ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ασφαλιστικό βιογραφικό αποκτά κάθε εργαζόμενος

«Ασφαλιστικό βιογραφικό» αποκτούν όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα που θα μπορούν από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από τον Ιούνιο μπαίνει τέλος στη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, ενώ με το νέο σύστημα «Ατλας» δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης.
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών -που έχει ήδη παρουσιάσει το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπει τα εξής:
  • Από την 1η Ιουνίου καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας θα γίνεται μέσω του Διαδικτύου με το σύστημα «Ατλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.
  • Από τον Νοέμβριο οι νέοι ασφαλισμένοι -μετά την 1η Ιανουαρίου 1994- θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους. Πρόκειται για περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα.
Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 για το σύνολο των εργαζομένων. Στον νέο «ψηφιακό ατομικό λογαριασμό» συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου, δημιουργώντας ένα «ασφαλιστικό βιογραφικό».
Με ένα κλικ
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας οι ψηφιακοί ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο κάθε μήνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην ΗΔΙΚΑ όλα τα νέα στοιχεία δήλωσης του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.
Πρακτικά οι ασφαλισμένοι με μία απλή «επίσκεψη» στην ειδική ιστοσελίδα θα έχουν -ακόμα και από το σπίτι τους- πρόσβαση σε όλη την εργασιακή τους πορεία. Θα μπορούν να βρουν τον ακριβή αριθμό των ενσήμων, ενώ θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.
Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, καθώς σήμερα η έκδοση της απόφασης καθυστερεί έως και δύο έτη. Παράλληλα, θα μπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων από τα Ταμεία με πλαστές βεβαιώσεις και εικονικό χρόνο ασφάλισης.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος «Ατλας», το 88,5% των ασφαλισμένων καλύπτεται από τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ). Από το σύνολο των ενεργών ασφαλισμένων, 3.274.892 είναι άνδρες και 2.697.323 γυναίκες.
 www.ethnos.gr

 

Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τη δυνατότητα να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Θα πληρώνουν 240 έως 540 ευρώ τον χρόνο λιγότερα

Από 240 έως 540 ευρώ τον χρόνο θα εξοικονομήσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέξουν να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, για να μειώσουν το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα υπαγωγής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που μέχρι σήμερα υπάγονταν υποχρεωτικά. Το δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ή τηρούν τους όρους της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί.
Η υπαγωγή των ασφαλισμένων στη χαμηλότερη κατηγορία διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Εάν πάψουν να είναι ενήμεροι επανέρχονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν υποβάλουν την αίτηση.
Προσοχή, καθώς δεν έχουν δικαίωμα χρήσης του εν λόγω δικαιώματος και επιλογής ασφάλισης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία όσοι είναι προαιρετικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας δεν έχει κάποια συνέπεια στον ασφαλιστικό δεσμό του ελεύθερου επαγγελματία με το Ταμείο.

Ποιούς συμφέρει η άμεση συνταξιοδότηση

Σύνταξη... εδώ και τώρα συμφέρει να πάρουν πέντε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, που δεν έχουν να κερδίσουν από την παραμονή στην αγορά εργασίας.

Παρότι σε γενικές γραμμές η παράταση του ασφαλιστικού βίου αποτελεί συμφέρουσα επιλογή, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου είναι καλύτερη επιλογή η επιτάχυνση της «εξόδου».
Μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο άμεσης συνταξιοδότησης πρέπει να εξετάσουν μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση αποδοχών, δημόσιοι υπάλληλοι που φτάνουν την 35ετία με πλασματικά, αλλά και μισθωτοί που καλούνται να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να υπολογίσουν το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν και να το «συγκρίνουν» με τον μισθό τους για να δουν ποια λύση είναι η πιο συμφέρουσα.
1 Μητέρες ΙΚΑ, που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια.  
Συμφέρουσα επιλογή είναι η λήψη μειωμένης σύνταξης για τις ασφαλισμένες που απέχουν μία πενταετία από το όριο της πλήρους σύνταξης και έχουν χαμηλές αποδοχές. Σε περίπτωση που ο μισθός είναι χαμηλός, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις των κατώτατων ορίων δεν μειώνεται το ποσό με ποινή όπως στις υπόλοιπες κατηγορίες και επομένως δεν υπάρχει «πέναλτι» πρόωρης εξόδου.
Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα μητέρας με 6.100 ημέρες ασφάλισης που θεμελίωσε το 2010 και είναι σήμερα 50 ετών και άνεργη. Με τη σύνταξή της να υπολογίζεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ θα λάβει 518 ευρώ. Στην περίπτωση που αναμείνει και αιτηθεί τη συνταξιοδότηση στα 55, τότε το ποσό της κύριας σύνταξης θα είναι πάλι 518 ευρώ περίπου. Είναι επομένως σαφές ότι συμφέρει να υποβάλει το αίτημά της το δυνατόν γρηγορότερο.
2 Μητέρες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και θα πάρουν πλήρη σύνταξη. 
 Οι γυναίκες που είναι κοντά στο όριο της πλήρους σύνταξης (και δεν έχουν πολύ χαμηλό μισθό) συμφέρει να αποχωρήσουν όποτε συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία (55 ή 57 ή 60). Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν το πέναλτι της πρόωρης εξόδου και θα πάρουν πλήρη σύνταξη. Παράλληλα η ασφαλισμένη θα λάβει από τον εργοδότη το 40% της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ


Mόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος καταβάλλεται το επίδομα. Αμετάβλητα παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Οικονομική ενίσχυση από 30 έως και 230 ευρώ τον μήνα παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται το ΕΚΑΣ. Τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος τη φετινή χρονιά καθορίζονται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στην απόφαση  προβλέπεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα και αυτήν τη χρονιά. Ωστόσο με βάση τη νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα καταβάλλεται μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος (εκτός αν έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%).
Συγκεκριμένα τα κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:
Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472, 09 ευρώ. Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα.
Σημειώνεται πως στο κριτήριο αυτό συνυπολογίζονται: το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου. Αντιθέτως, δεν συνυπολογίζονται τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και στη σύνταξη που χορηγείται σε θύματα πολεμικής περιόδου.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ.
Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν για την καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:
Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472, 10 έως 9.200 ευρώ.
Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.
Το ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850€.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται πως το επίδομα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Από την ηλικιακή αυτή προϋπόθεση εξαιρούνται:
Τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα.
Οι συνταξιούχοι που πιστοποιούνται με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις επιτροπές ΚΕΠΑ.
Σημειώνεται πως σε όσες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν υπερβεί τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων θα εξετάζεται από τη στιγμή που η υπουργική απόφαση θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα.
ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΠΟΣΟ ΕΚΑΣ
Μέχρι 7.715,65 ευρώ
230 ευρώ
Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ
172,50 ευρώ
Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ
115 ευρώ
Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ
57,50 ευρώ
Από 8.427,10 έως 9.200 ευρώ
30 ευρώ
www.ethnos.gr

ΟΑΕΕ -Τρία «κλειδιά» για υψηλότερη σύνταξη

Η «επιλογή» υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας -εφόσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα- εξασφαλίζει καλύτερη σύνταξη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα το ποσό προσαυξάνεται από την... επιμήκυνση του εργασιακού βίου και φυσικά την εξαγορά πλασματικών ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως με την παραμονή στην αγορά εργασίας για ένα επιπλέον έτος ο ασφαλισμένος -εφόσον είναι στην ανώτατη κατηγορία- μπορεί να κερδίσει μια αύξηση στο τελικό ποσό από 70 έως 110 ευρώ. Πλην όμως επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα υψηλές στον ΟΑΕΕ, δεν συμφέρει ιδιαίτερα η παραμονή με μόνο σκοπό την εν λόγω προσαύξηση.
Οσον αφορά τους πλασματικούς και στον ΟΑΕΕ -για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011- συμφέρει η εξαγορά του χρόνου από τέκνα, σπουδές και κενά εργασίας. Δεν συμφέρει η εξαγορά του στρατού που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και δεν γίνεται γρήγορα η απόσβεση των καταβληθέντων ποσών.
www.ethnos.gr

Αύξηση έως και 300 ευρώ για έξοδο με συμπληρωμένα ένσημα

 ΙΚΑ και ταμεία ευρύτερου δημόσιου τομέα

Από 250 έως 300 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη κάθε μήνα παίρνουν όσοι ασφαλισμένοι «εξαντλήσουν» τα χρονικά περιθώρια και αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και τα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προσοχή, καθώς όσοι αποχωρήσουν πρόωρα έχουν ένα «πέναλτι» 6% τον χρόνο, δηλαδή η μείωση φτάνει το 30% την πενταετία.
Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους συμφέρει σε γενικές γραμμές να κάνουν υπομονή για να πάρουν πλήρη σύνταξη. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκων και λόγω χαμηλών αποδοχών θα λάβουν σύνταξη με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες που αποχωρούν από τα 50 έως τα 55 θα πάρουν το ποσό των κατωτάτων ορίων του ΙΚΑ χωρίς μείωση. Είναι η μοναδική περίπτωση που συμφέρει η αποχώρηση αμέσως μόλις δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Στην περίπτωση παραμονής στην εργασία αξιόλογη προσαύξηση έχουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν υψηλές αποδοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμονή μπορεί να δώσει έως και 70 ευρώ προσαύξηση στη μηνιαία σύνταξη. Στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με παραμονή για ένα ή και περισσότερα χρόνια στην εργασία η προσαύξηση είναι κατά μέσο όρο 50 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.
Τέλος, όσον αφορά τα πλασματικά έτη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαύξηση της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο τέκνων και κενών εργασίας και σπουδών που κοστίζουν 168 ευρώ τον μήνα, κάνοντας απόσβεση ύστερα από μία πενταετία. Προσοχή καθώς ο στρατός που επιτρέπεται να εξαγοραστεί για προσαύξηση σε άλλες περιπτώσεις κοστίζει ακριβά.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- Εξυπνες κινήσεις για μπόνους στη σύνταξη

Από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο «μπόνους» στο τελικό ποσό της σύνταξης μπορούν να εξασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι που θα αξιοποιήσουν μία σειρά διατάξεων. Με τέσσερις κινήσεις μπορούν να αποφύγουν το «πέναλτι» στις συντάξεις και να αυξήσουν το ποσό που εισπράττουν κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν καλύτερο εισόδημα είναι οι εξής:
• Να αποφύγουν την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουν την περικοπή στη σύνταξη, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30% την πενταετία.
• Να εξετάσουν το κατά πόσο συμφέρει η αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (καθώς δίνεται προσαύξηση για κάθε 300 ημέρες) και στον ΟΑΕΕ (όπου όσο υψηλότερη η ασφαλιστική κατηγορία τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη).
• Να προχωρήσουν στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011 μπορούν να κάνουν απόσβεση των πλασματικών ετών ακόμα και μέσα σε μία πενταετία. Στη συνέχεια έχουν καθαρό όφελος στη σύνταξή τους.
• Να αξιοποιήσουν το «πλασματικό εξάμηνο» στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνουν δωρεάν ένσημα και παίρνουν μια προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.
 www.ethnos.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στο μικροσκόπιο οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Ποιους περιορισμούς επιβάλλει το ΙΚΑ και πότε κινδυνεύει να υπάρξει αναστολή της καταβολής

Αντιμέτωποι με την περικοπή ή ακόμα και την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους βρίσκονται όσοι συνταξιούχοι αποφασίζουν να εργαστούν. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεκινήσει «σαφάρι», καθώς εκτιμάται πως 100.000 συνταξιούχοι εργάζονται εν κρυπτώ για να αποφύγουν τις περικοπές.

Πλέον γίνονται ακόμα και ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε μία σειρά ασφαλιστικών φορέων για να εντοπιστούν συνταξιούχοι, που... ξέχασαν να δηλώσουν πως εργάζονται.
Μεταξύ άλλων έλεγχοι γίνονται στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ αλλά και σε επικουρικούς φορείς όπως είναι το ΕΤΕΑ. Με βάση τη νομοθεσία οι συνταξιούχοι που είναι κάτω των 55 ετών και συνεχίζουν να εργάζονται βλέπουν τη σύνταξη τους να αναστέλλεται μέχρι να πιάσουν το συγκριμένο όριο ηλικίας. Για όσους είναι άνω των 55 ετών προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το Ταμείο.
Στην περίπτωση του ΙΚΑ οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
• Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ -Ποιες συντάξεις δεν περικόπτονται

Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων απαλλάσσεται από τις ειδικές εισφορές. Το ψαλίδισμα των αποδοχών αποφεύγουν όσοι εισπράττουν από τα Ταμεία παροχή κάτω των 1.000 ευρώ. Ανάλογο καθεστώς ισχύει για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια εργασίας και τους μεγάλους σε ηλικία.

Οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα από τα ασφαλιστικά ταμεία διασώζονται από μία σειρά ειδικών εισφορών, που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως πρόκειται για ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, καθώς στα δύο αυτά Ταμεία η πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει χαμηλές ή μεσαίες συντάξεις.
Ουσιαστικά η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που αποχώρησε με λίγα έτη δουλειάς (π.χ. 15ετία) και σε μεγάλη ηλικία δεν επηρεάζεται από τις περικοπές των τελευταίων ετών. Χωρίς μειώσεις παίρνουν συντάξεις και ασφαλισμένοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καθώς εξαιρούνται από τις ειδικές περικοπές).
Στον αντίποδα όσοι συνταξιούχοι έχουν περάσει το «φράγμα» των 1.000 ευρώ βλέπουν μια σειρά ειδικών εισφορών -που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια- αλλά και τους φόρους να ροκανίζουν το εισόδημά τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως όσοι είχαν καταφέρει -με πολλά έτη ασφάλισης- να εξασφαλίζουν μία υψηλή σύνταξη έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περικοπή που μπορεί να φτάνει έως και το 50%.

  
1. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ν. 3865/ 2010). Δεν αφορά όσους παίρνουν κάτω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Για ποσά από 1.400,01 ευρώ και πάνω η εισφορά ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται -ανάλογα με τη σύνταξη- μέχρι και το 14%. Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά της μηνιαίας βασικής σύνταξης, του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.
Ετσι δεν προηγείται η αφαίρεση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου, αλλά ο υπολογισμός γίνεται απευθείας στο ακαθάριστο ονομαστικό ποσό που αναφέρεται κάθε φορά στη συνταξιοδοτική απόφαση. Αυτό έχει σαν συνέπεια μία περαιτέρω ελαφρά επιβάρυνση του συνταξιούχου, καθώς ο υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται και σε χρήματα που ποτέ δεν λαμβάνει.
Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400€ και αντίστοιχα εφαρμόζεται στο κατώτερο όριο των υπόλοιπων κατηγοριών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης σας για απονομή σύνταξης με απόλυτη ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Ενημερωνόμαστε συνεχώς για κάθε αλλαγή και μπορούμε να σας συμβουλέψουμε στα ζητήματα που σας απασχολούν. 
Ειδικότερα, αναλαμβάνουμε :

1)    Ενημέρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται από το νόμο για την έκδοση σύνταξης γήρατος ,αναπηρίας,θανάτου

2) Αναλυτική έκθεση, που περιλαμβάνει την καταμέτρηση των χρόνων ασφάλισης, τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης που θεμελιώνει ο υποψήφιος συνταξιούχος

3) Πλήρη διεκπεραίωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης σύνταξης με όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την κατάθεση της αίτησης για απονομή σύνταξης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα μέχρι την  έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης

4) Υποβολή ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων ασφαλιστικών ταμείων,εφόσον αυτό κριθεί  αναγκαίο. 


Παράλληλα, αναλαμβάνουμε τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν,την προετοιμασία και την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση ποσοστού αναπηρία από τα ΚΕ.Π.Α

Είμαστε στην διάθεσή σας,να σας εξυπηρετήσουμε και οτι χρειαστείτε

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ