ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο ασφαλιστικό

Νέο τοπίο δημιουργείται στο Ασφαλιστικό, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται σε δόσεις. Η αρχή γίνεται με το «πάγωμα» όλων των διατάξεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα προωθηθούν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς στο ασφαλιστικό, ενώ η χρονιά θα «κλείσει» με την επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καλύψει τη μαύρη τρύπα του συστήματος και για τον σκοπό αυτόν ανακοινώθηκε η δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι μαραθώνιος συσκέψεων και επαφών στο υπουργείο για να κοστολογηθούν όλες οι προτάσεις, καθώς τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά.
Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό -με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό- έχει ως εξής:
• Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αναστέλλουν την εφαρμογή διατάξεων που οδηγούν σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έχει σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες και νομικούς.
• Μέσα στον μήνα θα υπάρξει μόνιμη ρύθμιση για τη χορήγηση παροχών σε είδος και χρήμα με περιορισμένο αριθμό ενσήμων (η παράταση που είχε δοθεί λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου).
• Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσει η ανακοίνωση ολοκληρωμένου πακέτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα συζητηθεί πρόταση για κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος που απαιτούνται για τις πρόωρες συντάξεις.
• Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει διαβούλευση για όλα τα ανοιχτά θέματα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να καθοριστεί πως θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις και θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Για τα θέματα αυτά θα συσταθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων.
• Στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα.
Ευκαιρίες για πρόωρη σύνταξη
Ευνοϊκές ρυθμίσεις εξετάζονται για ανέργους που είναι κοντά στη σύνταξη αλλά και υποαπασχολούμενους που έχουν μικρό αριθμό ενσήμων. Η βασική αλλαγή που συζητείται αφορά στις πρόωρες συντάξεις, καθώς έχει τεθεί στο τραπέζι η κατάργηση της διάταξης που προβλέπει 100 ένσημα τον χρόνο την τελευταία πενταετία.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε εμπόδιο για ηλικιωμένους ανέργους που είχαν το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δουλειά έχαναν τη σύνταξη.

Διευκολύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Συγκεκριμένες δράσεις θα υπάρξουν για τη στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών. Μεταξύ άλλων προωθείται:• Η αποποινικοποίηση των οφειλών.
• Η δυνατότητα θεώρησης βιβλιαρίων υγείας.
• Η βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν να επιλέξουν τρεις ή και τέσσερις κατώτερες ασφαλιστικές κλάσεις.
• Η διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων χρωστάνε στα ταμεία με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών (σήμερα είναι 20.000 ευρώ). Θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης έκδοσης της σχετικής απόφασης και σταδιακής παρακράτηση έως ότου εξοφληθεί το ποσό από τις αντίστοιχες συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται για όσους χρωστάνε μέχρι 50.000 ευρώ να υπάρχει συμψηφισμός του 75% της οφειλής με τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς καθυστερεί κατά οκτώ με εννιά μήνες (μέσος όρος) η έκδοση απόφασης. Το υπόλοιπο 25% θα παρακρατείται μηνιαία από τη σύνταξη.
Η χρυσή τομή αναζητείται και για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά στον ΟΑΕΕ. Μία λύση είναι να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει τις 50.000 (π.χ. αν χρωστάνε 55.000 να δίνουν τις 5.000) και στη συνέχεια να μπαίνουν στη ρύθμιση που ήδη αναφέρθηκε.

Ολο το σχέδιο για πάγωμα των μειώσεων

Δεκαέξι παρεµβάσεις σε συντάξεις, µερίσµατα, εφάπαξ και εισφορές περιλαµβάνει το κυβερνητικό πακέτο για το Ασφαλιστικό, που έχει ως βασική «φιλοσοφία» να µην υπάρξουν νέες περικοπές.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν υπέγραψε δύο σχέδια εγκυκλίου για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου θα παρουσιαστούν στις προγραµµατικές δηλώσεις.
Στα ταµεία κύριας ασφάλισης αποφασίστηκε να παγώσει ο νέος τρόπος υπολογισµού και να µην τεθεί σε ισχύ η «βασική» και «αναλογική» σύνταξη
Επίσης θα καταργηθούν µία σειρά διατάξεις στους επικουρικούς φορείς και στα µετοχικά ταµεία, ενώ θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισµού του εφάπαξ.Ειδικό πακέτο θα υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα συνδυαστεί και με γενικότερες αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία. Πάντως καθοριστικός παράγοντας για τις αλλαγές είναι η εξεύρεση ζεστού χρήματος, με δεδομένο πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι στο «κόκκινο».
Είναι χαρακτηριστικό πως στα ταμεία κύριας ασφάλισης η μαύρη τρύπα θα φτάσει φέτος το 1,5 δισεκατομμύριο, ενώ θα απαιτηθεί ένα ακόμα δισεκατομμύριο για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία.
Πρόκειται για το βασικό στοίχημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου, καθώς τους τελευταίους μήνες τα έσοδα είναι σε ελεύθερη πτώση και η ρύθμιση οφειλών έχει βαλτώσει. Ουσιαστικά οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως το ΙΚΑ στρέφεται ακόμα και στον... εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλει συντάξεις και άλλες παροχές.

1-Κύρια σύνταξη

Στην «αναστολή» της εφαρμογής του νόμου 3863 για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων προχωρά το υπουργείο. Η συγκεκριμένη διάταξη κανονικά έπρεπε να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου και προέβλεπε την καταβολή «βασικής» και «αναλογικής» σύμβασης αλλά τώρα παραπέμπεται στις καλένδες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις, ενώ σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν θα εφαρμοστούν όσα αναφέρονται στο mail Χαρδούβελη για όρια ηλικίας και συντάξεις».
Αναλυτικά οι αλλαγές στα ταμεία κύριας ασφάλισης που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο είναι οι εξής:
Παγώνει ο νέος τρόπος υπολογισμoύ των κύριων συντάξεων. Οπως ήδη αναφέρθηκε οι αλλαγές προβλέπονταν στον νόμο 3863 και το νέο σύστημα επρόκειτο να επηρεάσει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2015.
Ωστόσο ο Δ. Στρατούλης δεν υπέγραψε σχέδιο-εγκύκλιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Τώρα αναζητείται νέα φόρμουλα για τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων και όλα δείχνουν πως «κλειδώνει» η παράταση του ισχύοντος συστήματος για τρεις έως έξι μήνες (ώστε να βρεθεί η τελική λύση).
Χορηγείται η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
Επανέρχεται η σύνταξη των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Τη σύνταξη καταβάλλει ο ΟΓΑ.
Διατηρείται το ΕΚΑΣ. Το επίδομα καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους και στόχος είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησής τους.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να περάσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία.
2-Αλλαγές σε επικουρικές και εφάπαξ
Παγώνουν μια σειρά διατάξεων με στόχο να σταματήσουν οι μειώσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τον νέο γενικό γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης Γ. Ρωμανιά- δεν προχώρησε προσχέδιο εγκυκλίου για περικοπές από 8% έως 15% στην επικουρική ασφάλιση.
Σημειώνεται πως με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα θα έπρεπε να «ψαλιδίζονται» οι παροχές.
Η αρχή έγινε πέρσι τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό) όπου υπήρξε μείωση 5,2% στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Καταργείται η ρήτρα θανάτου στα επικουρικά ταμεία. Η «επίμαχη» διάταξη προέβλεπε πως οι ασφαλισμένοι θα επέλεγαν αν θα μεταβιβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στον/στη σύζυγο και στα τέκνα.
Σε περίπτωση που επέλεγαν να μη μεταβιβάζεται θα έπαιρναν- με βάση τη νομοθεσία- μεγαλύτερο ποσό. Η συγκεκριμένη διάταξη επρόκειτο να τεθεί φέτος σε ισχύ αλλά όπως αναφέρθηκε θα καταργηθεί.
Παγώνει κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Θα επανεξεταστεί μεταξύ άλλων η σύσταση ατομικών μερίδων καθώς και η δυνατότητα μετατροπής επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία.
Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα μετοχικά ταμεία. Στόχος είναι -όπως και στα επικουρικά- να μπει φρένο στις μειώσεις στα καταβαλλόμενα μερίσματα.
Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού είχε μεν ανακοινωθεί αλλά δεν είχε οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει πως θα εξετάσει εκ νέου το θέμα.

Ασφαλιστική κάλυψη με 50 ένσημα και ανέργων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13)
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ και ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 101 10
Πληροφορίες : Α. Στυλιανέση
Τηλέφωνο : 210 3368105

Αθήνα, 17/2/2015
Αρ. Πρωτ. Φ.40021/2912/72

ΘΕΜΑ: Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ / ΤΣΜΕΔΕ και ΟΓΑ, που εμπίπτουν στις διατάξεις ν. 4254/2014 (Α85)
Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:
α) στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2014), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.
β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α, 273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος, παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.
γ) στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α,65) και παραμένουν άνεργοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 29η Φεβρουαρίου 2016.

Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ

Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας
Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναζήτησης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ
Η Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ενημερώνει τους δικαιούχους Ασφαλιστικής Ικανότητας (ασφαλισμένους και συνταξιούχους), ότι για τη χρονική περίοδο 01/03/2015 έως 29/02/2016 και εφεξής η χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται προσέλευσή τους στις υπηρεσίες μας.
Ως εκ τούτου δε θα αποστέλλονται αυτοκόλλητες ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας για την ανανέωση της ισχύος των Βιβλιαρίων Υγείας λόγω κατάργησής τους σύμφωνα με την Απόφαση ΥΠΕΚΑΠ οικ.11810/179/Φ80353/2.6.2014 (ΦΕΚ 1635/τ.Β/20.6.2014).
Η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία, διασφαλίζει την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του -Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης-, ώστε οι απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την Ασφαλιστική Ικανότητα να είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους τους Παρόχους Υγείας (συμβεβλημένα Νοσοκομεία, Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατροί κ.λ.π) για την εξυπηρέτηση των Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων και για τα προστατευόμενα μέλη τους (συζύγους και τέκνα).
Κατά συνέπεια, οι Ασφαλισμένοι και οι Συνταξιούχοι μας δε θα πρέπει να προσέρχονται στις Υπηρεσίες μας, για θεώρηση των Ατομικών ή Οικογενειακών Βιβλιαρίων Υγείας (με προστατευόμενα μέλη συζύγους καθώς και τέκνα έως 18 ετών), τα οποία (Βιβλιάρια) θα πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση μόνο στους Παρόχους Υγείας.
Ιδιαίτερα, για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ τίθεται στη διάθεσή τους από Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου να ενημερώνονται για τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ) που τους αποδόθηκε αυτόματα κατά την ενσωμάτωσή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων μας, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ.
Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ
Η αναζήτηση θα πραγματοποιείται μέσω της οθόνης «Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ»
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, (πιστοποιημένοι ή όχι) έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου για την ύπαρξη της ενεργής Ασφαλιστικής Ικανότητας τους, www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους – Συνταξιούχους/Ασφαλιστική Ικανότητα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ