ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Νέες ρυθμίσεις-ανάσα για τις οφειλές σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ

Μόλις το 11% των οφειλετών έχει ρυθμίσει τα χρέη του προς τα Ταμεία

Μόνο ο ένας στους εννιά οφειλέτες -δηλαδή 75.000 άτομα- έχει προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Τα Ταμεία καθιερώνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους οφείλουν έως και 10.000 ευρώ, ωστόσο απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά και δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.
Χθες για το θέμα υπήρξε εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που καθιστά ευκολότερη την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων οφείλουν ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σε ανάλογες παρεμβάσεις έχει προχωρήσει και το ΙΚΑ για να «προσελκύσει» τους οφειλέτες.
Πάντως, παρά την πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, η προσέλευση των οφειλετών στα Ταμεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
Στο ΙΚΑ έχουν συνολικά μπει στη ρύθμιση 35.000 οφειλέτες σε σύνολο 300.000. Ωστόσο εκτιμάται πως ένα τμήμα αυτών των χρημάτων δεν μπορεί να εισπραχθεί, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, έχουν κλείσει κ.ά.
Στον ΟΑΕΕ έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση 40.000 οφειλέτες, όταν συνολικά χρωστάνε 370.000 ελεύθεροι επιχειρηματίες (πρόκειται για ενεργές επιχειρήσεις και δεν υπολογίζονται όσες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους).
Στην καταγραφή της πορείας της ρύθμισης οφειλών έχει προχωρήσει το ΙΚΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για τα στοιχεία αυτά ενημερώνονται και τα κλιμάκια των δανειστών. Από τα στοιχεία προκύπτει πως στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 48 δόσεις έχουν υπαχθεί 23.307 άτομα. Στην «Πάγια ρύθμιση» μέχρι τις 17 Ιανουαρίου είχαν μπει 12.974 οφειλέτες. Οπως τονίζει στο «Εθνος – Συντάξεις» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου, «εντείνουμε τις προσπάθειες για να εισπράξουμε τις οφειλές και θα εφαρμόσουμε όλες τις απαιτούμενες δράσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Θα προχωρήσουμε σε ανελέητο κυνηγητό της ανασφάλιστης εργασίας και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους χρωστάνε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί».

Ανατροπές στο εφάπαξ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 15% ΕΩΣ 20%

Με νέα δεδομένα θα υπολογίζεται το εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας. Η υπουργική απόφαση βρίσκεται ένα βήμα πριν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Αναμένεται η τελική συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να πάρει την τελική μορφή της. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων, ώστε να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα κυμαίνεται γύρω στα 24.000 ευρώ.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ στα ταμεία πρόνοιας, με τροποποιητική υπουργική απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων δέκα ημερών. Σε αυτήν τη φάση μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην τετρασέλιδη υπουργική απόφαση, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό υπάρχουν διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Η προωθούμενη ρύθμιση επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων (δηλαδή να είναι περίπου 15% με 20%).
Εκτιμάται πως με τις αλλαγές κατά μέσο όρο το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης έχει «παγώσει» η καταβολή του βοηθήματος.
http://www.ethnos.gr/

Διαβατήριο πλασματικά έτη και αυτασφάλιση

Εξι ασφαλιστικές διατάξεις καθιστούν εφικτή την «έξοδο» στη σύνταξη σε 250.000 ασφαλισμένους που δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Οι διατάξεις αυτές απευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη, υποαπασχολούμενους, δημοσίους υπαλλήλους που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και ασφαλισμένους που λόγω κρίσης δυσκολεύονται να εξαγοράσουν πλασματικά έτη.
Αναλυτικά οι έξι διατάξεις που καθιστούν ευκολότερη την «έξοδο» στη σύνταξη είναι οι εξής:
1 Αυτασφάλιση για να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα ένσημα. Η λύση αυτή επιλέγεται από ανέργους που είναι ένα βήμα πριν από την «έξοδο» στη σύνταξη. Ετσι συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου, καταβάλλοντας ωστόσο υψηλό τίμημα.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτόν, οι ασφαλισμένοι καλύπτουν μόνοι τους τις εισφορές τους για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ γίνεται προαιρετική ασφάλιση εφόσον έχουν συμπληρωθεί 3.000 ημέρες συνολικά.
Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν μελλοντικά τη σύνταξή τους. Το κόστος της αυτασφάλισης είναι 20% επί των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλλε ο εργαζόμενος πριν από την απόλυσή του.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε από το ΙΚΑ η έκδοση των εγκυκλίων που αφορούν στη συνέχιση της ασφάλισης των εργαζομένων που συμμετέχουν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και επιθυμούν να παραμείνουν ασφαλισμένοι μέχρι πληρώσεως των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
 H πλειονότητα των ασφαλισμένων αυτών ανήκουν στα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ με τον νόμο 3655/2008 (ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΟΑΠ - ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Αγροτικής Τράπεζας κ.λπ.).
Συγκεκριμένα συμμετέχουν:
  • Ασφαλισμένοι που συμμετέχουν από 14.11.2013 και εφεξής σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία προβλέπουν την κάλυψη των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης
  • Ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί πριν από τις 14.11.2013, σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ανεξαρτήτως εάν αυτά προέβλεπαν την κάλυψη των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης, και που είτε έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στην προαιρετική είτε υποβάλουν το αίτημα μέχρι την 31.1.2014
  • Ασφαλισμένοι, εκτός προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης ή υποβάλουν το αίτημα μέχρι την 31.1.2014.
Οι ασφαλισμένοι της περίπτωσης αυτής πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι μέχρι την 31.1.2014 εφάπαξ το υπολειπόμενο ποσό εισφορών που αναλογεί στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους
Να σημειωθεί πως όσοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου και δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτημα για προαιρετική θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014.

Τέσσερα κλειδιά για τη διαδοχική ασφάλιση

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση 2 εκατομμυρίων εργαζομένων που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Με τον όρο διαδοχική ασφάλιση εννοούμε περιπτώσεις που ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί κατά συνέχεια (διαδοχικά) σε περισσότερους από έναν φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι:
1. Οι σχετικές διατάξεις της διαδοχικής εφαρμόζονται μόνο μεταξύ ομοειδών φορέων. Μεταξύ ταμείων κύριας ασφάλισης συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μεταξύ επικουρικών, μεταξύ ταμείων πρόνοιας. Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές μεταξύ ταμείου κύριας ασφάλισης με επικουρικό ταμείο ή μεταξύ επικουρικού και ταμείου πρόνοιας κ.λπ.
2. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο (κύρια σύνταξη), οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται μόνο για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983.
Για τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 προσληφθέντες συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για αναγνώριση του χρόνου με εξαγορά.
3. Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική για τον ασφαλισμένο. Στις περισσότερες, βέβαια, περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς μόνο με την αθροιστική χρήση του χρόνου μπορεί να εξασφαλίσει τη θεμελίωση και την ενεργοποίηση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μπορεί να αξιοποιήσει ξεχωριστά τον χρόνο ασφάλισης σε κάθε Ταμείο. Αυτό συμβαίνει όταν με τους χρόνους αυτούς ιδωμένους χωριστά θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα από το κάθε Ταμείο.
Δηλαδή στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος δικαιούται σύνταξη μόνο με τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε κάθε φορέα ξεχωριστά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τους φορείς αυτούς αυτοτελώς λαμβάνοντας 2 συντάξεις χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τη διαδοχική.
4. Ο χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλιση δεν υπολογίζεται για θεμελίωση όταν: έχουν επιστραφεί οι ασφαλιστικές εισφορές, έχει χορηγηθεί για τον συγκεκριμένο χρόνο εφάπαξ παροχή, υπάρχει παράλληλη ασφάλιση οπότε υπολογίζεται ο χρόνος μόνο του ενός ταμείου, έχει χορηγηθεί σύνταξη για τον χρόνο αυτόν η οποία εξακολουθεί να καταβάλλεται ή δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Δέκα ρυθμίσεις για σύνταξη-εξπρές

Σύνταξη ακόμα και με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι, αξιοποιώντας μια σειρά διατάξεων της νομοθεσίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν «ανάσα» και σε ασφαλισμένους που λόγω της ανεργίας δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να αποχωρήσουν με 25ετία ή με 35ετία.
Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 τέθηκαν σε ισχύ αυξημένα όρια συνταξιοδότησης. Σημειώνεται πως για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το δικαίωμα «κλειδώνει» με την ταυτόχρονη ύπαρξη των ετών ασφάλισης και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας.
Εξαίρεση αποτελούν οι μητέρες ανηλίκων, καθώς δεν χρειάζεται να έχουν το όριο ηλικίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Αρκεί η συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια η ασφαλισμένη μπορεί να παραμείνει στην εργασία και να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Αναλυτικά οι διατάξεις που επιτρέπουν την «έξοδο» με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης είναι οι εξής:
1 Ανδρες με 15 έτη ή με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο Δημόσιο, στα ταμεία ΔΕΚΟ- τραπεζών, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Σε περίπτωση που συμπλήρωσαν το 65ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 βγαίνουν στη σύνταξη, ενώ από το 2013 το όριο ηλικίας πήγε στο 67ο έτος. Σε όσα Ταμεία προβλέπεται μειωμένη σύνταξη (π.χ. ΙΚΑ) μέχρι το τέλος του 2012 η έξοδος γινόταν στα 60, ενώ από το 2013 και μετά στα 62.
2 Γυναίκες με 15 έτη ασφάλισης ή με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Μέχρι το τέλος του 2010 έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος για να μπορέσουν να πάρουν πλήρη σύνταξη. Το 2011 το όριο πήγε στα 61, το 2012 στα 62 και από το 2013 και μετά στα 67. Στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στα 55 το 2010, στα 56 το 2011, στα 57 το 2012 και στα 62 το 2013.
3 Γυναίκες με 4.500 ημέρες στον ΟΑΕΕ. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και επομένως ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις με τους άνδρες. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 συμπλήρωσαν το 65ο έτος θεμελίωσαν δικαίωμα, ενώ από πέρσι το όριο ηλικίας πήγε στα 67.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Εξόφληση χρεών σε 100 δόσεις

Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες από τους 750.000 συνολικά οφειλέτες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ δίνει το Υπουργείο Εργασίας με τρεις αλλαγές στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το άρθρο 12 (παρ. 2) του νόμου φέρνει σημαντικές αλλαγές για όσους δεν ήταν συνεπείς στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αν είχαν νέες μη ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή το Δημόσιο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Η σχετική διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή σε ρύθμιση με ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα διαγράφεται από τον νόμο! 

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση χρεών με καλύτερους όρους


Ειδικότερα, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα γίνεται πλέον η ένταξη στη ρύθμιση των 12 ή περισσότερων δόσεων για όλους όσοι χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Η ρητή αυτή υποχρέωση είχε προβλεφθεί στον νόμο 4152/13 ως βασική προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31/12/2012 χρεών προς τα Ταμεία και πλέον παύει να υφίσταται, καθώς η σχετική διάταξη διαγράφηκε από τον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας (ν.4225/14).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στις 31/12/2012 μπορούν πλέον να πάρουν το «εισιτήριο» της ρύθμισης ακόμη και αν έχουν δημιουργήσει νέα χρέη, ανεξαρτήτως ποσού, προς το Δημόσιο ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1/1/2013 και μετά.

Η σημαντική αυτή αλλαγή ανοίγει τον δρόμο σε δεκάδες χιλιάδες από τους 750.000 συνολικά οφειλέτες των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών με πολύ καλύτερους όρους.

Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης με ληξιπρόθεσμη οφειλή 60.000 ευρώ ως τις 31/12/2012 και με νέα μη ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 15.000 ευρώ (σε Δημόσιο ή ταμεία) μετά την 1/1/2013, δεν μπορούσε να ρυθμίσει τις 60.000 ευρώ, γιατί δεν ήταν ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος από το 2013 και μετά.

Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη διαγραφή της επίμαχης διάταξης από τον νόμο 4152/13, θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 41 δόσεις.

«Εισιτήριο» διαφυγής από κατασχέσεις

Στην πράξη, ακόμη και οι οφειλέτες των 200.000 και 300.000 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία προοπτική ρύθμισης και απειλούνταν με κατασχέσεις, μπορούν να πάρουν «ελευθέρας» για να υπαχθούν σε ρύθμιση χρεών με δόσεις που τελειώνουν την 1η Ιουλίου 2017.

Με το «εισιτήριο» της ρύθμισης γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ενώ παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης για όσους έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο των αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, αναστέλλεται και η άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι τρεις αλλαγές που επέρχονται στις ρυθμίσεις χρεών είναι:

1. Υπαγωγή στη ρύθμιση των πολλών δόσεων χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

2. Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ θα αρκεί η δήλωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους του οφειλέτη. Μέχρι τώρα η ένταξη σε ρύθμιση με δήλωση αδυναμίας πληρωμής αφορούσε όσους χρωστούσαν μέχρι 5.000 ευρώ. Έτσι και σύμφωνα με τη νέα αναδιατυπωμένη από το άρθρο 12 του νόμου 4225/14 διάταξη της υποπαραγράφου ΙΑ1 και ΙΑ2 του νόμου 4152/13, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ. 

3. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εξετάζεται από το ΙΚΑ να δοθεί η δυνατότητα για ρύθμιση 100 δόσεων και σε φυσικά πρόσωπα που χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ. Σήμερα το όριο για τις δόσεις με ελάχιστο ποσό 50 ευρώ το μήνα ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ. Εκείνο που εξετάζεται είναι να αυξηθεί το όριο των δόσεων ως τις 100 και για τις οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, από τη στιγμή που αντιμετωπίζονται ως προς τη διαδικασία υπαγωγής τους σε ρύθμιση όπως οι οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς τα ταμεία δεν θα ελέγχουν πλέον αν υπάρχει η αδυναμία πληρωμής εκ μέρους του οφειλέτη για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ. 
http://www.inewsgr.com

Νέα ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία -Τι αλλάζει

Το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες από τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία για τακτοποίηση χρεών δίνει νέα ρύθμιση. Πλέον, δίχως φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση, με 12 ή περισσότερες δόσεις όσοι χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
Η συγκεκριμένη ρητή υποχρέωση προβλεπόταν στο νόμο 4152/13 ως βασική προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων έως τα τέλη του 2012 χρεών στα Ταμεία. Πλέον παύει να υφίσταται, καθώς η διάταξη διαγράφηκε από το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής».
Ετσι πλέον, όσοι έχουν οφειλές απέναντι στα Ταμεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31/12/2012, μπορούν να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης, ακόμη κι αν έχουν δημιουργήσει νέα χρέη- ανεξαρτήτως ποσού- προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Εως τώρα οι περισσότεροι από τους 750.000 συνολικά οφειλέτες σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ δεν μπορούσαν να μπουν σε ρύθμιση αν είχαν νέες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που πλέον δεν ισχύει καθώς η σχετική διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή σε ρύθμιση με ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα διαγράφεται από το νόμο.
Ετσι για παράδειγμα ένας οφειλέτης με ληξιπρόθεσμη οφειλή 60.000 ευρώ ως τις 31/12/2012 και με νέα μη ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 15.000 ευρώ (σε Δημόσιο ή Ταμεία) μετά την 1/1/2013, δεν μπορούσε να ρυθμίσει τις 60.000 ευρώ, γιατί δεν ήταν ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος από το 2013 και μετά. Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη διαγραφή της επίμαχης διάταξης από το νόμο 4152/13, θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε 41 δόσεις.
Με το «εισιτήριο» της ρύθμισης γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ενώ παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης για όσους έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο των αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», αναστέλλεται και η άσκηση ποινικής δίωξης.
Οι τρεις αλλαγές που επέρχονται στις ρυθμίσεις χρεών είναι:
1. Υπαγωγή στη ρύθμιση των πολλών δόσεων χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
2. Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ θα αρκεί η δήλωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους του οφειλέτη.
3. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εξετάζεται από το ΙΚΑ να δοθεί η δυνατότητα για ρύθμιση 100 δόσεων και σε φυσικά πρόσωπα που χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ