ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα εξόδου στο Δημόσιο

Ποιοι υπάλληλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις για να βγουν στη σύνταξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πλασματικά έτη

Περισσότεροι από 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αξιοποιήσουν ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας για να βγουν στη σύνταξη. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για όσους «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από το 2013 και μετά πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης)
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 έχουν μικρότερη περικοπή στην περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά λιγότερα περιθώρια αναγνώρισης πλασματικών ετών.Αντιθέτως από το 2011 και μετά αυξάνεται το ποσοστό της περικοπής, αλλά υπάρχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στα πλασματικά έτη.
 Στο Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:
1. Ποσοστό μείωσης στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Το «πέναλτι» εξαρτάται από το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και διαμορφώνεται:
• Στο 4,5% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους «κλειδώνουν» δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
• Στο 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας (ή αλλιώς 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται) για όσους «κλειδώνουν» δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης η μείωση αφορά στον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί στον δημόσιο τομέα. Το ποσό του ΙΚΑ ή των άλλων Ταμείων καταβάλλεται κανονικά, αφού ο χρόνος έναρξης της καταβολής είναι μετά το 55ο έτος της ηλικίας.
2. Πλασματικά έτη ασφάλισης. Προσοχή χρειάζεται για την εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα για θεμελίωση μέχρι το 2010 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ο στρατός και ο χρόνος των τέκνων σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον έχει διανυθεί 15ετή δημόσια υπηρεσία. Οι υπόλοιποι πλασματικοί χρόνοι που αναφέρονται σε διάφορους νόμους χρησιμοποιούνται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης.
Για όσους θεμελιώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 αναγνωρίζονται μεταξύ άλλων ο στρατός, οι σπουδές, τα τέκνα, οι εκπαιδευτικές άδειες κ.ά. (αναφέρονται στον ν. 3865/2010). Η εξαγορά των χρόνων κοστίζει 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών και η εξόφληση γίνεται με παρακράτηση από τη σύνταξη ή με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 10%.
Οι πατέρες ανηλίκων δεν πρέπει να βιαστούν, καθώς η εξαγορά στρατού και τέκνων μπορεί να τους οδηγήσει σε θεμελίωση το 2010 και απώλεια του ευεργετικού καθεστώτος. Επομένως πρέπει πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενο (η εξαγορά συμφέρει αν οδηγεί σε θεμελίωση τη διετία 2011-2012).
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, από τα οποία μέχρι πέντε είναι τα χρόνια για τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και άλλα δύο έτη για το τρίτο).
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ