ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Θα θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας οφειλετών του ΟΑΕΕ

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας με τις παρακάτω ελαστικές προϋποθέσεις:
α) Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
β) Οι ασφαλισμένοι που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους.
Η έναρξη εφαρμογής θα γίνει με κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών και έκδοση σχετικής εγκυκλίου του ΟΑΕΕ.
 www.nextdeal.gr

Δικαστική απόφαση για θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας ΟΑΕΕ όσων χρωστάνε

Την δυνατότητα να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας δίνει σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, προσωρινή δικαστική απόφαση που εξέδωσε το 1ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, συνεδριάζοντας σε Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 96 ασφαλισμένων Γιάννης Κρηνίδης, «το σκεπτικό μας ήταν ότι ναι μεν οφείλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά κάποια στιγμή ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει αυτά τα χρήματα, διότι θα λάβει μέτρα και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν». Όπως προσθέτει ο κ. Κρηνίδης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο.
Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, οι τρεις δικαστές επικαλούνται σειρά άρθρων του Συντάγματος.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Επίσης προσθέτουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
«Με τις διατάξεις αυτές του Συντάγματος» όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας, ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος (ψήφισμα της 6ης Απριλίου της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής ) προστέθηκε παράγραφος 5 στο ανωτέρω άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία, «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας».
Ακόμη, στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «στα άρθρα 21 παράγραφος 3 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, ορίζεται αντιστοίχως ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών» και πως «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει». «Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις του Συντάγματος», όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικών ασφαλίσεων υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 400/1986), οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαγνώσεως και θεραπείας των σχετικών παθήσεων τις χειρουργικές επεμβάσεις εφόσον απαιτούνται ως και γενικώς τις ανάγκες νοσηλείας των εν λόγω προσώπων».
«Η υποχρέωση αυτή» σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, «υπόκειται σε νομοθετικούς περιορισμούς υπό τον όρο, ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν οδηγούν στην ανατροπή του δικαιώματος στην προστασία της υγείας».
Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι «η μη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας των αιτούντων, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, συνιστά επαχθέστατο μέτρο εις βάρος των ασφαλισμένων και καθιστά αυτούς σε δυσμενέστατη θέση έναντι του Οργανισμού, καθόσον αυτοί μεν στερούνται παντελώς ιατροφαρμακευτικής- νοσοκομειακής περίθαλψης με αποτέλεσμα σε περίπτωση επελθόντος κινδύνου της κατάστασης της υγείας τους να στερούνται του δικαιώματος προστασίας κι αποκατάστασης αυτής, αγαθού του οποίου η υποχρέωση προστασίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του κοινωνικού κράτους που πηγάζει απευθείας εκ του Συντάγματος». «Ο Οργανισμός δε» σύμφωνα με την απόφαση, «δικαιούται να προβεί στη ικανοποίηση των απαιτήσεών του οποτεδήποτε με τη λήψη εις βάρος τους αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».
 www.agelioforos.gr

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ


Τέλος οι συνταξιούχοι κάτω των 62 ετών

Αλλαγές στις συντάξεις, στις εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με...συνταγή Βερολίνου περιλαμβάνει η ατζέντα σειράς νέων ρυθμίσεων που προετοιμάζονται στο ασφαλιστικό.
Τα Ταμεία ενοποιούνται αρχικά σε τρεις φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), οι επικουρικές από το 2015 ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις, η είσπραξη των εισφορών θα γίνεται ενιαία, τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας (πρόωρες συντάξεις) εξαλείφονται με ή χωρίς μεταβατική περίοδο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινά από το 60ό ή το 62ο έτος για όλους. Παραμένει το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, ενώ εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.
Αυτό θα είναι το μοντέλο του νέου ασφαλιστικού, το περίγραμμα του οποίου ήδη σχεδιάζεται και μάλιστα, σύμφωνα με το ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το νέο ασφαλιστικό «χτίζεται» με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του γερμανικού ΙΚΑ. Η τρόικα άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, έθεσε επιτακτικά θέμα αλλαγών στις συντάξεις και νέου ασφαλιστικού εντός του 2014 και για το λόγο αυτό έχει συμπεριλάβει ειδικό κεφάλαιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση.
Το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Ράιμαν δεν ήρθε μόνος του, αλλά προσεκλήθη από τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί και τι συντάξεις δίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.
Το «γερμανικό μοντέλο» θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.
Η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας) προετοιμάζει τις αλλαγές και, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.
 www.enikos.gr

8 ανατροπές με γερμανική συνταγή

Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό με γερμανική συνταγή ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής. Οι βασικές είναι οκτώ και φέρνουν τα πάνω κάτω στο ύψος των συντάξεων, τις εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ύψος της σύνταξης πάντως θα εξαρτάται από την κατάσταση του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλαγές γίνονται με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του γερμανικού ΙΚΑ και το νέο μοντέλο παρουσιάστηκε σε «κλειστή» ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ. Άξελ Ράιμαν, την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη.
Το άρθρο αναφέρει πως το «γερμανικό μοντέλο» θα είναι το πρότυπο των αλλαγών στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα έχει σαν πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρία, δηλαδή το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.
Το ΝΑΤ σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει εκτός συγχωνεύσεων.
Σημειώνεται ότι – όπως έχει συμφωνηθεί - από το 2016 - 2017 θα υπάρξει ένας μόνο Εθνικός Φορέας Σύνταξης και θα θεσπιστεί η κατώτατη σύνταξη.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Οι οκτώ παρεμβάσεις είναι οι εξής:
1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση, ώστε κάθε εργαζόμενος να παίρνει σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει πληρώσει.
2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης, με αποτέλεσμα συντάξεις και εισφορές να αναπροσαρμόζονται αυτόματα.
3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρεις φορείς από το 2015. Στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται όλοι οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στον ΟΑΕΕ όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και ο ΟΓΑ τους αγρότες.
4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015. Συγχωνεύονται έτσι κύρια και επικουρική σύνταξη.
 5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015 και φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62.
6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.
7. Εισαγωγή επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης, που θα προβλέπουν συμπληρωματικές παροχές με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών.
8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017. Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.
 www.nooz.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών

Τη διαρκή μείωση των μισθών και συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τον περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών δαπανών του κράτους, καταγράφει εκ νέου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με την έρευνα των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία:
Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν στο 22% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 5,595 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο 2013, από το 23,1% (6,439 δισ. ευρώ) και το 23,5% (6,96 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές διαμορφώθηκαν στο 39,6% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 10,087 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, από 42,7% (11,901 δισ. ευρώ) και 41,6% (12,318 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011.
Στον αντίποδα, αυξητικός ρυθμός καταγράφεται στις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 93,1% των συνολικών δαπανών το δ΄ τρίμηνο 2013, από 92,8% και 87,6% τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι φόροι στο εισόδημα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 23,2% των συνολικών εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Τέλος, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος της περυσινής χρονιάς σε 318,7 δισ. ευρώ, με το 99,1% των δανείων να είναι μακροπρόθεσμα.
 http://www.newsbomb.gr

Επιστροφή κατασχεθέντων μισθών και συντάξεων από τις ΔΟΥ

Να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους από στην αρμόδια εφορία θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες του δημοσίου, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης κάτω των 1.500 ευρώ, καθώς και αυτοί που τους κατεσχέθη ο μισθός για ληξιπρόθεσμες οφειλές χαμηλότερες των 500 ευρώ.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, λόγω των νέων διατάξεων της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με αυτές αυξήθηκε από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων και από 300 σε 500 ευρώ του ορίου των οφειλών για τις οποίες δεν θα γίνεται κατάσχεση.

http://www.newsbomb.gr

Νέες αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία

Το οργανόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 καθώς ο νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δρομολογημένες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ενιαίου ταμείου των μισθωτών αποτελούν πιλότο και για τους υπόλοιπους φορείς ενώ χρονικός ορίζοντας είναι ασφυκτικός σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος".
Οι ενοποιήσεις Ταμείων και η κατάργηση κοινωνικών πόρων φέρνουν πρόσθετα μέτρα ενώ στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα.
Οι επερχόμενες αλλαγές -που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα- σκιαγραφούνται και στην έκθεση αξιολόγησης προόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
 http://www.newsbomb.gr

Ρυθμίσεις - ανάσα για να μην μπει ψαλίδι στον ΟΑΕΕ

Νέες παρεμβάσεις έρχονται στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ώστε να κλείσει το οικονομικό κενό στα έσοδα και να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Το Ταμείο δεν μπορεί πλέον να… μεταφέρει πόρους από τον λογαριασμό για την ανεργία στις συντάξεις, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η «μαύρη τρύπα».
Υπολογίζεται πως ο φορέας των ελευθέρων επαγγελματιών έχει οικονομικό κενό 800 εκατομμυρίων ευρώ και κάθε χρόνο αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για να επιβιώσει.
Στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί 180 εκατομμύρια που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ, αλλά τελικά αξιοποιήθηκαν για την καταβολή συντάξεων. Η πρακτική αυτή σταματά πλέον και το Ταμείο θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό σε βάθος 15ετίας.Ουσιαστικά αν ληφθεί υπόψη η ετήσια δόση αλλά και η απώλεια που θα έχει κάθε χρόνο από τη μη συνέχιση αυτής της πρακτικής, θα προκύψει μια πρόσθετη απώλεια κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» θα έπρεπε οι συντάξεις να μειωθούν από 2% έως και 5%. Ωστόσο για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Τρεις είναι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα με στόχο να δοθεί οικονομική «ανάσα» στον ασφαλιστικό φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΙΚΑ: Δεν θα δοθεί προκαταβολή από τις συντάξεις – Κανονικά στις 29 Απριλίου


Τελικά κανονικά στις 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, παρά τις δηλώσεις που είχαν γίνει από αρμοδίους ότι ενδέχεται να καταβληθεί προκαταβολή της σύνταξης πριν από το Πάσχα.
Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσε το πράσινο φως, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Επιπλέον, είναι λογικό ισόποση προκαταβολή να αξιώσουν και οι άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο μηνιαίος οικονομικός σχεδιασμός όλων των Ταμείων.
Το ΙΚΑ πρότεινε να καταβληθεί μισή σύνταξη τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κανονικά στις 29 Απριλίου.
Δηλαδή, συνταξιούχος που παίρνει από το ΙΚΑ 700 ευρώ το μήνα, θα πάρει τα 350 ευρώ 15 μέρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής.
Συγκεκριμένα όπως κάνει γνωστό η Διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωση της πριν από λίγη ώρα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Μάιο 2014 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους δικαιούχους στις 29/04/2014 ημέρα Τρίτη σβήνοντας τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ότι θα λάβουν τις συντάξεις πριν από το Πάσχα. Η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Κεδίκογλου το σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση κινείται στην πρόωρη καταβολή των συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

www.dikaiologitika.gr
Δεν θα δοθούν πριν το Πάσχα οι συντάξεις του ΙΚΑ Με μια Λακωνικότατη ανακοίνωση η Διοίκηση του ΙΚΑ κάνει γνωστό ότι οι συντάξεις στους δικαιούχους θα δοθούν κανονικά στις 29/4 ημέρα Τρίτη και όχι πριν το Πάσχα όπως διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη.

www.dikaiologitika.gr
Δεν θα δοθούν πριν το Πάσχα οι συντάξεις του ΙΚΑ Με μια Λακωνικότατη ανακοίνωση η Διοίκηση του ΙΚΑ κάνει γνωστό ότι οι συντάξεις στους δικαιούχους θα δοθούν κανονικά στις 29/4 ημέρα Τρίτη και όχι πριν το Πάσχα όπως διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη.

www.dikaiologitika.gr
Δεν θα δοθούν πριν το Πάσχα οι συντάξεις του ΙΚΑ Με μια Λακωνικότατη ανακοίνωση η Διοίκηση του ΙΚΑ κάνει γνωστό ότι οι συντάξεις στους δικαιούχους θα δοθούν κανονικά στις 29/4 ημέρα Τρίτη και όχι πριν το Πάσχα όπως διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη.

www.dikaiologitika.gr

Συγκεκριμένα όπως κάνει γνωστό η Διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωση της πριν από λίγη ώρα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Μάιο 2014 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους δικαιούχους στις 29/04/2014 ημέρα Τρίτη σβήνοντας τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ότι θα λάβουν τις συντάξεις πριν από το Πάσχα. Η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Κεδίκογλου το σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση κινείται στην πρόωρη καταβολή των συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

www.dikaiologitika.gr
Συγκεκριμένα όπως κάνει γνωστό η Διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωση της πριν από λίγη ώρα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Μάιο 2014 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους δικαιούχους στις 29/04/2014 ημέρα Τρίτη σβήνοντας τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ότι θα λάβουν τις συντάξεις πριν από το Πάσχα. Η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Κεδίκογλου το σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση κινείται στην πρόωρη καταβολή των συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

www.dikaiologitika.gr

Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2015

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από τον επόμενο χρόνο.
 Ένας ο ασφαλιστικός φορέας και θέσπιση της "Εθνικής Σύνταξης"
Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με έτος ορόσημο το 2015 αφού θα θεσπιστεί η λεγόμενη Εθνική Σύνταξη ενώ θα συσταθεί ένας ασφαλιστικός φορέας ,ο οποίος θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Στον φορέα αυτόν θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο διαφορετικές Διοικήσεις.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, κατόπιν των δεσμεύσεων προς την Τρόικα αλλά και του ήδη ψηφισμένου νόμου προβλέπουν την δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων όπου θα αποτελέσει την ομπρέλα των τριών ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την θέσπιση της Εθνικής Σύνταξης όπου θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού που θα λαμβάνουν στο εξής οι δικαιούχοι.
Σε περίπου 10 μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος που θα γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν, από το 2015 και μετά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να προκαλέσει μείωση στις αποδοχές έως και 30%.
Σύμφωνα με τον Ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2010 , από το έτος 2015, αλλάζει ο τρόπος που θα υπολογίζονται οι συντάξεις και θα λαμβάνουν όσοι αιτούνται συνταξιοδότηση ενώ η αλλαγή αυτή θα προκαλεσεί αισθητές μειώσεις στις αποδοχές των ''νέων συνταξιούχων''
Συγκεκριμένα η σύνταξη θα υπολογίζεται για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και ύστερα ως εξής:
Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη της ασφάλισής τους μετά το 2011,οι συνταξιούχοι θα  ''εισπράττουν'' αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.
Η βασική σύνταξη που θα ονομαστεί ''Εθνική Σύνταξη'' θα φτάνει τα 360 ευρώ ενώ στο ποσό αυτό θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει , η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδο που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ