα η μέση σύνταξη να πέσει από τα 420 στα 378 ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό, το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής θα εφαρμοστεί τα πρώτα δύο χρόνια. Ο φορέας καλύπτει 4.000 ασφαλισμένους και 3.720 συνταξιούχους.
www.ethnos.gr

Οι τρεις φορείς που τελικά δεν εξαιρούνται

 Τον δρόμο για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) παίρνουν με βάση την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τρεις από τους επτά φορείς που είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν. Συγκεκριμένα «μετακομίζουν» στον ενιαίο φορέα:
  • Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.
  • Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ) και
  • Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία ορισμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν εξαίρεση από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ και να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μετά από σχετική αξιολόγηση και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Τα τρία ταμεία που αναφέρθηκαν είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν ωστόσο -όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο- εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Σημειώνεται πως στον ενιαίο φορέα έχουν ήδη «μεταφερθεί»:
  • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
  • Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
  • Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».
  • Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
  • Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η δημιουργία του νέου ταμείου έχει στόχο την απλοποίηση του πολύπλοκου και κατακερματισμένου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, την εφαρμογή ενιαίων ομογενοποιημένων κανόνων για το σύνολο των ασφαλισμένων και την εξάλειψη δημιουργίας ελλειμμάτων με απώτερο σκοπό τη βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, προς διασφάλιση και όφελος των νέων ασφαλισμένων κυρίως, όμως, των επόμενων γενεών».
www.ethnos.gr

Νέο «κούρεμα» από τις ενοποιήσεις Ταμείων

Νέος γύρος ανατροπών -με μειώσεις συντάξεων ακόμα και ανά τρίμηνο- έρχεται στα επικουρικά ταμεία, όπου χθες ανακοινώθηκε και επίσημα η ενοποίηση.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ταμείο «γίγαντας» για 2.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1.6 εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ τέσσερα μόνο ταμεία εξαιρούνται και διατηρούν την αυτονομία τους.

Ωστόσο, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα όπου υπάρχουν ελλείμματα να κόβονται και οι συντάξεις. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως τα ελλείμματα θα οδηγήσουν σε πρώτη φάση σε περικοπές 10% των συντάξεων στο ενιαίο επικουρικό, ενώ περικοπές από 10% έως και 35% θα υπάρξουν και στους φορείς που εξαιρέθηκαν από την ενοποίηση.
Σημειώνεται πως ο «έλεγχος» των επικουρικών ταμείων θα μπορεί να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο.
Επομένως το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα γίνει τον Ιούνιο, ωστόσο με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει «μαύρη τρύπα» 200 εκατομμυρίων ευρώ.
«Πιλότος»
«Πιλότος» για τις όποιες παρεμβάσεις αναμένεται να είναι το καθεστώς που ισχύει ήδη στο Δημόσιο με τις επικουρικές συντάξεις να μην ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού. Στα υπόλοιπα επικουρικά σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να φτάνει έως και το 40% και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ κατά μέσο όρο είναι από 26% έως 30%.

Ο δεύτερος γύρος των παρεμβάσεων θα γίνει το 2015, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
  • Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα, όπου πηγαίνουν οι εισφορές του. Αυτό ισχύει για όλες τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2001, οπότε και υπήρξε μηχανογράφηση
  • Η σύνταξη για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό καθεστώς. Για τα χρονιά μετά το 2015 θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι κοινός για όλους.
  • Ειδικότερα από 1η Ιανουαρίου 2015 το ποσό της σύνταξης δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από διάφορους παράγοντας. Ενας από αυτούς είναι το αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει ή μετά επιθυμεί να «μεταβιβάζεται» στους κληρονόμους. Στη δεύτερη περίπτωση θα παίρνει χαμηλότερη σύνταξη
 www.ethnos.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ