ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ -Εκπτωση έως 50% για την εξαγορά στο ΙΚΑ

Από 166 ευρώ μέχρι 475 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία.

Η εισφορά που καταβάλλεται για τον κάθε μήνα που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και το 2014 έχουν έκπτωση 30%, ενώ αν το δικαίωμα κλειδώνει μετά το 2015 η έκπτωση είναι 50%. Η καταβολή του ποσού γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.
Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο ΙΚΑ.
Το αντίτιμο
Το αντίστοιχο ποσό που θα κληθεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει για αναγνώριση εισφορών στο ΕΤΕΑΜ φθάνει το 6% των αποδοχών και υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον κύριο φορέα.
 Η εξαγορά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για θεμελίωση το 2011, τα 5 έτη το 2012, τα 6 έτη το 2013 και τα 7 έτη από φέτος.

Για όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος 2010 αναδρομικά (και μόνο γι' αυτούς) ο Στρατός εξαγοράζεται με τα ισχύοντα ως τότε. Επομένως θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος και η αίτηση εξαγοράς να είχε υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2013.
Προσοχή, καθώς όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης.
Ενδεικτικά δημοσιεύεται το εξής παράδειγμα: Ασφαλισμένος στο τέλος του 2011 έχει συμπληρώσει 9.190 ημέρες ασφάλισης. Εχει δύο τέκνα και δύο έτη στρατιωτικής θητείας. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει ως 4 πλασματικά έτη. Αν όμως χρησιμοποιήσει τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, θα μπορεί να ωφεληθεί από (24 μήνες x 30 ημέρες =) 720 ημέρες και σε συνδυασμό με τις (24 μήνες x 25 ημέρες =) 600 ημέρες από τα τέκνα θα συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης. Ετσι θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Χρήσιμες παρατηρήσεις
  • Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε συμφέρουσα επιλογή όταν με τον χρόνο αυτόν θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να αξιοποιήσει άλλες κατηγορίες πλασματικών.
  • Οταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης και μόνο χρειάζεται προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορη. Ασύμφορη είναι η αναγνώριση, κατά κανόνα, για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
Προϋπόθεση οι 3.600 μέρες στον ΟΑΕΕ
Η συμπλήρωση τουλάχιστον 3.600 ημερών ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εξαγορά του στρατού, ώστε να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για την εξαγορά θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ίσο με εκείνο που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης με έκπτωση 30% για θεμελίωση από το 2011 έως και το 2014 και 50% για θεμελίωση μετά το 2015.
Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην κατηγορία με την οποία ασφαλίζεται. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
  • Ελεύθερος επαγγελματίας που βρίσκεται στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει θα πληρώσει περίπου 280 ευρώ.
  • Ελεύθερος επαγγελματίες στη 12η ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώσει για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωρίσει περίπου 460 ευρώ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στον ΟΑΕΕ και το κατά πόσον αποτελεί συμφέρουσα επιλογή είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κατηγορίας. Σε γενικές γραμμές συμφέρει η διερεύνηση των επιλογών και η πρότερη κάλυψη των πλασματικών ετών με άλλες κατηγορίες χρόνου.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στην ΠΟ9 κατηγορίας έχει συμπληρώσει 33 έτη το 2011. Είναι σήμερα 59 ετών και έχει 28 μήνες στρατιωτική θητεία.
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξαγοράσει τον χρόνο το στρατού κι έτσι να συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης το 2011. Με τον τρόπο αυτό μόλις κλείσει το 60ό έτος θα πάρει πλήρη σύνταξη με 36 έτη ασφάλισης. Το κόστος θα είναι περίπου 275 ευρώ για κάθε μήνα.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ