ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο ασφαλιστικό

Νέο τοπίο δημιουργείται στο Ασφαλιστικό, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δόσεις. Η αρχή γίνεται με το «πάγωμα» όλων των διατάξεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα προωθηθούν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς στο ασφαλιστικό, ενώ η χρονιά θα «κλείσει» με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καλύψει τη μαύρη τρύπα του συστήματος και για τον σκοπό αυτόν ανακοινώθηκε η δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι μαραθώνιος συσκέψεων και επαφών στο υπουργείο για να κοστολογηθούν όλες οι προτάσεις, καθώς τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά.
Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό -με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό- έχει ως εξής:
• Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αναστέλλουν την εφαρμογή διατάξεων που οδηγούν σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έχει σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες και νομικούς.
• Μέσα στον μήνα θα υπάρξει μόνιμη ρύθμιση για τη χορήγηση παροχών σε είδος και χρήμα με περιορισμένο αριθμό ενσήμων (η παράταση που είχε δοθεί λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου).
• Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσει η ανακοίνωση ολοκληρωμένου πακέτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα συζητηθεί πρόταση για κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος που απαιτούνται για τις πρόωρες συντάξεις.
• Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει διαβούλευση για όλα τα ανοιχτά θέματα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καθοριστεί πως θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις και θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Για τα θέματα αυτά θα συσταθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων.
• Στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα.
Ευκαιρίες για πρόωρη σύνταξη
Ευνοϊκές ρυθμίσεις εξετάζονται για ανέργους που είναι κοντά στη σύνταξη αλλά και υποαπασχολούμενους που έχουν μικρό αριθμό ενσήμων. Η βασική αλλαγή που συζητείται αφορά στις πρόωρες συντάξεις, καθώς έχει τεθεί στο τραπέζι η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει 100 ένσημα τον χρόνο την τελευταία πενταετία.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε εμπόδιο για ηλικιωμένους ανέργους που είχαν το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δουλειά έχαναν τη σύνταξη.
Ο Δ. Στρατούλης
Στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε πως «θα επανεξετάσουμε με στόχο την κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για τις μειωμένες συντάξεις, ώστε να μη στερούνται οι άνεργοι και οι ασθενείς που συμπληρώνουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τη λήψη της αντίστοιχης σύνταξης».

Παράλληλα θα υπάρξει πάγια ρύθμιση για τη χορήγηση παροχών σε είδος και σε χρήμα σε όσους έχουν λίγα ένσημα (περιστασιακά απασχολούμενους).
Για τις παροχές σε είδος τα απαιτούμενα ένσημα θα είναι 60 και για τις παροχές σε χρήμα 50.
Τέλος αναμένονται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Ωφελούνται 1,2 εκατ. συνταξιούχοι
Κερδισμένοι είναι 1,2 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν 13η σύνταξη.
Την ίδια στιγμή «παγώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, ενώ δεν θα εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
• Νέοι ασφαλισμένοι που βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου και μετά. Οι νόμοι 3863 και 3865 που προβλέπουν από φέτος την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού -με καθορισμό βασικής και αναλογικής σύνταξης- παγώνουν.
Με βάση τη νομοθεσία, ο νέος τρόπος επρόκειτο να ισχύσει για ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου, ενώ το παλαιό σύστημα παρέμενε για 150.000 άτομα που είχαν κλειδώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014.
Με τις αλλαγές - παγώνουν- οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους θα ήταν αρχικά περιορισμένης έκτασης και κυρίως θα επηρεάζονταν όσοι αποχωρήσουν από το 2025 και μετά.
Σε αυτή τη φάση η εφαρμογή των νόμων έχει ανασταλεί και οι περίπου 50.000 ασφαλισμένοι που πρόκειται να αποχωρήσουν φέτος (δεν υπολογίζονται όσοι έχουν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014) περιμένουν τις αλλαγές.
Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί προσωρινά το «παλαιό» σύστημα και να συσταθεί ειδική επιτροπή, που εντός εξαμήνου θα καταθέσει τις προτάσεις της.
• Συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ. Γλιτώνουν τη μείωση στις συντάξεις περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, καθώς «πάγωσε» η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου «μπλόκαρε» προσχέδιο εγκυκλίου για περικοπές από 8% έως 15% στην επικουρική ασφάλιση (κάτι που κατά μέσο όρο θα οδηγούσε σε μείωση 40 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις).
Σημειώνεται πως με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία πρέπει να «ψαλιδίζονται» οι παροχές. Η αρχή έγινε την 1η Ιουλίου, οπότε και πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ είχαν μείωση 5,2% στις συντάξεις τους.
Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί μία ακόμα διάταξη για τα επικουρικά η λεγόμενη «ρήτρα θανάτου».
Η «επίμαχη» διάταξη προέβλεπε πως οι ασφαλισμένοι θα επέλεγαν αν θα μεταβιβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στον/στη σύζυγο και στα τέκνα. Σε περίπτωση που επέλεγαν να μη μεταβιβάζεται θα έπαιρναν -με βάση τη νομοθεσία- μεγαλύτερο ποσό.
Οσον αφορά τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων θα ανασταλούν διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλειά τους και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς τους.
• Συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 700 τον μήνα. Θα καταβληθεί η 13η σύνταξη (δηλαδή το δώρο Χριστουγέννων). Για τον καθορισμό των δικαιούχων αναμένεται να ληφθεί υπόψη το άθροισμα των συντάξεων (κύρια, επικουρική κ.ά.).
• Ανασφάλιστοι υπερήλικες που θα πάρουν τη σύνταξη των 360 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ