ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη με 20ετία

Δώδεκα ασφαλιστικές διατάξεις ανοίγουν τον δρόμο για τη σύνταξη σε χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν μέχρι 20 έτη ασφάλισης.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα «εξόδου» ακόμα και σε ασφαλισμένους που λόγω της κρίσης δεν συμπληρώνουν μεγάλο αριθμό ενσήμων και αναζητούν τρόπο για να βγουν στη σύνταξη.
Η βασική ρύθμιση -που ισχύει σε όλα τα Ταμεία- δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης), αλλά με αυξημένα όρια ηλικίας.
Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2012 απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά το όριο ηλικίας πάει στο 67ο έτος.
Ωστόσο, μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για να βγουν στη σύνταξη ακόμα και πριν από το 60ό έτος.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για μητέρες ανηλίκων, τρίτεκνες αλλά και εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
Οι διατάξεις που μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι εργαζόμενοι έχουν μέχρι 20 έτη ασφάλισης είναι οι εξής:
Συνταξιοδότηση ανδρών ασφαλισμένων με 15ετία και το γενικό όριο ηλικίας. Πρόκειται για ενιαία ρύθμιση που ισχύει στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι το τέλος του 2012 το δικαίωμα κλείδωνε στα 65, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67.

Σημειώνεται πως στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη στα 60, αν η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2012 ή στα 62 αν κλείδωσε το δικαίωμα μετά το 2013.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης είναι να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την αίτηση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και (σύμφωνα με τελευταίο έγγραφο του ΙΚΑ) και από επιδοτούμενη ανεργία.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ -Εκπτωση έως 50% για την εξαγορά στο ΙΚΑ

Από 166 ευρώ μέχρι 475 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία.

Η εισφορά που καταβάλλεται για τον κάθε μήνα που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και το 2014 έχουν έκπτωση 30%, ενώ αν το δικαίωμα κλειδώνει μετά το 2015 η έκπτωση είναι 50%. Η καταβολή του ποσού γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται.
Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο ΙΚΑ.
Το αντίτιμο
Το αντίστοιχο ποσό που θα κληθεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει για αναγνώριση εισφορών στο ΕΤΕΑΜ φθάνει το 6% των αποδοχών και υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον κύριο φορέα.
 Η εξαγορά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για θεμελίωση το 2011, τα 5 έτη το 2012, τα 6 έτη το 2013 και τα 7 έτη από φέτος.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Από τα πιο φλέγοντα θέματα στις σχέσεις του πολίτη με τους ασφαλιστικούς φορείς, αποτελούσε και αποτελεί η προσωρινή σύνταξη των υποψηφίων συνταξιούχων και το με ποιους όρους και προϋποθέσεις απονέμεται.
Πλέον η προσωρινή σύνταξη από τον ΟΑΕΕ απονέμεται στους ασφαλισμένους που τη δικαιούνται, ακόμα και αν απαιτείται αναγνώριση χρόνων για θεμελίωση ή ακόμα και αν διακόπτουν το ασκούμενο επάγγελμα και υποβάλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μεταγενέστερα της υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

1.Χορήγηση προσωρινής σύνταξης μετά την αναγνώριση χρόνων για θεμελίωση

Συνταξιοδότηση με χρόνο ΟΑΕΕ

Μετά την έκδοση της πράξης αναγνώρισης, εφόσον δεν είναι δυνατή η απονομή οριστικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών (από την έκδοση της πράξης αναγνώρισης), θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους εντός της από το νόμο οριζόμενης προθεσμίας των 45 ημερών από την αναγνώριση. 

Συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση

Μετά την έκδοση της πράξης αναγνώρισης, εφόσον δεν είναι δυνατή η απονομή οριστικής σύνταξης σε διάστημα έξι μηνών (από την έκδοση της πράξης αναγνώρισης), θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους εντός της από το νόμο οριζόμενης προθεσμίας των 75 ημερών από την αναγνώριση.

Οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές ή οποιαδήποτε άλλη αιτία

Προσωρινή σύνταξη δεν απονέμεται, εάν κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος οφείλεται -συμπεριλαμβανομένης και της οφειλής από αναγνώριση χρόνων- ποσό μεγαλύτερο του 30πλασίου του κατωτάτου ορίου συντάξεων γήρατος του ΟΑΕΕ, με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.
Όπου, λοιπόν, με το συνυπολογισμό του οφειλόμενου από αναγνώριση ποσού, προκύπτει ποσό συνολικής οφειλής μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, το αίτημα προσωρινής σύνταξης θα απορρίπτεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 Ν. 3996/2011. Ενδεχόμενη καταβολή μέρους της οφειλής μετά το αίτημα συνταξιοδότησης, έτσι ώστε αυτή να περιοριστεί σε ποσό ίσο ή μικρότερο του προβλεπόμενου ορίου, δεν οδηγεί σε απονομή προσωρινής σύνταξης, διότι το ανώτερο όριο οφειλής εξετάζεται κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.
Ενδεχόμενη πλήρης εξόφληση των εισφορών από αναγνώριση -ακόμα και μετά το αίτημα συνταξιοδότησης- επιτρέπει την απονομή προσωρινής σύνταξης, διότι δεν υφίσταται άλλη οφειλή που να υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο.

Έρχονται μειώσεις των καθαρών ποσών των συντάξεων

Μείωση των καθαρών ποσών των συντάξεων - που βάζουν στην τσέπη τους οι δικαιούχοι - από 2,8% έως και 7,5% (το οποίο μεταφράζεται σε μείωση από 27 έως και 200 ευρώ το μήνα) φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, το οποίο θα εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους κατά πάσα πιθανότητα από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, με το νέο σύστημα, ο φόρος δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως γινόταν έως σήμερα, αφού το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου.
Στο συνολικό ποσό θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη να ανεβαίνει σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση - μέσω των μηνιαίων κρατήσεων φόρου - να αυξηθεί σημαντικά.
http://newpost.gr/

ΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις-ποσό
  • Οι συνταξιούχοι γήρατος ή θανάτου που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους (για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας).
  • Τα ετήσια οικονομικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν αθροιστικά οι συνταξιούχοι (συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ατομικό φορολογητέο εισόδημα, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα) επανακαθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
  • Τα χορηγούμενα ποσά Ε.Κ.Α.Σ., όπως προσδιορίζονται με την Υπουργική Απόφαση, κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος του ποσού της καταβληθείσας σύνταξης.
  Δικαιολογητικά
  • Αίτηση (έντυπη)
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας προηγούμενου οικονομικού έτους.
  Σημείωση: Το Ε.Κ.Α.Σ., εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ηλικίας και εισοδήματος των συνταξιούχων, καταβάλλεται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, με δυνατότητα πενταετούς αναδρομικότητας (Εγκύκλιος: 55/2002)

ΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται:


  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:

    1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
    4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
    5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
    6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
    7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
    8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
    9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).
  • Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).
  • Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

  Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

   Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθένειας.

  Ποσό
   Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

ΙΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  • Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου και έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος δικαιούνται το επίδομα μόνο εφόσον είναιτυφλοί ή εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους με αναπηρία και με την προϋπόθεση ότι χορηγείται ποσό σύνταξης με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης και όχι τον προνομιακό υπολογισμό των 10500 ημερών.
  Ποσό
  • Αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου (χωρίς προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκάστοτε ισχύον 20πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Στους συνταξιούχους που παίρνουν δύο συντάξεις από το ΙΚΑ το Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας χορηγείται μόνο στη σύνταξη εκείνη που το ποσό της είναι μεγαλύτερο
http://www.ika.gr/

ΙΚΑ-ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ (Κ.ΑΝ.)

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με στόχο την ταχύτερη απονομή της σύνταξης υλοποίησε τα παρακάτω έργα:
Δημιούργησε και εγκατέστησε υψηλού επιπέδου λογισμικό σε τρία Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που απονέμουν σύνταξη, με στόχο την ταχεία επέκταση του σε όλα τα αντίστοιχα Υποκαταστήματα της Ελλάδας.
Ανέπτυξε και εγκατέστησα Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο, στο οποίο καταγράφεται η πορεία της συνταξιοδοτικής υπόθεσης, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης. Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο τυποποιεί πλήρως τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και τη διαφάνεια των αρμοδίων υπηρεσιών.
 Εγκατέστησε ένα νέο σύστημα διαχείρισης - επεξεργασίας ασφαλιστικών στοιχείων, με on-line σύνδεση με το Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ). Το σύστημα αυτό λειτουργεί ήδη στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων Αθηνών.
Ίδρυσε τη νέα υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (Κ.ΑΝ.) , με αντικείμενο την καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης των ασφαλισμένων του Ιδρύματος κατά την προ συνταξιοδοτική περίοδο. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ήδη, από 7/5/2007, στη διεύθυνση Πατησίων 5 & Πλ.Ομονοίας 9 - Αθήνα (Ομόνοια)για τους κατοίκους των νομών Αττικής & Κορινθίας.
Ανάλογες υπηρεσίες θα επεκταθούν σταδιακά στην περιφέρεια, για την εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων.


Τι είναι το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (Κ.ΑΝ.) 
   Το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (Κ.ΑΝ.) , είναι η νέα υπηρεσία του Ιδρύματος, που λειτουργεί από 7 Μαΐου 2007 και έχει ως αντικείμενο εργασιών την καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης των ασφαλισμένων του Ιδρύματος κατά την προ συνταξιοδοτική περίοδο (δηλ. πριν τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση), ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη απονομή της σύνταξης, όταν υποβληθεί το συνταξιοδοτικό αίτημα.

 Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση στο (Κ.ΑΝ.) 
Αίτηση καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης μπορούν να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι που:
  1. Θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και προτίθενται να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη γήρατος τα επόμενα δύο χρόνια.
  2. Έχουν αποκλειστική ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 
  3. Κατοικούν στους νομούς Αττικής και Κορινθίας.

ΙΚΑ-Παράταση καταβολής για ένα εξάμηνο των συντάξεων αναπηρίας

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους του λόγω αναπηρίας, που έχουν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και των οποίων το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληξε ή πρόκειται να λήξει έως 28/02/2014, ότι κατ' εφαρμογή του άρθρου 16 του Ν.4224/2013 (ο οποίος παρατείνει τη διάταξη του άρθρου 66 του Ν. 4144/2013), θα καταβάλλεται η σχετική σύνταξη για ένα εξάμηνο εφόσον εκκρεμεί εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α., χωρίς να απαιτείται καμιά ενέργεια από μέρους τους.

Η καταβολή των σχετικών συντάξεων θα είναι μηνιαία, θα παρατείνεται δε αυτοδίκαια για έξι μήνες από τη λήξη τους. Εάν ο συνταξιούχος εξεταστεί νωρίτερα από το εξάμηνο, η παράταση θα λήγει αυτόματα.

Η σχετική διάταξη εφαρμόζεται και για όσους συνταξιούχους είχαν τύχει της προηγούμενης εξάμηνης παράτασης και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.

Η πρώτη καταβολή σύνταξης θα γίνει στις 27/02/2014 και θα δοθούν αναδρομικά οι συντάξεις από τη λήξη τους έως και τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2014.

Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης των συντάξεων λόγω αναπηρίας, εξακολουθεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
http://www.ika.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ